Meclis'te her şey bugün belli olacak!

Meclis'te her şey bugün belli olacak!

Meclis'te koalisyon hesapları yapılırken, siyasi partiler ilk kozlarını bugün paylaşacak. İşte Meclis'teki başkanlık düellosu;

TBMM'deki başkanlık seçimlerinin ilk 2 turunda yeterli çoğunluk sağlanamayınca, seçimler bugün yapılacak 3 veya 4'üncü tura kaldı. Ankara kulislerine göre HDP, başkanlık seçimlerinde CHP'nin başkan adayı Deniz Baykal'a oy verme kararı aldı. Bu arada MHP lideri Bahçeli ise HDP'nin oy vereceği adayı desteklemeyeceklerini açıkladı. MHP'nin tutumunda bir değiyiklik olmassa AK Parti son turda başkanlık seçimini kazanmış olacak.

Türkiye Büyük Millet Meclisi 26. başkanını seçmek için TBMM Geçici Başkanı Deniz Baykal başkanlığında toplandı. Oturuma, çeşitli sebeplerden ötürü geçen birleşimde yemin edemeyen vekillerin yemin etmesiyle başlandı.

 
 
AK Parti Adana Milletvekili Talip Küçükcan, CHP Ankara milletvekilleri Gülsüm Bilgehen ve Haluk Koç, HDP Adana milletvekilleri Rıdvan Turan, HDP Muş Milletvekili Ahmet Yıldırım ve HDP Bitlis Milletvekili Mizgin Irgat yemin etti. Ayağı kırık olan Rıdvan Turan, tekerlekli sandalye ile kürsüye çıktı.
 
VEKİLLER İLK KEZ OY KULLANDI

Yemin töreninin ardından adayların Meclis Başkanlığı adaylığı başvuru dilekçeleri okundu. Gizli yapılan oylamaya alfabetik sıraya göre, Adana'dan başlandı. 



İŞTE İLK TUR SONUÇLARI

Yapılan oylamaya 545 milletvekili katıldı. 2 oyun boş kullanıldığı seçimlerin sonuçları şöyle oldu:

İsmet Yılmaz (AK Parti): 256
Deniz Baykal (CHP): 125
Ekmeleddin İhsanoğlu (MHP): 81
Dengir Mir Mehmet Fırat (HDP): 81
Boş oy: 2
Oylamaya katılmayan vekil: 5 
Toplam : 550
 
MHP VE HDP'DE ARTI 1 OY
 
80 milletvekili bulunan MHP ve HDP'ye birer oy fazla çıktığı görüldü. İhsanoğlu ve Fırat, 81'er oy aldı.
Meclis'te 132 sandalyesi olan CHP'nin adayı Deniz Baykal'a 125 oy çıktı. Baykal, Geçici Meclis Başkanı olması nedeniyle oy kullanmadı.
 
367 SAĞLANAMADI
 
Yeterli çoğunluğun (367) sağlanamaması üzerine ikinci tur oylamaya geçildi. Tasnif işleminin tamamlanmasının ardından sonuçlar açıklandı.
 
YİNE ÇOĞUNLUK SAĞLANAMADI

İkinci tur oylamanın sonuçları şöyle: 
 
İsmet Yılmaz (AK Parti): 256
Deniz Baykal (CHP): 128
Ekmeleddin İhsanoğlu (MHP): 80
Dengir Mir Mehmet Fırat (HDP): 80
Oylamaya katılmayan vekil: 5
Geçersiz oy: 1
Toplam : 550

 
 
BAYKAL'IN OYLARI ARTTI
 
İsmet Yılmaz'ın oy sayısı değişmezken, Deniz Baykal 3 oy fazla aldı. Dengir Mir Mehmet Fırat ve Ekmeleddin İhsanoğlu ise ilk tura göre birer oy az aldı.
 
YENİ BAŞKAN YARIN BELLİ OLACAK
 
İkinci turda da 367 sağlanamaması nedeniyle seçim 3. tura kaldı ve Geçici Meclis Başkanı Deniz Baykal bugün 15.00'te yeniden toplanmak üzere oturumu kapattı. 3. turda başkan seçilecek adayın 276 milletvekilinin oyunu alması gerekecek. Son tura, üçüncü turda en yüksek oyu alan iki aday kalacak ve en çok oyu alan aday TBMM Başkanı seçilecek.

 
 
4 ADAY YARIŞIYOR
 
4 turdan oluşan Meclis Başkanlığı seçimi için dört aday yarışıyor: AK Parti adayı İsmet Yılmaz, CHP adayı Deniz Baykal, MHP adayı Ekmeleddin İhsanoğlu ve HDP adayı Dengir Mir Mehmet Fırat.
 
internethaber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.