Memurun amirini BİMER’e şikâyet ederse, disiplin cezası alır mı?

Memurun amirini BİMER’e şikâyet ederse, disiplin cezası alır mı?

Memurun amirini BİMER'e şikâyet ederse, disiplin cezası alır mı?

Üst makamlara bilgi edinme başvurusu yapan memura ceza verilebilir mi?” haberimizde gündeme getirdiğimiz “4982 sayılı Bilgi Edinme Kanununun 6. maddesi; Bilgi Edinme Başvurusu… dilekçe ile istenen bilgi ve belgenin bulunduğu kurum ve kuruluşa yapılır…” hükmüne uyulmadan üst makamlara başvuran memura ceza verilebilir mi?” sorusuna cevap aramış ve “Bilgi edinme başvurularında devlet memuru olup olmama ayrımı yapılmadan herkesi kapsayan bir başvuru usulü düzenlendiğinden üst makamlara başvuran memura makam atladığı gerekçesiyle ceza verilemez” sonucuna varmıştık.

Benzer konuda Adana 1. İdare Mahkemesi 2010/1614 Esas ve 2011/1335 nolu Kararında; “…tüm vatandaşların dilek ve şikâyetlerini doğrudan başbakanlığa iletebileceklerini belirtmiş, ancak memurlar yönünden bir kısıtlama getirilmemiştir. Bu yerlere yapılan şikâyetler neticesinde iddialar üzerinde araştırma yapılmaksızın memur hakkında soruşturma başlatılarak cezalandırılması bir nevi şikâyet hakkının kullandırılmaması neticesini doğuracaktır.

Davacı tarafından BİMER’e verilen şikâyet dilekçeleri incelendiğinde, ciddiye alınabilecek iddiaların bulunduğu, idare tarafından bu iddiaların kapsamlı bir şekilde araştırılması gerekirken davacının gereksiz yere amirlerini şikâyet ediyor gerekçesiyle cezalandırıldığı, böylece Anayasa ile güvence altına alınan dilekçe hakkının ve BİMER’e şikâyet etme hakkının engellenmeye çalışıldığı sonuç ve kanaatine varıldığından, davacıya verilen disiplin cezasında hukuka uyarlık bulunmamaktadır.” hükümlerine yer vermiştir.

Ahmet KANDEMİR

Memurlar.net Öğretmenler Bölüm Sorumlusu

Adana 1. İdare Mahkemesi 2010/1614 Esas ve 2011/1335 nolu Kararı

untitled1.jpg

  untitled2.jpg

untitled3.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.