Memura Flaş Haber! Kanunun Bu Maddeleri Değişiyor Mecliste

Memura Flaş Haber! Kanunun Bu Maddeleri Değişiyor Mecliste

Memura Flaş Haber! Kanunun Bu Maddeleri Değişİyor Mecliste

Kamu görevinden çıkarma cezası yeniden düzenleniyor.

Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı TBMM Başkanlığına sunuldu.

Tebligat Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı TBMM Başkanlığına sunuldu.

Tasarıyla, Vakıf Yükseköğretim Kurumları, Tebligat Kanunu kapsamına alınıyor.

FARK DERSLERİ TAMAMLANACAK

Tasarıya göre, mesleki eğitim merkezi öğrencilerinin diploma alabilmeleri için Milli Eğitim Bakanlığınca belirlenen fark derslerini tamamlaması gerekecek. Böylece, çıraklık eğitimi, zorunlu ortaöğretim kapsamına alınıyor.

Bir mesleğe yönelik program uygulayan liselerin mezunları, Yükseköğretim Kurulunca belirlenecek aynı alanda bir önlisans programına yerleşmelerinde merkezi sınavlardan almış oldukları puanlara ortaöğretim başarı puanı ve bu puanın Yükseköğretim Kurulunca tespit edilecek katsayıyla çarpımı sonucu bulunacak puan eklenecek.

YÜKSEKÖĞRETİM PERSONELİ VE DİSİPLİN CEZALARI

Tasarıyla, devlet ve vakıf yükseköğretim kurumlarının öğretim elemanları, memur ve diğer personeline uygulanacak disiplin suç ve cezalarına ilişkin düzenleme yapılıyor.

Uyarma, kınama, yönetimden görevinden ayırma, aylıktan ve ücretten kesme, kademe ilerlemesinin durdurulması cezalarının yanı sıra başkalarının fikirlerini, metotlarını, verilerini veya eserlerini bilimsel kurallara uygun biçimde atıf yapmadan kısmen veya tamamen kendi eseri gibi göstermek, üniversite öğretim mesleğinden çıkarmayı gerektirecek.

KAMU GÖREVİNDEN ÇIKARMA CEZASI HANGİ HALLERDE VERİLECEK?

"Kamu görevinden çıkarma" cezası ise şu hallerde verilebilecek:

"Bölücü amaçlarla veya terör niteliğinde eylemlerde bulunmak veya bu eylemleri desteklemek. İdeolojik ve siyasi amaçlarla eylemlerde bulunmak veya bu eylemleri açıkça desteklemek suretiyle kurumların huzur, sükun ve çalışma düzenini bozmak, boykot, işgal, kamu hizmetlerinin yürütülmesini engelleme, işi yavaşlatma ve grev gibi eylemlere katılmak veya bu amaçlarla toplu olarak göreve gelmemek, bunları tahrik ve teşvik etmek veya yardımda bulunmak. Yetki almadan gizli bilgi ve belgeleri açıklamak. Mazeretsiz ve kesintisiz olarak 16 gün veya daha fazla süreyle göreve gelmemek. Kanunların izin verdiği haller dışında siyasi partilere üye olmak. Amire, iş arkadaşlarına, personeline, hizmetten yararlananlara veya öğrencilerine fiili saldırıda veya cinsel tacizde bulunmak. Kamu hizmeti veya öğretim elemanı sıfatıyla bağdaşmayacak nitelik ve derecede yüz kızartıcı ve utanç verici hareketlerde bulunmak. Yurt dışında devletin itibarını düşürecek veya görev haysiyetini zedeleyecek tutum ve davranışlarda bulunmak. Uyuşturucu veya uyuşturucu olarak kabul edilen diğer uyarıcı maddeleri kullanmak, bulundurmak, başkalarına vermek. kullanılmasını özendirmek, satmak, imal etmek. Hukuka aykırı olarak kurumun verilerini elde etmek, kaydetmek, kullanmak, depolamak, dağıtmak, değiştirmek veya yok etmek. Kurumun bilişim sistemlerinin işleyişini kasten engellemek veya bozmak."

Tasarıyla yükseköğretim üst kuruluşları ile yükseköğretim kurumlarında yürütülecek disiplin soruşturmalarında, disiplin soruşturması, savunma hakkı, görevden uzaklaştırma, zamanaşımı, disiplin cezası verme yetkisi, disiplin cezasının verilmesi, disiplin cezalarına itirazla disiplin cezalarının özlük dosyasında saklanması usul ve esasları belirleniyor.

Bilimsel araştırma ve yayın etiği kurullarının oluşumu, görevleri ve çalışmalarında uygulamada birlik sağlanması amacıyla bazı düzenlemeler yapılıyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.