Memurlar, hizmet alımıyla olimpiyatlarda görevlendirilmiş

Memurlar, hizmet alımıyla olimpiyatlarda görevlendirilmiş

Sayıştay Başkanlığının Spor Genel Müdürlüğüne yönelik incelemelerinde, Akdeniz olimpiyatlarında yaşanan ilginç bir işleme yer verilmiştir

Sayıştay Başkanlığının Spor Genel Müdürlüğüne yönelik incelemelerinde, Akdeniz olimpiyatlarında yaşanan ilginç bir işleme yer verilmiştir.

Akdeniz Oyunları Koordinatörlüğü, direktörlüklerde çalışacak personelin belirlenmesi için hizmet alım ihalesine çıkmıştır. Hizmet alımı yoluyla 184 personel alınmış ancak bu personelin 100'ü memurdur.

Sayıştay, devlet memurlarının gerçek veya tüzel kişilerin yanında ücretli olarak çalışmasının mümkün olmadığına dikkat çekmiştir.

Gerçekten de, 657 sayılı Kanunun 28. maddesi, memurların ücretli olarak başta bir işte çalıştırılmasını yasaklamaktadır. Akdeniz Oyunları Koordinatörlüğü, kurumun 657'deki personel rejimi sınırlamalarına tabi olmadığını belirtmiştir. Evet Koordinatörlük 657'ye tabi değildir ancak çalıştırdığı kişiler memur olduğu için 657 yine devreye girecektir.

Ancak bu açık düzenlemeye rağmen, memurlar bir taraftan memurluk ücretlerini alırken bir taraftan da Akdeniz Oyunları Koordinatörlüğünde çalışarak 2. bir ücret almıştır.

İŞTE SAYIŞTAY'IN TESPİTİ

Akdeniz Oyunları kapsamında yürütülen hizmet alımı işinde kurumlarınca geçici olarak görevlendirilen kamu personeline firma eliyle ücret ödenmiştir.

657 sayılı kanunun 28 inci maddesinde, memurların, mesleki faaliyette veya serbest meslek icrasında bulunmak üzere ofis, büro, muayenehane ve benzeri yerler açamayacakları; gerçek kişilere, özel hukuk tüzel kişilerine veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına ait herhangi bir işyerinde veya vakıf üniversitelerinde çalışamayacakları hükmü yer almaktadır.

2013 Mersin Akdeniz Oyunları Organizasyonu öncesinde ve süresince Genel Koordinatörlük (İdare) tarafından ilgili Departman Direktörlüklerinde çalıştırılacak personele ilişkin hizmet alımı işi pazarlık usulü ile ihale edilmiştir. İşin kapsamı; danışman, direktör, direktör yardımcısı, müsabaka yöneticisi, müsabaka yönetmen yardımcısı, tesis yöneticisi ve yardımcısı, ekip şefi, bölge sorumlusu unvanları ile haftanın 5 günü 40 saat üzerinden 2 ay ila 4,5 ay arası süreyle personel çalıştırılmasıdır.

İstihdam edilen toplam 184 personelin 100 tanesi devlet memurudur.

Yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde devlet memurlarının gerçek veya tüzel kişilerin yanında ücretli olarak çalışması mümkün değil iken hizmet alımı kapsamında çalıştırılarak yüklenici vasıtasıyla ücret ödendiği tespit edilmiştir.

Kamu idaresi cevabında: Sorumlular savunmalarında; Akdeniz Oyunları Koordinatörlüğü istihdam rejimi bakımından 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa bağlı değildir. Koordinatörlüğün ihtiyaç duyduğu nitelik ve özelliklere haiz çeşitli kamu kurumlarında görev yapan kamu personelleri koordinatörlükte görevlendirilmiştir. 657 sayılı Kanun'un, memurlar için getirdiği başka görev ve hizmetlerde bulunma yasağı bu bakımdan Koordinatörlüğümüzü bağlamamaktadır. Dolayısıyla memurlar veya diğer kamu görevlilerinin hizmet alımı hükümleri çerçevesinde Koordinatörlükte çalıştırılmasına ilişkin her hangi bir engel bulunmamaktadır. Bu kişilerin yaptıkları iş çok önemlidir ve işlerini çok iyi yapmışlardır, demektedirler

Sonuç olarak: Bulgumuzda da belirttiğimiz üzere, devlet memurlarının gerçek veya tüzel kişilerin yanında ücretli olarak çalışması mümkün değil iken hizmet alımı kapsamında çalıştırılarak yüklenici vasıtasıyla ücret ödendiği anlaşılmaktadır. Oyunlarda çalışmak üzere kurumlarından görevlendirme suretiyle izin verilen memur personelden bir kısmı halihazırda ihale tarihinde oyunlar için çalışmakta olup herhangi bir ek ücret almamıştır. Çünkü koordinatörlükte ek ücret ödenmeksizin çalıştırılmak amacıyla görevlendirilmişlerdir. Hizmet alımı suretiyle çalıştırılmaya başladıklarından itibaren yüklenici aracılığı ile ücret ödenmiştir.

Kamu Kurumlarınca, Akdeniz Oyunları çerçevesinde Koordinatörlükte görevlendirilen memur personele, gerek 657 sayılı Kanun gerekse oyunlarda ücret almaksızın görevlendirilmeleri sebebiyle yüklenici aracılığı ile ücret ödenmesinin mümkün olmadığı değerlendirilmektedir.

Memurlar.Net - Özel

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.