Memura ikramiye yolu kapandı

Memura ikramiye yolu kapandı

8 Eylül 1999’dan önce memuriyet hizmetinden istifa edenler, hizmet süreleri ne olursa olsun emekli olduklarında Memuriyet hizmet sürelerine emekli ikramiyesi alamayacak.

 

Bu tarihten sonra istifa eden ve istifa ettiği tarihte 15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 prim ödeme gün sayısı bulunmayan emeklilerin de ikramiye almaları mümkün olmayacak.
 
CHP, milletvekili emekli aylıklarının da düzenlendiği Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun’un bazı maddelerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması için Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuştu.
 
Dilekçede, bir yıldan fazla Emekli Sandığı Kanunu kapsamında görev yaptıktan sonra, kamu dışında bir sosyal güvenlik kuruluşuna bağlı olarak çalışmalarını tamamlayıp yaşlılık aylığı bağlananlara, emekli ikramiyesi ödenmesinin, kıdem tazminatına hak kazanma şartlarına uygun olarak sona ermesi şartına bağlanması hükmü, ”İş Kanunu hükümlerine göre hizmet akdiyle çalışanlar ile Devlet Memurları Kanunu ile diğer personel kanunlarına göre statü hukukuna tabi çalışanlar arasında haklar, ödevler, sorumluluklar, yasaklar ile görevden çekilme ve göreve son vermede hukuksal anlamda niteliksel farklar olduğu ortadayken; kamu görevinde geçen sürelere ilişkin emekli ikramiyesinin, İş Kanunu’nda düzenlenen kıdem tazminatına ilişkin esaslara bağlanması, açık bir yetki saptırmasıdır; bu yanıyla Anayasa’ya aykırıdır” denilerek, iptali istenmişti.
 
Anayasa Mahkemesi 8 Kasım’da yaptığı toplantıda, söz konusu düzenlemelerin Anayasa’ya aykırı olmadığından iptal isteminin reddine karar verdi.
 
Yüksek Mahkeme’nin kararına göre, istifa ederek görevinden ayrılan veya memuriyetine son verilenlerden daha sonra SSK veya Bağ-Kur’a tabi çalışarak emekliye ayrılanların memuriyet hizmetlerine emekli ikramiyesi ödenmesi ancak 1475 sayılı İş Kanununun 14’üncü maddesinde belirtilen kıdem tazminatına hak kazanma şartlarının varlığı halinde söz konusu olacak.
 
Hizmet süreleri ne olursa olsun 8 Eylül 1999 tarihinden önce memuriyet hizmetinden istifa edenler, emekli olduklarında emekli ikramiyesi alamayacak. Yine 8 Eylül 1999 tarihinden sonra istifa eden ve istifa ettiği tarihte 15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 prim ödeme gün sayısı bulunmayan emeklilerin de ikramiye almaları mümkün olmayacak.
 
Kanunda sayılan şartları sağlayan ve ödemeye hak kazananlar da hangi tarihte emekliye ayrıldılarsa o tarihlerdeki değerler üzerinden emekli ikramiyesi alacak.
 
Bu durumda, evlendiği tarihten itibaren 1 yıl içerisinde kendi isteği ile ayrılan kadınlara, muvazzaf askerlik görevi nedeniyle kendi isteği ile ayrılan erkeklere, 506 sayılı Kanunun geçici 81’inci maddesi uyarınca, 8 Eylül 1999 tarihinden önce memuriyete başlayarak, 8 Eylül 1999 tarihinden sonra 15 yıl sigortalılık süresine ve 3600 prim ödeme gün sayısına sahipken istifa eden memurlara, 506 sayılı Kanunun 60’ncı maddesinin birinci fıkrasının (A) bendi kapsamında, 8 Eylül 1999 tarihinden sonra memuriyete başlayarak 25 yıl sigortalılık süresi ve 4500 prim ödeme gün sayısına sahipken veya sadece 7000 prim ödeme gün sayısına sahipken istifa eden memurlara, emekliye ayrıldıkları tarihteki değerler üzerinden emekli ikramiyesi ödenecek.
 
mynet.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.