MEB'in Müdürlük Görüşü Yargıdan Döndü

MEB'in Müdürlük Görüşü Yargıdan Döndü

Milli Eğitim Bakanlığı 1. Hukuk Müşaviri Hayati CANKALOĞLU’nun bu husustaki görüş yazılarının yerinde olmadığı ortaya konulmuştur

Müdür olarak görev yapmakta iken görev süresi sonlandırılan ve Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Görevlendirilmelerine İlişkin Yönetmelik ekinde yer alan “Görev Süreleri Uzatılacak Eğitim Kurum Müdürleri Değerlendirme Formu” uyarınca yapılan değerlendirmede sonucu düşün puan verilmek suretiyle puanının 75’in altında olduğu gerekçesiyle üçüncü kez görev süresinin uzatılmamasına ilişkin işlemin iptali istemiyle açılan davada, iptal kararı verilmesi üzerine 06.10.2015 tarih ve 29494 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Yönetmelik hükümleri uyarınca sözlü sınava katılmak üzere hazır bulunması yolunda tesis edilen işleme yaptığı itirazın reddine ilişkin işlemin hukuka aykırı olduğu iddiasıyla yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle açılan davada; Samsun 1. İdare Mahkemesi’nin 2016 / 16 E. sayılı ve 17.02.2016 tarihli kararında; “….sonradan yürürlüğe giren Yönetmelik hükümlerinin davacıya uygulanması ve bu çerçevede davacının mülakata çağrılmasına olanak bulunmaması karşısında, yukarıda anılan mevzuat hükümleri ile Mahkeme kararlarının gerekçeleri doğrultusunda, davacının müdürlük görev süresinin doğrudan uzatılmasının gerektiği açık olduğundan, aksi yönde tesis edilen dava konusu işlemde davacının görev süresi uzatılmayarak mülakata çağrılmasında anılan mevzuata ve hukuka uyarlık bulunmamaktadır.” Denilerek dava konusu işlemin yürütülmesinin durdurulmasına karar verilmiştir. 
Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Görevlendirilmelerine İlişkin Yönetmelik ekinde yer alan “Görev Süreleri Uzatılacak Eğitim Kurum Müdürleri Değerlendirme Formu” uyarınca düşük puan verilmek suretiyle görev süresinin uzatılmamasına ilişkin işlemlerle ilgili açılan davalarda, 3 defa yürütmesinin durdurulmasına rağmen görev süresinin uzatılmayarak sözlü sınava çağrılmasına ilişkin işleme yaptığı itirazın reddine ilişkin işlemin yürütmesinin durdurulması ve iptali ile idarenin yargı kararlarını uygulamadığı, bir yılı aşkın sürede 4. kez dava açtığı, göreve iade edilmemesinin hem şahsı hem ailesi için büyük bir manevi buhran olduğu ileri sürülerek manevi tazminat talebiyle açılan davada; Samsun 2.İdare Mahkemesi’nin 2016 / 9 E. sayılı ve 16.02.2016 tarihli kararıyla da doğrudan görev süresi uzatılması gerekirken, bu şekilde işlem tesis edilmeden yeni Yönetmelik gereği sözlü sınava çağrılmasına ilişkin işleme yapılan itirazın reddine ilişkin işlemde hukuka uygunluk bulunmadığı belirtilerek, dava konusu işlemin yürütülmesinin durdurulmasına karar verilmiştir.  
Yukarıda belirtilen yargı kararlarıyla, müdür olarak görev yapmakta iken görev süresi sonlandırılan kişilerin 06.10.2015 tarih ve 29494 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Yönetmelik hükümleri uyarınca mülakata çağrılmalarının ve Milli Eğitim Bakanlığı 1. Hukuk Müşaviri Hayati CANKALOĞLU’nun bu husustaki görüş yazılarının yerinde olmadığı ortaya konulmuştur. 


İlgili Yargı Kararları İçin Tıklayınız.

Ek-1

Ek-2

Ek-3

Ek-4

Ek-5

Ek-6

Ek-7

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum