Meslek lisesinde özel şarta dikkat

Meslek lisesinde özel şarta dikkat

Lise tercih dönemi başladı.

Gönül KOCA

 

Bu yıl ilk kez uygulamaya giren TEOG kapsamında yapılan tercihlerde bazı hususlara özellikle dikkat etmek gerekiyor. Bakanlık, teknik liselerdeki özel şartların önümüzdeki yıl açıklanacağını söyledi. Dolayısıyla adaylar okulları tek tek inceleyip özel şartları öğrenmek zorunda.

 

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), bu yıl ilk kez Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) kapsamında uygulanan ortak sınavlar sonucuyla yapılacak lise yerleştirmeleri için tercihleri almaya başladı. Tercih süreci 8 Ağustos Cuma günü sona erecek. Sonuçlar 22 Ağustos'ta açıklanacak. Uzmanlar ise özellikle mesleki ve teknik Anadolu liselerini tercih edecek öğrencilerin, bu okulların özel şartlarını iyi okuması konusunda uyarıyor. Çünkü tüm özel, resmi mesleki, teknik Anadolu liseleri alan tercihi olmadan öğrenci alacak.

ARAYIP SORUN

Alana geçiş işlemleri 10'uncu sınıfta yapılacak ve bazı okullar özel şartlar aradığı için, bu şartları taşımayanların başka okul aramaları gerekebilir. Mesleki ve teknik Anadolu liselerini tercih edecek adayların dikkatli olması gerektiğini vurgulayan eğitim uzmanı Hatice Yılmaz, "Özel şartı olan okullarla ilgili gelecekte sürpriz yaşamamak için, seçmeyi düşündüğünüz mesleki ve teknik liseleri arayarak özel şartı olup olmadığını öğrenmeniz gerekiyor. Tercihlerinizde bu liselere yer vermeden önce özel şartı olabilecek okulların size uygun olup olmadığına dikkat edin. Aksi halde 10'uncu sınıfa başka bir okulda devam etmek zorunda kalabilirsiniz" dedi.

'?' İŞARETİNİ İNCELEYİN

Hatice Yılmaz şöyle devam etti: "Tercih ve yerleştirme işlemleri tamamlandıktan sonra mesleki ve teknik liselerdeki alan ve dallara öğrencilerin geçiş şartları şimdiden açıklanmış olsaydı, öğrencilerin gelecekte mağdur olmaları önlenebilirdi. Böyle bir sürprizle karşılaşmamak için öğrenci ve velilerin e-okulda yayınlanan kontenjan tabloları listesindeki sağ sütunda yer alan '(?)' işaretini tıklayarak okulda hangi alan ve dalların olduğunu bilmeleri ve hangilerinin özel şartı olup olmadığını araştırmaları gerekiyor. Mesleki ve teknik okullar için Tablo-4 ve Tablo-3'ün incelenmesi şart."

Hürriyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.