Memur yüzde 5 zam ile yetinecek

Memur yüzde 5 zam ile yetinecek

Memurlar dört gözle Temmuz'da alacağı enflasyon zammını bekliyordu. Ancak enflasyon farkı memurun maaşına zam olarak yansımadı.

Memurların zam alıp almayacağı merakla beklenen bir konuydu. İşte memurlara yapılacak enflasyon zammı hakkında ayrıntılı bilgi...

2016 yılının ilk altı aylık dönenime ilişkin enflasyon (TÜFE) artış oranı yüzde 6’dan fazla çıkarsa, fazla olan kısım 1 Temmuz 2016 tarihinde yapılacak olan maaş zammına ilave edilecek. Ancak, böyle bir farkın çıkması imkansız gibi görünüyor.

memura-zamjpg.jpg

1 TEMMUZ 2016 ENFLASYON FARKI ZAMMI 
2015 yılında imzalanan Toplu Sözleşme ile; kamu görevlilerinin maaşlarına 1 Ocak 2016 tarihinden geçerli olarak %6 ve 1 Temmuz 2016 tarihinden geçerli olarak %5 oranında zam yapılması ile yılın ilk altı aylık döneminde enflasyon artış oranının %6’dan fazla çıkması durumunda aradaki farkın 1 Temmuz itibariyle yapılacak zam oranına ilave edilmesi kararlaştırılmıştı.

Yılın ilk 5 aylık döneminde gerçekleşen enflasyon artış oranı ile son 10 yılın Haziran ayı enflasyon artış oranlarına bakıldığında, 1 Temmuz itibariyle maaşlara enflasyon farkı zammı yapılabileceğine ihtimal verilmiyor.

BU YILIN İLK 5 AYINDAKİ VE SON 10 YILINDAKİ DURUM
2016 Mayıs ayı enflasyon rakamları TÜİK tarafından açıklandı. Buna göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yılın ilk 5 aylık döneminde %3,15 oranında arttı.

Son 10 yılın ilk 5 aylık döneminde ve Haziran ayları ile ilk altı aylık dönemleri sonunda gerçekleşen enflasyon artış oranları (%) ise şöyle:

1 TEMMUZ 2016 ENFLASYON ZAMMI 
1 Temmuz 2016 tarihinde enflasyon farkı zammının gündeme gelebilmesi için, Haziran ayı enflasyon artış oranının en az %2,85 oranında artması gerekiyor.

Ancak, bu yılın ilk 5 aylık dönemine ilişkin enflasyon artış oranı ile son 10 yılın ilk altı ayına ilişkin enflasyon oranlarına bakıldığında;
-Haziran aylarında enflasyon artış oranlarının “%-1,43 ile %0,51” aralığında gerçekleştiği,
-Bu yıl Haziran ayı enflasyon artış oranının (olağanüstü bir durum olmadıkça) %2,85’den fazla çıkmasının mümkün olmayacağı,
-Memur maaşlarına 1 Temmuz 2016 tarihinden geçerli olarak enflasyon farkı zammı yapılmayacağı,
-Memur maaşlarına 1 Temmuz 2016 tarihinden geçerli olarak sadece %5 oranında artış yapılacağı
anlaşılmaktadır. 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.