Memura-Emekliye zam yağmuru

Memura-Emekliye zam yağmuru

Ocak ayında önce enflasyon farkı emeklilerin maaşlarına yansıtılacak, sonra da SSK ve Bağ-Kur emeklilerine 100 lira seyyanen zam yapılacak. Çalışmaya devam eden emeklilerden yapılan kesintinin kaldırılmasıyla bu kişilerin cebine her ay 100-150 lira fazla

Yeni yılla birlikte çalışanlar önemli miktarlarda zamlar alacaklar. Öyle ki, asgari ücretteki artışla birlikte bütün kesimlerin eline geçen rakamların artması söz konusu olacak. Diğer yandan SSK, Bağ-Kur ve memur emeklilerine ayrı ayrı oranlarda zamlar yapılacak. Bu nedenle kim ne kadar artış alacak, emekli aylıkları ocakta ne kadar olacak gibi konuları siz okuyucularımıza detaylı bir şekilde anlatmak için üç gün boyunca sürecek bir yazı dizisi hazırladık. Yazı dizisinde ilk gününü emeklilerimize ayırdık. Emekliler için ocak ayında üç ayrı zam söz konusu. Ocak ayı ile birlikte SSK ve Bağ-Kur emeklilerine 2015 yılının ikinci altı ayındaki enflasyon farkı kadar zam yapılacak. Aralık ayı enflasyonu netleştiğinde yapılacak zam belli olacak. Temmuz-kasım dönemini kapsayan beş aylık dönemde enflasyon yüzde 3.65 olarak gerçekleşti.

BEŞ AYLIK TÜFE YÜZDE 3.65

Yani ocak ayının ilk günlerinde açıklanması beklenen enflasyon sabit gelirse emekliler yüzde 3.65 zam gelecek. Enflasyonun yüksek ya da düşük gelmesi durumunda ise bu oranla oynanacak.

SSK ve Bağ-Kur'luların tamamına 100 lira zam

SSK ve Bağ-Kur emeklilerine ikinci müjde de 100 TL'lik seyyanen zam. Bu konuyla ilgili düzenleme Meclis Komisyonu'ndan geçti. Dolayısıyla 1 Ocak'tan itibaren 100 TL'lik zammın maaşlara ekleneceğini söyleyebiliriz. 100 TL'lik seyyanen zam emeklilere bir sefer ocak ayından itibaren uygulanacak. Yani ocak ayında 100 TL'lik zam alan bir kişi, şubat ayında da zamlı maaşını alacak. Örneğin maaşı 1.400 TL olan bir emeklinin maaşı ocak ayında 1.500 TL olacak ve temmuz ayına kadar 1.500 TL olan maaş alınmaya devam edilecek. Temmuz ayında enflasyon farkı bu rakam üzerine eklenecek.

En düşük 1.000 TL olmuştu

Geçtiğimiz dönemde 1.000 TL'nin altındaki emekli aylıkları 1.000 TL'ye tamamlanınca taban emekli aylığı artmıştı. 100 TL'lik seyyanen zamla bu seviye biraz daha yukarıya çekilmiş olacak. Emeklilerimizin hayatlarının baharında daha kolay bir hayat sürmelerinin sağlanması için ne yapılsa az. Ancak en azından bu gibi zamlarla emeklilerin hayat standardının bir nebze yükseltilmesi sağlanmaya çalışılıyor.

Memur emeklisine yüzde 6 zam ve enflasyon farkı

SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yapılacak zam enflasyon sonrası netleşecek. Ancak memur emeklileri toplu sözleşmeden kaynaklanan yüzdelik zammı kesin olarak alacaklar. Dolayısıyla bütün memur emeklilerine toplu sözleşme zammı uygulanacak. Bu da yüzde 6 olarak belirlenmiş durumda. Memurlar ve memur emeklileri, ocak ayında, toplu sözleşme kapsamında yüzde 6 zam alacak, ancak 2015 yılından enflasyon farkı oluşursa bu da maaşlara yansıtılacak. Bu yıl memur ve memur emeklilerinin maaşı Ocak'ta yüzde 3 artırılmıştı. Temmuz ayında da bir yüzde 3 zam daha yapılmış, ayrıca yılın ilk 6 aylık döneminden oluşan yüzde 1.76'lık enflasyon farkı maaşlara eklenmişti. Yine bu yılın ikinci 6 ayında enflasyon yüzde 3'ü aşarsa, memur emeklileri de enflasyon farkı alabilecek.

14 Aralık kritik tarih

14 Aralık'a kadar dilekçesini verenler ocak ayında yapılacak zamlardan yararlanamayacak. Fakat artık emekli olmak için dilekçe verenler ocak ayındaki zamlardan yararlanabiliyor.

630 bin kişiye kesinti müjdesi

Bugün itibarıyla çalışan emeklilerden bugün yüzde 10'luk bir Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) kesintisi yapılıyor. Bu oran haziran öncesinde yüzde 15'ti. Emeklilerin yıllardır devam eden ısrarlı talepleri üzerine rakam geçtiğimiz aylarda hükümet tarafından yüzde 10'a çekilmişti. Bu da yaklaşık 630 bin kişinin maaşlarını ortalama 50 lira yukarı çekti.

EYLEM PLANINDA VAR

Geçtiğimiz günlerde Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan eylem planında söz konusunu SGDP'nin tamamen kaldırılacağının da altı çizilmişti. 2016 yılının ilk aylarında yapılmasına kesin gözüyle bakılan yeni düzenleme sayesinde emekli oldukta sonra çalışmaya devam eden 630 bin kişiden yapılan kesinti kaldırılacak, bu da maaşları 100-150 lira arasında yukarı çekecek.

Akşam

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.