MEB'de okul yöneticiliği ateşten gömlek

MEB'de okul yöneticiliği ateşten gömlek

Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullarda okul yöneticisi olmak, ateşten gömlek giymekle eş anlamlıdır. Neden mi?

Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullarda okul yöneticisi olmak, ateşten gömlek giymekle eş anlamlıdır. Neden mi? Çünkü özellikle büyükşehirler başta olmak üzere okullarımızdaki öğrenci mevcudu gerçekten çok fazladır. İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya gibi büyükşehirlerde 1000 mevcutlu okullar normal kapasiteli okullar olarak görülmekte; 2000-3000 mevcuda sahip okullar ise normalin üzerinde kapasiteli okullar olarak görülmektedir.

Düşünün ki ülkemizde2000-3000 nüfusu olan ilçeler sayılamayacak kadar çoktur. Bu ilçelerin başında bir kaymakam bulunmaktadır. Yine ilçedeki vatandaşın işlerini görmek üzere içerisinde kaymakamlığı, mal müdürlüğünü, tapu kadastroyu, adliyeyi, ilçe milli eğitim müdürlüğünü… barındıran hükümet konakları mevcuttur.  Bir çok personeli bulunan bir de belediyesi mevcuttur.

Hâlbuki 2000-3000 öğrencisi bulunan okulda bir müdür, bir müdür başyardımcısı ve üç müdür yardımcısı olarak toplam beş yönetici bulunmaktadır. İlkokul ve ortaokulların ayrı bir bütçesi yoktur. Okul müdürünün yönetiminde 2000 öğrencisi bulunan okulun ve öğrencilerin her türlü sorununun çözülmesi gerekmektedir. Yöneticilerin velilerden iş ve işlemler karşılığı bağış toplaması yönetmeliklerle engellenmiştir (Doğru da yapılmıştır.). Fakat ne olursa olsun okul yönetimi okulu her hâl ve ortamda eğitim öğretime hazır hâle getirmekle yükümlüdür. Temizlik, tamirat, boya badana, okul araç gereçlerinin temini, bahçe düzenlemesi, sınıf plânlaması vb. her türlü problemi çözümlenmesi gerekmektedir. Ayrıca okul personelinin ve öğrenci velilerinin her türlü problemini dinlemek ve çözüm üretmek gibi yazılı kurallara bağlı olmayan sorumluluğu da vardır.

Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullarda yöneticilik yapan personelin maaşlarında ekstra bir ödeme yoktur. Eğitim öğretimde öğretmen maaşı ile yönetici maaşı arasında bir fark bulunmamaktadır. Her ne hikmet ise tüm bu olumsuzluklara rağmen her dönem okullarda yönetici olmak üzere aday olan öğretmenlerin sayısında hiçbir azalma olmamaktadır. Tersine bir yoğunluktan söz eder isek yanılmış olmayız.

Yönetici atama yönetmelikleri sayamayacağımız sıklıkta değişse de; her yönetmelik eğitimciler, yöneticiler ve yönetici adayları tarafından eleştirilse de yine de yoğun bir şekilde yöneticiliğe ilgi gösterilmektedir.

En son MEB tarafında çıkarılan iki yönetici atama yönetmeliğinden 28 Şubat 2013 tarihli Yönetici Atama Yönetmeliği’ne göre hiçbir yönetici atanamamıştır. Her kesim tarafından bol bol eleştirilen yönetici atama yönetmeliği 4 Ağustos 2013 tarihinde hâlen yürürlükte olan yönetici atama yönetmeliği ile değiştirilmiştir.

Yürürlükteki yönetici atama yönetmeliği de eleştirilerden nasibini almıştır. Özellikle okul müdürlüğü için sözlü sınav en çok eleştiri alan maddelerinden biridir. Yine eskiye dönük kazanılan yöneticilik haklarının dikkate alınmaması eleştirilen maddeleri arasındadır. Bu nedenle yönetmeliğin bazı maddeleri hakkında iptali yönünde sendikalar tarafından açılmış iptal davaları bulunmaktadır.

Şu an nerede ise tüm iller MEB’e bağlı okullara yönetici atamak üzere duyuruya çıkmış bulunmaktadır. En fazla idareci, öğretmen ve okulu bünyesinde bulunduran İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü de bu hafta duyuruya çıkacağını İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Muammer Yıldız’ın bir tweti ile duyurmuştur.  

MEB’e bağlı okullarda ateşten gömleği giyen ve giymeye hazır olduğunu beyan eden eğitimciler sınava dayalı atamaların mı, norm fazlası yöneticilerin atamalarının mı, rotasyona tabi yönetilerin atamalarının mı, isteğe bağlı yöneticilerin atamalarının mı öncelikle yapılacağını tartışa dursun; il milli eğitim müdürlükleri öncelikle çok tartışılan sınav kazanan yönetici adaylarının sınava dayalı atamalarını bir an önce gerçekleştirmek üzere müracaatları alıp sonuçlandırmak üzere iş ve işlemlere başlamış bulunmaktadır. Hatta bir çok il müdürlüğü sözlü sınav sonuçlarını bile ilân ederek süreci sonuçlandırmaya yaklaşmıştır.

Temennimiz ülkemizde okulların açılmasına sayılı günler kala, yönetici atamalarının okullarımızdaki eğitim öğretimi aksatmayacak bir şekilde ivedilikle yapılmasıdır. Sevgili okur, bu konu burada bitmez. İlerleyen günlerde bu konuya tekrar döneceğiz. (28.08.2013) memur haber

www.twitter.com/ekremaytar

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum