Memur Emeklileri Adalet İstiyor!

Memur Emeklileri Adalet İstiyor!

Şayet bu tasarının memur emeklileri dahil edilmeden kanunlaşması halinde, zaten yıllardır mevzuat nedeniyle kayba uğrayan memur emeklileri, şimdi de yıllık 1200 Lira ödeme yönüyle olumsuz bir ayrımcılığa daha tabi tutulacaklardır.

64. Hükümet Programı’nda, “Düşük düzeyde maaş alan emeklilerimizin gelir seviyesini alacağımız tedbirlerle yükselteceğiz. Bu çerçevede; Temmuz ayında emekli maaşlarına rutin olarak yaptığımız artıştan sonra maaşı 1.000 Liranın altında kalan SSK ve Bağ-Kur emeklilerimize seyyanen 100 Lira zam yaptık. Maaşı 1.000 lira ile 1.100 lira arasında olan emeklilerin maaşını da 1.100 Liraya tamamladık. Bu artıştan emeklilerimizin yaklaşık yüzde 55’inin istifade etmesini sağladık. Tüm işçi ve Bağ-Kur emeklilerimize de önümüzdeki dönemde yıllık ilave 1.200 TL vereceğiz” denilmektedir.

 

64. Hükümetin TBMM’ye sunduğu, Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nın komisyonda görüşülmesi sırasında Hükümet'in Eylem Planı'nda yer alan konu önergeyle tasarıya eklendi. Buna göre, münhasıran SSK ve Bağ-Kur emeklilerine 2016 yılının Ocak ayından itibaren yapılacak zamma ilaveten ayda 100 Lira seyyanen ödeme yapılmasını öngören önerge kabul edildi.

 

Esasen SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin dini bayramlardaki ihtiyaçları nedeniyle, sosyal nitelikte 1200 TL yıllık ödeme yapılması öngörülmekte olup, kanun tasarısı halen TBMM’de görüşülmektedir.

 

Bu gelişmelere ilaveten, Maliye Bakanı Naci Ağbal, “Tüm emeklilerimizin, işçi, Bağ-Kuremeklilerimizin emekli aylıklarında 2016 yılında yıllık 1200 liralık artış yapılıyor. Böylece 2016 yılı ocak ayında en düşük SSK işçi emekli aylığı yüzde 12,5; Bağ-Kur esnaf emekli aylığı yüzde 13,7; tarım Bağ-Kur emekli aylığı yüzde 16,7; memur emekli aylığı ise yüzde 6,5 oranında artırılacak” dedi.

 

Anayasamızın “Kanun önünde eşitlik” hükümlerini düzenleyen 10. maddesinde; “Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasî düşünce, felsefî inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir. Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir. Devlet, bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür. Bu maksatla alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı olarak yorumlanamaz” denilmektedir.

 

Vatandaşlarımızın sağlık ve sosyal güvenlik haklarını tek çatı altında toplayan 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun hedefi, “Tüm çalışanlar arasında norm ve standart birliği sağlamak” olarak belirlenirken; norm ve standart birliği sağlamak adına, SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yapılacak yıllık 1200 TL ödemeye, memur emeklilerinin de dahil edilmesi, Sendikamızca Maliye Bakanı’nın açıklaması ümit verici olarak değerlendirilmekte, böylelikle memur emeklileri aleyhine ortaya çıkacak olan kanunda, bu olumsuzluk ve mahrumiyetin giderilmesi hak ve adalete uygun olacaktır.  Zaten aynı brüt ücreti alan bir işçi ile bir memur kıyaslandığında, emekli maaşında %15-%50; emekli ikramiyesinde ise %65-%100 arasında memurlar aleyhine bir durum yaşanmaktadır.

Eylül 2015 ayında 63. Hükümet tarafından maaş iyileştirilmesi mahiyetinde SSK ve Bağ-Kur emeklilerinden 1000 Liranın altında maaş alanlara 100 Lira zam yapılmış, maaşı 1000 ile 1100 Lira arasında olanların maaşı 1100 liraya yükseltilmişti. Ayrıca memur emeklilerine de 100 Lira seyyanen ödeme yapılmıştı.

 

63. Hükümetin Eylül zammı, maaş artışı sağlayan mali nitelikte ödeme olup, 64. Hükümetin sunduğu kanun tasarısına önergeyle eklenen maddeye göre SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yapılacak ödeme ise, dini bayramlardaki ihtiyaçları karşılamak üzere verilen sosyal nitelikte bir ödemedir. Bu ödemelerin birini diğerinin yerine ikame ederek,  memur emeklileri aleyhine düzenleme yapılması, memur emeklilerinin mahrum bırakılması, eşitlik ve adalet ilkelerine, anayasa ve yasa hükümlerine aykırıdır.

Ortaya çıkacak hak ve adaletsizliğin giderilmesi, gerek Anayasa’nın 2. maddesinde vurgulanan“Sosyal Devlet”,  gerekse 10. maddesinde belirtilen “Kanun Önünde Eşitlik” ilkelerinin hayata geçirilmesi açısından bir zorunluluktur.

 

Şayet bu tasarının memur emeklileri dahil edilmeden kanunlaşması halinde, zaten yıllardır mevzuat nedeniyle kayba uğrayan memur emeklileri, şimdi de yıllık 1200 Lira ödeme yönüyle olumsuz bir ayrımcılığa daha tabi tutulacaklardır. 

 

Yukarıda zikredilen açıklamalar ışığında, 64. Hükümet Programında SSK ve Bağ-Kur emeklilerine ödenmesi kararlaştırılan 1200 TL tutarındaki ödemenin memur emeklilerine de verilmesini büyük bir umutla bekliyoruz. 24.12.2015

 

Osman ÖZDEMİR

 Türk Emekli-Sen

  Genel Başkanı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.