Memurların Yer Değişikliği Yönetmeliğine Şok İptal

Memurların Yer Değişikliği Yönetmeliğine Şok İptal

DEVLET MEMURLARININ YER DEĞİŞTİRME SURETİYLE ATANMALARINA İLİŞKİN YÖNETMELİĞİNİN BAZI MADDELERİNİN YÜRÜTMESİ DURDURULDU

DEVLET MEMURLARI YER DEĞİŞTİRME YÖNETMELİĞİNDE YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI
18/08/2014 tarihli ve 29090 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan ‘Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’in bazı maddelerinin iptali yönünde Aktif Eğitimciler Sendikasının açtığı davada Danıştay 16. Dairesi’nin yürütmenin durdurulması isteminin reddine ilişkin kararına karşı Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu yapılan itiraz üzerine yürütmenin durdurulması kararı verdi.

Daha önce Danıştay 5. Dairesinde açılan, daha sonra Danıştay 16. Dairesine havale edilen davada, Danıştay 16. Dairesi yürütmenin durdurulması talebini reddetmişti.

 

Bunun üzerine Danıştay 16. Dairesi’nin yürütmenin durdurulması isteminin reddine ilişkin kararına karşı Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’na itiraz edilmişti. Yapılan itirazı inceleyen Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu 19.10.2015 tarihinde verdiği kararla; ilgili yönetmeliğin değişik 11. maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan “hizmet gereği başka bir hizmet alanına veya bölgesine atanan memurlar, kurumların özel yönetmeliklerinde belirlenecek istisnalar dışında ayrıldığı hizmet alanına yeniden atanamaz” cümlesinin yürütülmesinin durdurulmasınakarar vermiştir.

 

Kararda “Hizmet gereği görev yeri değiştirilen kamu görevlisinin, belirli ve makul bir süre öngörülmek suretiyle eski görev yerine atanamaması, yürütülen hizmetin gereği olarak kabul edilebilir ise de, dava konusu düzenlemede olduğu gibi, kamu görevlisinin belirli bir hizmet alanına memuriyet yaşantısı boyunca bir daha atanamaması durumu ölçülülük ilkesine aykırı olup, hizmet gereğini aşan bir sonuç doğurmaktadır. Bu nedenle, kamu görevlisinin ömür boyu yasaklığı sonucunu doğuran ve hukuki dayanağı bulunmayan dava konusu düzenlemede, kamu yararı ve hizmet gerekleri bakımından hukuka uyarlık görülmemiştir.” denilmektedir.

 

Sonuç olarak mahkeme “Açıklanan nedenlerle 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 4001 sayılı Kanunla değişik 27. maddesinde öngörülen ve yürütmenin durdurulmasına karar verilebilmesi için gerekli olan koşulların gerçekleştiği anlaşıldığından, (…) Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmeliğin, dava konuş Yönetmeliğin 1. maddesi ile değişik 11. maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan “hizmet gereği başka bir hizmet alanına veya bölgesine atanan memurlar, kurumların özel yönetmeliklerinde belirlenecek istisnalar dışında ayrıldığı hizmet alanına yeniden atanamaz” cümlesinin yürütülmesinin durdurulmasına oybirliği ile karar vermiştir.

 

Aktif Eğitimciler Sendikası; Başbakanlığı, mahkeme kararlarını en kısa sürede uygulamaya ve Danıştay’ın kararına uygun bir şekilde düzenleme yapmaya davet etti.

 

Memurların Yer Değişikliği Yönetmeliğine Şok İptalMemurların Yer Değişikliği Yönetmeliğine Şok İptalMemurların Yer Değişikliği Yönetmeliğine Şok İptal

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.