MEM Yönetmeliği Niçin Yayınlanmıyor?

MEM Yönetmeliği Niçin Yayınlanmıyor?

MEM Yönetmeliği Niçin Yayınlanmıyor?

Milli Eğitim Müdürlükleri Yönetmeliği, 652 sayılı KHK nin yayınlanmasından sonra adeta kadük oldu. 1995 yılında yayınlanan yönetmeliğin bir an önce güncellenmesi gerekmektedir. Yönetmelik hükümlerinin bazılarının uygulanması imkânsız hale geldi. Yeni teşkilat yasasına baktığımızda bunları görmek mümkün!

Yönetmeliğin bazı maddeleri ise yıllardır uygulanmıyordu. Güncel olmayan bir kısım yönetmelik hükümlerini paylaşmak istiyorum.

b- İl Millî Eğitim Müdürlüğünün görevleri şunlardır ;

Bakanlıkça il emrine atanan öğretmenlerle il içinde nakil isteyen öğretmenlerin gö­rev yeri belirleme teklifini valilik makamına sunmak, (öğretmenler il emrine atanmıyor!)

c- İlçe Millî Eğitim Müdürlüğünün görevleri şunlardır ;

1) İhtiyaç halinde vekil ve ücretli öğretmen görevlendirilmesini İl Makamına teklif et­mek ve alınacak onay doğrultusunda işlem yapmak, (Büyük şehirlerde görevlendirmeleri kaymakamlıklar yapıyor. Yönetmelikte açık belirtilen hususlarda yetki devri olmaz.)

Yönetmelikte buna benzer o kadar çok hüküm var ki yazmak ile bitmez. Mesela hala ilköğretim müfettişi tabiri yer almaktadır. Oysa İlköğretim müfettişlerinin isimi eğitim müfettişi daha sonra il eğitim denetmeni oldu. Yine İlköğretim müfettişlerinin(!) görev alanları 652 s KHK ile genişletilmişti. Yönetmelikte ise hala ilköğretim okullarını denetlerler ifadesi yer almaktadır.

Yönetmeliğin 7. Maddesinde il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerinde bulunması gereken bölümler sıralanmış. Sıralanan 23 bölümün bazılarının merkez teşkilatında karşılığı yok.

Benzer çelişkiler il/ilçelerde kurulacak komisyonlarda yaşanmaktadır. Özellikle nüfusu az ilçelerde kurullar sadece formaliteleri yerine getiriliyor. Bu komisyonlara hiç gerek yok. Çünkü benzer komisyonlar 2506 sayılı tebliğler dergisinde var. Bu çelişki yıllardır yaşanıyor. Bir yerde danışma kurulu diğer yerde milli eğitim komisyonu kurulması hükümleri bulunuyor.

Yine yönetmeliğin ekinde yer alan tutulması gereken evrakların çoğu tutulmuyor. 31 tane tutulması gereken evrak var. Mesela;

23. Tarım gezici başöğretmenliği ile ilgili kayıt ve dosyalar,(Böyle bir dosya yok!)

Buna benzer birçok kadük kalmış hüküm bulunmaktadır.

Mart ayı içerisinde yeni MEM taslağı 15 il müdürlüğüne gönderilmişti. İl Müdürlükleri de görüşlerini Bakanlığa ilettiler. Bu konuda haberler internet sitelerinde yer aldı. Ancak ne hikmetse daha sonra taslaktan herhangi bir ses çıkmadı. Bir yıldan fazla üzerinden zaman geçmesine rağmen MEM yönetmeliği, 652 s KHK ye uygun hale getirilemedi.

Davut ÇALIŞKAN

Ueyder Başkan Yardımcısı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum