MEB'de İslam’a aykırı düsturlar var mı?

MEB'de İslam’a aykırı düsturlar var mı?

Şuurlu Öğretmenler Derneği Genel Başkanı Hamdi Sürücünün "NAMAZ, İDARECİNİN KEYFİNE BIRAKILAMAZ" basın açıklaması

Şuurlu Öğretmenler Derneği Genel Başkanı Hamdi Sürücü, öğretmen ve öğrencilerin yıllardır okulda namaz kılma sıkıntısı yaşadığını belirtti. Sürücü " Okullarda mescid açılması konusu okul müdürünün insiyatifine bırakılamaz, bu konu artık insiyatif olmaktan çıkarılmalıdır. Ayrıca öğretmen ve öğrenciler rahatlıkla Cuma namazına gidebilmelidir." dedi.

ÖĞ-DER'in aylık şube başkanları toplantısı Ankara'da yapıldı. Toplantıda bir konuşma yapan Genel Başkan Hamdi Sürücü, eğitim camiası ve milletimizin Ramazan'ı Şerifini tebrik etti. Eğitim camiasının tatile girdiği şu günlerde eğitim öğretim sorunlarını yeniden gündeme getiren Sürücü, 2013-2014 eğitim öğretim yılının ders müfredatlarındaki yanlışlıklar, öğretmen eksiklileri ve ücretli öğretmenler meselesi, zorunlu öğretimin getirdiği kalabalık sınıflar, yönetmelikte düzeltilmeyi bekleyen kılık kıyafet ve ibadet yerleri meselesi, karma eğitim dayatmasının eğitimdeki olumsuzlukları vb. çözüme kavuşturulmamış sorunlarla sona erdiğini vurguladı.

Anayasal ve Yasal bir dayanağı olamayan, sadece darbecilerin yürürlüğe koyduğu kılık kıyafet yönetmeliğinde yapılan değişikliklerin yeterli olmadığını ve eksiklerin düzeltilmesi için ise  bir çalışma yapılmadığını hatırlatan Sürücü, "Kılık kıyafet konusunda yetersiz, ayrımcı ve yasak getiren, kamu görevlilerinin bir kısmına serbestlik tanırken bir kısmını özel kıyafet bahanesi ile dışarıda bırakan ayrımcılığı kesinleştirici düzenlemeler acilen düzeltilmeyi beklemektedir." diye konuştu.    

Okulda namaz kılma konusuyla ilgili olarak ise Sürücü şunları söyledi: "Okullarda öğretmen ve öğrencilerin rahat namaz kılabilmeleri için ibadet yerleri ile ilgili çözüm beklerken yine aynı yönetmeliğin 99. Maddesi ikinci kısmında“Talep olması halinde ibadet ihtiyaçlarını karşılayacak uygun mekân ayrılabilir.” beyanıyla tamamen idarecilerin keyfine bırakılmış bir uygulama yönetmeliğe bağlanmıştır. Okul müdürünün insiyatifine bırakılan okullarda mescid açılması meselesinin, insiyatif olmaktan çıkartılması gerekir. Ayrıca; Mutlaka camide cemaatle kılınması gereken Cuma namazları ile ilgili hiçbir çözümde üretilmemiştir. Çalışan ve Öğrencilerin Cuma namazı ibadetini yapma imkânı sağlanmalıdır."

Hamdi Sürücü öğretmen açığı konusuna da değindi. Sürücü geçen  eğitim öğretim yılında da birçok dersin öğretmen eksikliği tamamlanmadığını ve derslerin ücretli öğretmenlerle geçiştirildiğini belirtti. Eğitimci açığının yetişmiş eğitimcilerle kapatılması yerine, yeterli formasyon almamış sözleşmeli ve ek ders karşılığı dışarıdan temin edilen elemanlarla karşılanmasının kaliteli eğitim için kabul edilebilecek bir durum olmadığını vurgulayan Sürücü, "Bu uygulama, hem eğitimin kalitesini etkilemekte, hem çalışanların emeğinin sömürüsü olarak devam etmektedir. Yaz tatili fırsat bilinerek bu konularda çözüm üretilmesi ve gelecek öğretim yılına öğretmen eksikliği giderilerek başlanılması beklentimizdir." diye konuştu.

ÖĞ-DER Genel Başkanı Hamdi Sürücü derneğin eğitim öğretim alanındaki çözüm önerilerini de şu şekilde sıraladı:

Ders müfredatları yeniden düzenlenmeli İslam’a aykırı düsturlar temizlenmelidir.

Öğretmen eksikliği ücretli ve sözleşmeli öğretmenle değil, yeterli formasyon almış kadrolu öğretmenle giderilmesi için yaz tatili fırsat bilinip yeterli sayıda öğretmen ataması yapılmalıdır.

Merkezi yerlerdeki okullarda kalabalık sınıflardan ve ikili öğretimden kurtulabilmek için Mesleki eğitim Merkezleri daha işlevsel hale getirilip okumak istemeyen öğrencilerin mesleğe yönlendirilmeleri kolaylaştırılmalıdır.

Yönetici atama yönetmeliğindeki yanlışlıklar acilen düzeltilip adaletli hale getirilmelidir.

Kılık kıyafetle ilgili ayrımcılığı ortadan kaldırıp ve insanlarımızı rahatlatacak adil bir çözüm olarak tüm okullarda başını örtmek isteyenlere serbestlik tanınmalıdır.

Öğretmen ve Öğrencilerin ibadetlerini rahat yerine getirebilmeleri için, MEB Orta Öğretim Kurumları Yönetmeliğindeki idarecinin insiyatifi ortadan kaldırılmalı, namaz kılmak isteyenler için ibadet yeri zorunlu hale getirilmelidir.

Karma eğitimden vazgeçilmeli ve konu ile ilgili mevzuat düzenlemesi acilen yapılmalıdır,

Öğretim kurumlarındaki yardımcı elemen ve temizlik görevlisi eksikliğine acilen çözüm bulunmalı ve idareciler velilerle karşı karşıya gelmekten kurtarılmalıdır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.