MEB'den Okullara Asbest Kontrolü Uyarısı

MEB'den Okullara Asbest Kontrolü Uyarısı

2011 yılında Sağlık Bakanlığı tarafından sağlık sektörü dışındaki diğer sektör temsilcilerinin katılımıyla “Çok Paydaşlı Sağlık Sorumluluğunu Geliştirme Programı” oluşturulmuş, bireylerin ve toplumun sağlığını geliştirmeye yönelik uygulamalarla hayat kali

2011 yılında Sağlık Bakanlığı tarafından sağlık sektörü dışındaki diğer sektör temsilcilerinin katılımıyla “Çok Paydaşlı Sağlık Sorumluluğunu Geliştirme Programı” oluşturulmuş, bireylerin ve toplumun sağlığını geliştirmeye yönelik uygulamalarla hayat kalitesinin arttırılması amaçlanmıştır. Söz konusu program kapsamında, vatandaşları risk altında bırakan asbestin kontrol altına alınması konusu da yer almaktadır.

Asbest, diğer adıyla amyant; fıberli yapıya sahiptir ve halk arasında ak toprak olarak bilinmektedir. 20. yüzyıl başlarından itibaren özellikle çimento ürünleri, basınca dayanıklı borular, iç-dış cephe tavan kaplaması, tavan/taban döşemelerinde yapıştırıcılar, çatı malzemeleri gibi inşaat sektöründe oldukça geniş bir kullanım alanına sahipken; son 30 yılda kanserojen etkileri ortaya çıkmış, çeşitli meslek hastalıklarına sebep olmuş ve dünya genelinde 60’ı aşkın ülkede kısmen veya tamamen yasaklanmıştır.

Ülkemizde asbest tehlikesi bilincini yerleştirmek amacıyla, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından çıkarılan “Asbestle Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmelik” in 26.12.2003 tarihli, 25328 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdiği bilinmektedir. Ayrıca, “Hava Kalitesi- Asbeste Maruz Kalman İş yerlerinde Alınacak Güvenlik ve Sağlık Tedbirleri” konulu TS 11597 nolu standardta, iş yerlerinde asbeste maruz kalan kişilerle ilgili güvenlik ve sağlık tedbirleri ele alınmıştır. 29.08.2010 tarihli, 27687 sayılı Resmi Gazetede Yayımlanan “Bazı Tehlikeli Maddelerin, Müstahzarların ve Eşyaların Üretimine, Piyasaya Arzına ve Kullanımına İlişkin Kısıtlamalar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile de, asbest kullanımı ve piyasa arzı ülkemizde tamamen yasaklanmıştır.

Bakanlığımıza bağlı eğitim yapılarının inşaasmda asbest içeren yapı malzemelerinin kullanımı kesinlikle yasaktır.

Ancak, özellikle 1980 öncesi yapılmış mevcut yapılarda asbest içeren malzemelerin bulunabileceği göz önüne alınarak, söküm ve yıkım işlerinin sorumlu ve yetkili teknik elemanların denetiminde yapılması, çalışma ortamındaki asbest konsantrasyonunun sınır değeri aşıp aşmadığının kontrol ettirilmesi, aşması halinde çalışanlar için kişisel koruyucu iş kıyafeti temin ettirilmesi, testere, zımpara taşı ve matkap gibi elektrikli el aletleri ile yapılan söküm işlerinde havaya asbest tozlarının yayılmasını engellemek amacıyla lokal havalandırma veya ıslak çalışma koşullarının sağlanması ve yıkıntı atıklarının uygun şekilde depolanması gerekmektedir.

Valiliğinize bağlı okul ve kuramların yıkım, söküm, bakım ve onarım işlerinde asbest kontrolünün sağlanması için bilinç düzeyinin arttırılması ve gerekli tedbirlerin alınmasını teminen, yukarıdaki açıklamalara dikkat edilmesi hususunda bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.

Özcan DUMAN Bakan a.

İnşaat ve Emlak Dairesi Başkanı

15062016-06588216_sayfa_1-(copy).jpg15062016-06588216_sayfa_2-(copy).jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.