MEB’i Alan Değişikliğinde Bekleyen Sorun

MEB’i Alan Değişikliğinde Bekleyen Sorun

Alan Değişikliğinin yanlış uygulamalarla sonuçlandığını vurgulayalım. Öyle örnekler var ki bırakın iller arasının ilçeler arasında dahi uygulama farklılıkları vardır

 MEB’in kendi kılavuzunu açıklama ile düzeltmeye çalıştığı, başvurununbitişinde yan alan tanımlamalarını yaptığı ve bu nedenle uzatmaları oynadığı bir ortamda bu hataları gayet normal karşılamak gerekir.

Bazı iller herkesi Teknoloji ve Tasarım’a onayladılar, bazıları önce Zihinsel Engelliler sonraTeknoloji ve Tasarım dediler, bazıları ise yan alan öncelikli, lisans tamamlama sonra, bazıları da tam tersi.

Tüm bunlara rağmen bu işlemler sonuçlandırıldı. Burada hak kaybı olmuş yada olmamış, en adil uygulama nasıl olur yada olmaz, Sınıf Öğretmenliği yapan yan alanı Fen ve Teknoloji olanlar Lisede mi, Ortaokulda mı daha başarılı olur, gizli 5110 sayılı mütalaa ile geçişi bu kadar genişletmek atama bekleyenleri etkiler mi etkilemez mi? gibi temel unsurlar gözetilmedi. En temel sorun 4+4+4 ile fazla duruma düşen(düşürülen) Sınıf Öğretmenleri nasıl eritilir? Sorusunun cevabı olarak görüldü. Bunda da başarılı olundu. Bir çok sınıf öğretmeni okullar başladıktan sonra okuldeğiştirdiler. Kimisi de birinci sınıf okutuyordu ve onlar da ayrılacaklar okuldan. Yani öğrencilere bir oryantasyon dönemi daha başlıyor.

İstanbul’da dahi yüzlerce fazla Sınıf öğretmeni varken bu sayı 10 civarına düşmüştür. İstanbul genelinde norm açığı bulunmadığından ücretli öğretmen görevlendirmesi yapılamayacak fazlalık olan okullardan öğretmen görevlendirilebilecektir. Bunu dahi planlamak zaman alacak ve öğrenciler öğretmensiz kalacaktır. Bu nedenle bakanlığın bu öğretmenlerin ilişiğini kesmeden planlama yapması gerekecektir.

Her şeyin en ince ayrıntısına kadar hesaplandığını bu nedenle 4+4+4 geçişinde sorun yaşanmayacak diyenler bu alan değişikliğini yaz tatilinde neden yapamadılar merak ediyoruz doğrusu?

Bir başka merak konusu ise: bu hafta norm kadroları güncelledik. Eski normlara göre alan değişikliği yapan MEB bir çok öğretmeni atandığı anda norm fazlası olarak değerlendireceğini hesaplayamadı mı? Sorusunu cevabıdır.

Yöneticileri bekleyen sorun:

Daha önce ele almıştık fakat dinleyen olmamıştı. İş başa düştü tedbir alınmazsa yöneticiler mağdur olacaklar.

1- Okul İlkokul ve Ortaokula dönüşünce Sınıf Öğretmeni olan yöneticileri İlkokullara atadılar. Bu atamadan öğretmenin bilgisi de yok, onayı da… Alan değişikliğine gelince Ortaokul’da boş kadro yoksa yönetici tercih edemedi. Bazıları uyanık davrandı (kesinlikle hukuksuz değil) ve ortaokula kaydırdı kadrosunu ve yönetici olmasına bağlı olarak alan değiştirdi. Burada sorun yok.

2- Bu değişikliği (kadroyu ortaokula kaydırma) yapamayanlar aynı okulun Ortaokulunda boşluk yoksa tercih dahi yapamadılar ve alan değiştiremediler. Bu durumdaki yöneticilere bir olanak daha tanınabilir. Bunun için yazılı dilekçe almak dahi yeterlidir. Çünkü kadrosu bu okulda kalmak kaydıyla alan değişikliği yapan yönetici için boş kadro olmasına gerek yoktur. Dersin bulunması yeterlidir.

3- Bir de kadrosunu Ortaokula kaydırmayan yöneticilerden aynı okulun Ortaokulunda boş kadro bulunanlar var. Bunlar da kadroları İlkokul’da olduğu halde Ortaokul’daki boş kadroyu tercih ettiler ve büyük bir kısmı atandı. Bu yöneticilere siz kurum değiştirdiniz denilerek yöneticilikleri düşürülürse MEB tarihi hata yapar. Çünkü; bu yöneticiler İlköğretim Okulunda çalışırlarken İlkokul’a atandıklarında MEB re’sen işlem yapmıştır. Yani yöneticilere sormamıştır bile. Kaldı ki bu yöneticilere kararname dahi gönderilmemiştir. MEB bu yöneticileri mağdur ederse şu soruyu sormak isteriz:

A İlköğretim Okulu iki değil de tek okula yani Ortaokula dönüştürülse idi ve 5,6,7,8. Sınıf öğrencileri de başka bir okula devredilseydi. Sınıf Öğretmeni olan yöneticinin durumu ne olacaktı? Biz cevap verelim dönüşen yeni okulda yani Ortaokulda görevlerine devam ederlerdi. O zaman bahsettiğimiz durumdaki yöneticileri mağdur etmemeniz gerekmez mi?

MEB’in bu durumları gözetmesi ümidiyle...

Saygılarımla…

Maksut BALMUK

Eğitim Yöneticisi

Memurlar.Net

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.