Memurun arsa alıp satması, 657'ye uygun mu?

Memurun arsa alıp satması, 657'ye uygun mu?

Devlet memurunun her yıl bir arsa alıp satması, 657 sayılı Kanuna uygun mudur?

1-Gerek 399/2, gerekse 657'ye göre çalışan bir memur arsa, konut veya araç alıp satabilir mi?
2- Her satın aldığı konut/arsa/araç için mal beyanı vermesi gerekir mi? Eğer mal beyanı vermesi gerekirse süre ne zaman başlar?
3-Her konut/arsa/aracı sattığında mal beyanı vermesi gerekir mi? Eğer mal beyanı vermesi gerekirse süre ne zaman başlar?
4-Konut/arsa/aracı birkaç memur arkadaş ortak almayı düşünüyoruz ve aramızda güven problemi yok. Bu yüzden arsa konut/arsa/aracı bir kişinin adına alıp satmayı düşünüyoruz. Bu durumda bir sorun oluşturur mu? Mal beyanı verirken nasıl bir yol izlenmeli?

CEVAP: 657 sayılı Kanun'un ticaret ve diğer kazanç getirici faaliyetlerde bulunma yasağı başlıklı 28'nci maddesi, bu konuda müracaat edilmesi gereken ana mevzuattır.

Devlet Personel Başkanlığı'nın vermiş olduğu görüşlere göre memurların anonim şirketin esas sözleşmesinde veya limited şirketin şirket sözleşmesinde şirketi idare ve temsil edecek kişiler arasında sayılmamak ve bu şirketlerin yönetimi ile denetiminde de görev almamak kaydıyla 657 sayılı Kanun'a tabi devlet memurunun anonim veya limited şirket ortağı olmasında yasal açıdan bir sakınca yoktur. Yapacağınız faaliyeti bu çerçevede yaparsanız fazla sorun oluşturmaz.

Ancak, sorunuzda geçen husus açıkça ticari faaliyettir ve yapılan faaliyetin devamlı yapıldığı tespit edildiğinde Maliye Bakanlığı tarafından vergi mükellefiyeti tesis edilmektedir.

Vergi mükellefiyeti tespit edildiğinde de tacir veya esnaf sıfatını kazanırsınız ve disiplin suçu işlenmiş olur.

Burada en önemli ayrıntı, alım satım işleminin devamlı yapılıp yapılmadığıdır.

Memurlar.Net - Özel

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.