MEB'den Norm Fazlası Öğretmenler İçin Yeni Açıklama

MEB'den Norm Fazlası Öğretmenler İçin Yeni Açıklama

Milli Eğitim Bakanlığı 2016/19 sayılı Genelgeyle, norm fazlası öğretmenlerin, ihtiyaç duyulan eğitim kurumlarına mazeretleri ve tercihleri dikkate alınarak hizmet puanı üstünlüğüne göre atamalarının yapılmasını istemişti.

Milli Eğitim Bakanlığı 2016/19 sayılı Genelgeyle, norm fazlası öğretmenlerin, ihtiyaç duyulan eğitim kurumlarına mazeretleri ve tercihleri dikkate alınarak hizmet puanı üstünlüğüne göre atamalarının yapılmasını istemişti.

Bizde bu bağlamda norm güncelleme işlemleri yapılmadan bu norm kadro fazlası öğretmenlerinin atama işlemlerinin yapılmasının yanlış olduğunu;

"MEB'den norm fazlalıkları atamasında yanlış zamanlama" haberimizde,

"MEB'e, norm fazlası öğretmenlerin atanmasına dair öneriler" haberimizde,

"MEB'in norm açıklamasının pratikte karşılığı yok" haberimizde tek tek örnekleriyle açıkladık.

Bu haberlerimiz üzerine MEB bize de hak vererek "MEB en sonunda norm fazlasının ilçe içinde önceliği vardır dedi" haberimizde yer aldığı üzere norm kadro fazlası öğretmenlerin bulunduğu ilçe içinde önceliği olduğuna dair il milli eğitim müdürlüklerine yazı gönderdi.

Akabinde kamuoyundan ve sendikalardan gelen baskılar üzerine "MEB: Norm güncellemesini Ekim ayında yapacağız" dedi.

Şimdi ise Bakanlık yeni bir açıklama yaptı. Bu açıklama şu şekildedir:

Bilindiği üzere ihtiyaç ve norm kadro fazlası öğretmenlerin atamaları 19/09/2016 tarihli ve 2016/19 sayılı Genelgede yapılan açıklamalar çerçevesinde öğretmen ihtiyacı bulunan eğitim kurumlarına Valiliklerce yapılacağı bildirilmiştir.

Bu bağlamda, 2016-2017 eğitim- öğretim yılında Ekim ayı içinde yapılacak olan eğitim kurumlarının norm kadro güncellenmesinde alanları itibarıyla norm fazlası konumunda olacak öğretmenler istemeleri halinde bu kapsamda yapılacak atamalara başvuruda bulunabileceklerdir.

Diğer taraftan, görev yaptıkları eğitim kurumlarında norm kadro güncellenmesinde alanında norm kadro artışı olması sonucunda ve bu kadroyla ilişkilendirilebilecek durumda olan norm fazlası öğretmenler istemeleri halinde başvuruda bulunmayabileceklerdir.

İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü

DEĞERLENDİRME

Nisan ayı norm güncellemesine göre norm kadro fazlası olmayan ama Ekimde norm güncellenince norm fazlası olacak olan öğretmenlerin de norm kadro fazlası öğretmenlerin atamasında başvuru hakkı verdi. Bunun üzerine bazı il milli eğitim müdürlükleri başvuruyu uzattı.

E peki normalde Nisan ayına göre boş olan ama Ekimde norm güncellenince dolacak olan boş kadro ne olacak, bunun cevabı yok.

Bu bakanlık açıklamasındaki tespitin yapılması için okulların kağıt üzerinde bir norm güncellemesi yapması gerekiyor. Bir çok il bunu fark ederek yapılması yönünde okullara mail atmıştır. Zaten süreç şu anda sulanmış durumda. Birde Bakanlığın bu maline göre sulandırılacak, şöyle ki gerecekte hiç bir zaman norm fazlası olamayacak olan da tercihte bulunmak isteyecek, hatırlı dostlar devreye girecek. vs vs.

Şimdi soruyoruz MEB'in normlar güncellemeden bu atamalar yapmasındaki inadı neden? Diyorsunuz ki Normu ekimde güncelleyeceğiz.

Norm kadro fazlası atamalarının Eylül ayının son haftasında yapılacak norm güncellenmesi sonucunda Ekim ayının ilk haftası bakanlık onayının ardından ikinci haftasında da norm kadro fazlası öğretmen atamalarının duyuruya çıkarılarak yapılması hususunu çok büyük sıkıntıların çıkacağını tecrübeyle görerek şiddetle tavsiye ediyoruz. Aklın yolu bir, tüm taraflar; sendikalar, öğretmenler, okul yöneticileri, hatta il mili eğitim müdürlükleri bunu talep ediyor ama siz MEB olarak kulak tıkıyorsunuz.

Zaten tüm il milli eğitim müdürlükleri norm kadro fazlası öğretmenleri, maaş karşılığını dolduramayan öğretmenleri ve 30 saate kadar derse girmek isteyen öğretmenleri ihtiyaç bulunan okullara görevlendirmişlerdir. Buna rağmen ihtiyaç olan okul ve kurumlara güvenlik soruşturması yapılan ücretli öğretmenlerin görevlendirmeleri de devam etmektedir.

Normlar güncellenmeden yapılacak bir norm fazlası öğretmenlerin ihtiyaç olan okul ve kurumlara atamalarının yapılması sağlıklı bir sonuç doğurmayacaktır.

Normu Eylülde mi yoksa Ekim de mi güncellemek işte bütün mesele bu? Eylülün son haftasına giriyoruz. Dolayısıyla arada bir hafta var. Tüm mesele bu bir hafta mı? MEB pazartesi günü norm güncelleme işlemlerini başlatsa 7 günde hadi bilemedin 10 günde bu iş biter 11. gün atamalar için duyuruya çıkılır.

Ahmet KANDEMİR

www.memurlar.net

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum