Mersin’de “Haraç Gibi” Deneme Sınavı Ücretine Tepki

Mersin’de “Haraç Gibi” Deneme Sınavı Ücretine Tepki

Mersin’de “Haraç Gibi” Deneme Sınavı Ücretine Tepki. "Mersin’de Eğitimin Niteliğinin Geliştirilmesi Projesi" içeriği nedir?

MemurPostasi.Com'un haberine göre; Mersin İl MEM, 2015-2016 öğretim yılında 476 kurs merkezinde başlatılan Destekleme ve Yetiştirme Kurslarında koordinasyonu sağlamak ve merkezi sınav öncesi uygulanmak üzere deneme sınavları yapılması için "Mersin’de Eğitimin Niteliğinin Geliştirilmesi Projesi" hazırladı.

Ücretsiz Kurslara, Ücretli Sınav…

Bu proje kapsamında yapılacak deneme sınavları için "Deneme Sınavları Uygulama Yönergesi " hazırlandı. Bu yönergeye  göre 2015-2016 Öğretim yılında 4 adet deneme sınavı yapılması planlandı.

Birinci Deneme Sınavı 11.11.2015 tarihinde sadece Destekleme ve Yetiştirme Kurslarına devam eden öğrencilere uygulandı. Mersin genelinde yetiştirme kursları hafta sonu yapılmasına rağmen, sınavın eğitim-öğretimin devam ettiği hafta içi yapılması okullarda kaosa sebep oldu. Sınavın sadece kursa devam eden öğrencileri kapsaması; her sınıftan üçer-beşer öğrencinin sınava girmesi; diğer öğrencilerin, öğretmenlerin ve velilerin tepkisini çekti.

EBA Gibi Ücretsiz Bir Kaynak Neden Kullanılmıyor?

MEB, uzun yıllar yapmış olduğu hazırlıklar sonrasında EBA ( Eğitim Bilişim Ağı) hizmetini sunmaya başladı. İçerisinde sayısız kaynak bulunan eba.gov.tr sisteminde tüm hizmetler ücretsiz sunuluyor.

EBA’da; Geçen yıl başlatılan kazanım değerlendirme sınavları bu yıl daha da geliştirilmiş, her sınıf düzeyinde onlarca test ve deneme sınavları ücretsiz sunulmuştur. Ayrıca e-Sınav uygulamasına geçilmiş, eba.gov.tr adresi üzerinden online sınavlar uygulanmaya başlanmıştır.

Mersin MEM, bakanlığımız tarafından bu kadar ücretsiz kaynak sunulurken, neden ısrarla “Ücretli” deneme sınavları uygulamasına gerek duymuştur?

 “Haraç Gibi” Deneme Sınavı Ücreti

Milli Eğitim Müdürlüğü’nün sınava giren öğrencilerden 1,5 TL alınmasını istemesinin okul idarecileri ile velileri karşı karşıya getirdiği iddia ediliyor. Parayı toplayamayan okul idarecilerinin, defalarca ikaz edilerek sert bir şekilde uyarıldığı söyleniyor. Okul müdürlerinin, verilen hesap numaralarına belirlenen miktarda sınav paralarını yatırmaları istendiği iddia edildi.

İlk sınavın değerlendirme sonuçlarında sorunlar yaşanmış; başarılı öğrenciler düşük, başarısız öğrenciler yüksek puanlar almıştır.  Bu yüzden 2. Deneme Sınavı yapılırken öğrenciler sınava girmek konusunda isteksiz davrandılar.

Bu gelişmelere rağmen, 2 . Deneme Sınavı 06.01.2016 tarihinde yapıldı. 1. Deneme sınavında gelen tepkiler üzerine 2. Deneme sınavı tüm öğrencileri kapsayacak şekilde ancak yine hafta içi normal ders saatlerinde yapıldı. Bu sınavda da öğrencilerden 1.5 TL toplanması istendiği söyleniyor.

Eğitimcilerden “Sınav Endeksli Anlayışa” Tepki

Aslında proje başlığına bakıldığında “Eğitimin Niteliğinin Geliştirilmesi” yazıyor. Ancak uygulamada sadece deneme sınavları ön plana çıkartılmış gözüküyor. MEB, sınav endeksli ve öğrencilerin bir yarış atı gibi görülmesi anlayışına savaş açarken, taşradaki yöneticiler bu anlayışın tam tersi bir uygulamayı hayata geçirmeye çalışıyor.

Ayrıca, yıl boyunca 4 defa yapılması planlanan deneme sınavlarından 1,5 TL gibi bir ücretin toplanması da başlı başına bir sıkıntı gözüküyor. Öğrenci başına 6 TL’lik bir maliyet söz konusu olacak.

Bir kere projede böyle bir sınav öngörülüyorsa, sınav ücretinin proje kapsamında velileri; öğretmen ve okul yöneticileriyle karşı karşıya getirmeyecek bir şekilde proje bütçesi oluşturularak bir şekilde karşılanması gerekiyordu. Böyle bütçe oluşturma yerine, işin mali kısmının öğrencilere yıkılması tepki ile karşılandı.

3. Deneme Sınavı 09.03.2016’da, 4. Deneme Sınavı 13.04.2016 tarihinde yapılacak. Bakalım MEB yetkileri bu işe ne diyecek?

Hep birlikte bekleyip göreceğiz. 

13-007.jpg14-002.jpg15-001.jpg

www.memurpostasi.com / Özel Haber

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum