Memur, imza kampanyasına katılabilir mi?

Memur, imza kampanyasına katılabilir mi?

Devlet memurunun herhangi bir konuda yapılan imza kampanyasına katılması ve memur olduğunu belirtmesi suç teşkil eder mi?

Devlet memurunun herhangi bir konuda yapılan imza kampanyasına katılması suç mu?

Anayasanın "VII. Düşünce ve kanaat hürriyeti" başlıklı 25 inci maddesine göre; herkes, düşünce ve kanaat hürriyetine sahiptir. 26. maddesinde ise bu hürriyetin sınırlayacak hususların kanunla düzenleneceği öngörülmüştür.

Yine, Anayasa'nın 128. maddesine göre memurların özlük haklarının kanunla düzenlenmesi gerekmekte olup, bu çerçevede memurların statüleri 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda düzenlenmiştir.

657 sayılı Kanunda, hangi fillere hangi disiplin cezasının verileceği ise 125. maddede düzenlenmiştir. 125. maddenin E bendinde memuriyetten çıkarılmaya sebep fiiller tek tek sıralanmıştır. Ancak bu maddede de dahi bazı filler için eylemi yapmak suç iken bazılarında ise teşvik etmek dahi suçtur.

Örneğin "e) Savaş, olağanüstü hal veya genel afetlere ilişkin konularda amirlerin verdiği görev veya emirleri yapmamak," fiilinin karşılığı memuriyetten çıkarmaktır. Yani, fiilin disiplin cezasına konu olabilmesi için işlenmesi gerekmektedir.

Fakat , "a) İdeolojik veya siyasi amaçlarla kurumların huzur, sükun ve çalışma düzenini bozmak, boykot, işgal, kamu hizmetlerinin yürütülmesini engelleme, işi yavaşlatma ve grev gibi eylemlere katılmak veya bu amaçlarla toplu olarak göreve gelmemek, bunları tahrik ve teşvik etmek veya yardımda bulunmak," fiilinin de ise greve "teşvik etmek" dahi suçtur. Bu manada, grev kampanyasına imza verecek bir memur disiplin cezasıyla karşı karşıya kalabilir. Ancak verilecek ceza, Türkiye'nin imza koyduğu uluslararası anlaşmalar bağlamında büyük bir ihtimalle mahkemelerde iptal edilecektir.

Yine, Türk Ceza Kanununa göre, "Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Türkiye Büyük Millet Meclisini, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ve Devletin yargı organlarını alenen aşağılayan kişi" altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmaktadır. Bu içerikte bir bildiriye imza koyan bir memur ceza alır.

Özetleyecek olursak, memurların genel olarak, ismini ve mesleğini yazarak, imza kampanyalarına imza vermesi suç değildir. Ancak kampanyanın içeriği Kanunlarla yasaklanmamış bir düşünce olmalıdır.

www.memurlar.net

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum