MEB'den nakil kararı; Dönüş yok!

MEB'den nakil kararı; Dönüş yok!

MEB, puan üstünlüğüne göre yapılan nakillerin uygulamasını durduran Danıştay kararını geriye dönük uygulamayacak. Nakli yapılan öğrenciler kazanılmış hak gereği yerinde kalacak

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), geçtiğimiz yıl nakille okulunu değiştiren yüzbinlerce öğrencinin yüreğini ağzına getiren Danıştay kararını geriye dönük uygulamayacağını açıkladı. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Danıştay'ın taban puansız nakil uygulamasının, yürütmesini durdurma kararının ardından okullara yazı gönderdi. Danıştay'ın kararının ardından yeni eğitim öğretim dönemine kadar yapılacak nakillerin, kontenjan açıklığı ve okula en son yerleşen öğrencinin puanından az olmayacak şekilde puan üstünlüğüne göre yapılacağını bildirdi.

 

"KAZANILMIŞ HAKTIR"

Kararın, okullarda taban puansız nakille gelen öğrencileri etkileyeceği yönündeki iddialara ise bakanlık yetkilileri, "Söz konusu karar geriye dönük uygulanamaz. Yüz binlerce öğrenci nakille eğitimlerini sürdürüyor ve bazıları liseden mezun bile oldu. Bunun geriye dönük uygulanması teknik olarak da hukuki olarak da uygulanamaz. Bu kazanılmış haktır. Dolayısıyla nakil olan öğrencilerimiz müsterih olsunlar. Bu karar onları etkilemeyecek" dedi.

 

"TABAN PUANI YOK"

Danıştay yürütmeyi durdurma kararının ardından Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, bakanlıkta üst düzey bürokratları toplayarak nakillerde yeni yol haritasının nasıl belirleneceğini görüştü. Mahkeme kararının ardından yönetmelik üzerinde bir değişiklik yapılabileceğini belirten yetkililer, "Bakanlık, taban puansız nakil işlemine prensip olarak devam edecek. Mahkeme hangi gerekçeyle yürütmeyi durdurduysa ona uygun bir formülle düzenleme yapılacaktır. Ancak bakanlık olarak taban puan uygulamasının binlerce okulunun kontenjanın boş kalmasına neden olduğu için yanlış olduğunu düşünüyoruz. Taban puan kamunun kaynaklarını etkin kullanmasını engelliyor" diye konuştu.

 

TABAN PUANLA NAKİL UYGULAMASI NEDİR?

2014 yılında yapılan değişiklikle açık kontenjan olması durumunda taban puana bakılmaksızın nakil için başvuran öğrenciler arasında puan üstünlüğüne göre yerleştirme sistemi getirildi. Geçtiğimiz yıl sistemin veliler ve öğrenciler tarafından tam olarak anlaşılmamasından dolayı bazı okullarda çok düşük puanlı öğrencilerin de yüksek puanla öğrenci alan Anadolu liselerine yerleşmeleri eleştirilere neden olmuştu. İtiraz üzerine uygulamanın mahkemeye tarafından yürütmesi durduruldu.

Sabah

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.