Memurlar ek iş yapabilir mi?

Memurlar ek iş yapabilir mi?

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamında çalışan memurlar hangi ek işleri yapabilir?

Geçtiğimiz ay yapılan KPSS'ye (Kamu Personeli Seçme Sınavı) milyonlarca genç katıldı. Tüm eleştirilere rağmen, hala en gözde meslek memurluk. Çünkü devlet garantisi milyonlarca insanı cezbediyor. Öte yandan Türkiye'deki 3 milyona yakın memurun birçok ek işte çalışması mümkün. 657 Sayılı Kanun'un 28'inci maddesi yapılacak ticari faaliyetlerin de sınırlarını belirliyor. Bu kanunda ayrıca "Devlet memurları, resmi sıfatlarının gerektirdiği itibar ve güvene layık olduklarını hizmet içindeki ve dışındaki davranışlarıyla göstermek zorundadırlar" diyerek memurların ödev ve sorumluklarına ölçü de koyuyor. Bu çerçevede bazı ek iş imkanlarını sıralayalım...
Memurlar dizi ve filmlerde rol alabilir mi?

Önce cevabı verelim; evet. Ama şartları var. Görevini küçük düşürücü davranış yasak. İkincisi bu işi mesai saatleri dışında yapmalı. Üçüncüsü işverenle sosyal güvenlik ilişkisi kurmamalı. Bu şartlar altında memurlar sahneye de çıkabilir, bir müzik şirketiyle CD de çıkarabilir.

Köşe yazarı olabilir mi?

Memurun bir yayın kuruluşunda 'hizmet akdine bağlı olarak' köşe yazarlığı yapması mümkün değil. Ancak, 657'nin 'basına bilgi veya demeç verme' başlıklı 15'inci maddesine aykırı olmamak şartıyla köşe yazarı olabilir, telif ücreti alabilirler.

Şirket ortağı olabilir mi?

Memurlar esnaflık ya da tüccarlık yapamıyor ancak anonim ve limited şirketlere hisse ortağı olabiliyor. Sadece şirketi temsil edemiyorlar.

Arabasını kiraya verebilir mi?

Devlet memurunun aracını kiraya vermesi, Türk Ticaret Kanunu'na göre, (tacir) veya (esnaf) sayılmayı gerektirecek bir ticari faaliyet sayılmıyor. Bu yüzden aracını bir şirkete kiraya verebiliyor.

Memurlar özel okullarda ders verebilir mi?

İlgili birimlerin izniyle haftada 10 saati geçmemek üzere ücretli ders vermeleri mümkün.

KİMYAGER VE KİMYA MÜHENDİSLERİ DİKKAT!

Kimyager ve kimya mühendisi unvanlı memurlar için özel durum söz konusu. Onların 6269 Sayılı Kanun çerçevesinde mesai saatleri dışında kendi adına ya da bir işverenle mesleğini serbest olarak icra edebilmesi mümkün.

DEVLET KAPISI SAĞLAM

Kamuda çalışan sayısı: 3 milyon 160 bin 624

Memur sayısı: 2 milyon 268 bin 839

Kamuda çalışan kadın oranı: % 36.93

Kamuda çalışan erkek oranı: % 63.07

Sabah

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum