Mesleki eğitimde 'değişim' dönemi

Mesleki eğitimde 'değişim' dönemi

”Diploma ayrı sertifika ayrı olmalı. Diploma daha çok kişinin akademik eğitiminin pasaportu. Sertifika sizin piyasadaki hareket alanlarınızı artırıyor, bir sertifikayla iş bulamadınız, belkiöteki sertifikanızla bulacaksınız”

 

 
 
Milli Eğitim Bakanlığı  Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Doç. Dr. Ömer Açıkgöz, Avrupa’da akademik  eğitimin diplomayla, mesleki eğitimin ise sertifikayla ilişkilendirildiğini  belirterek, ”Diploma ayrı sertifika ayrı olmalı. Diploma daha çok kişinin  akademik eğitiminin pasaportu. Sertifika sizin piyasadaki hareket alanlarınızı  artırıyor, bir sertifikayla iş bulamadınız, belki öteki sertifikanızla  bulacaksınız” dedi.
 
Açıkgöz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mesleki eğitim konusunda  yanlış algıların olduğunu belirtti.
 
Türkiye’deki mesleki eğitimin ABD, İngiltere ya da Almanya’daki gibi  olmasına yönelik bazı isteklerin olduğunu ifade eden Açıkgöz, ”Bu yanlış bir  bakış açısıdır. Çünkü her ülke mesleki eğitim sistemini kendi ekonomik ve sosyal  yapısına göre oluşturur. Dolayısıyla ekonomik ve sosyal sektörlerin talepleri göz  önünde bulundurularak alan ve dallar açılır” diye konuştu.
 
Türkiye’de mesleki eğitimin daha iyi çalışabilmesi için ülkenin ekonomik  ve sosyal yapısının doğru, bilimsel şekilde analiz edilmesi ve sektörlerin  gelişim eğilimlerinin belirlenmesi gerektiğini vurgulayan Açıkgöz, aksi halde  yapılacak çalışmaların verimli sonuçlar veremeyeceğini söyledi.
 
Mesleki eğitime yönelik tüm tarafların geniş katılımıyla bir çalıştay  düzenlediklerini hatırlatan Açıkgöz, böylelikle mesleki eğitimde yaşanan  sorunları tespit ettiklerini ifade etti.
         
Yeni meslekler oluştu
Gelişen teknoloji ile mesleklerin ve piyasa ihtiyaçlarının hızla  değiştiğine dikkati çeken Açıkgöz, yeni mesleklerin oluştuğunu, hatta bazı  mesleklerin önemini kaybettiğini bildirdi.
 
Örgün eğitim ve sistemin merkeziyetçi yapısından kaynaklanan sorunlar  nedeniyle bu hızlı değişimi öğrencilere anında aktaramadıklarına işaret eden  Açıkgöz, ”Türkiye’de on sene öncesine göre mesleki eğitim bu konuda büyük  aşamalar kaydetti. Yapılan çalışmalarla müfredat daha dinamik bir hale geldi”  şeklinde konuştu.
 
Türkiye’de mesleki teknik eğitimin genel eğitimin bir alternatifi olarak  görülmesinin de yanlış olduğunu söyleyen Açıkgöz, genel eğitimin mesleki eğitime  nazaran daha değerli olduğu konusunda bir toplumsal algı olduğunu ifade etti.
 
Bu algının aileye, öğretmen ve öğrenciye de yansımasıyla mesleki eğitimin  toplumdaki değerinin daha da azaldığını belirten Açıkgöz, şöyle devam etti:
 
”Mesleki eğitim genel eğitimin bir alternatifi değildir. Mesleki eğitim  15 yaşın üzerindeki herkese açık olmalıdır. İnsanlar iş alternatiflerini artırmak  için kısa süreli kurslarda eğitimlerini alıp, piyasaya gidebilmelidirler.  Mesleğinizle ilgili pratik hayatta umduğunuzu bulamadığınızda çaresiz  olmamalısınız. Neyi merak ediyorsanız, neden hoşlanıyorsanız kendinize yeni bir  meslek seçip, 3-6 aylık kurslarla bu mesleği edinmelisiniz. Sistemi bu şekilde  esnek hale getirmemiz gerekiyor. Bu konuda çalışıyoruz. Mesleki eğitimde  öğrenciye iş imkanı sağlamayan alanlar kapatılarak yenileri de açıldı.
 
Türkiye’de mesleki teknik eğitimde 2012-2013 yılında hizmete girecek okul  sayısı 154.  Açılan alan sayısı bin 114, dal sayısı ise bin 228. Bu çok önemli  bir rakam.”
         
Fen, Matematik ve Türkçe ders saatleri artırılacak
Mesleki eğitimde bazı alanlarda öğrencilerin kesinlikle iş sıkıntısı yaşamadığını anlatan Açıkgöz, ”Hemşirelikten mezun olanlar okulu bitirir  bitirmez devlette ve özel sektörde istihdam ediliyorlar. Bilişim, otomotiv,  elektrik ve elektronik, makine ve imalat, turizm ve metal teknolojisi gibi  sektörlerle ilgili öğrenciler de rahatlıkla iş bulabiliyor” dedi.
 
Mesleki eğitime giden öğrencilerle genel eğitime giden öğrencilerin  matematik ve fen alanlarında aldıkları zorunlu dersleri ve saatleri eşitlemeyi  amaçladıklarını bildiren Açıkgöz, şunları söyledi:
 
”Amacımız, öğrencilerin mesleki, genel eğitim ayrımı olmaksızın ana dil,  matematik ve fende eşit düzeyde çekirdek bilgiyi almalarıdır. Biz onlara bu  eğitimi vereceğiz.
 
Mesleki eğitime geçişi de kolaylaştırmak için de erişebilirlik  artırılacak, mesleki eğitimin kalitesi artırılacak, rehberlik ve kariyer  geliştirme imkanları artırılacak, sisteme sektörün daha etkin katılımı  sağlanacak, Avrupa mesleki eğitim sistemleriyle denklik sağlanarak iki sistem  arasındaki hareketlilik artırılacak. İstihdam oranı yüksek mesleklerin eğitimine  ağırlık verilecek ve mesleki eğitimin önemi konusunda toplumda ve işverenlerde  farkındalık artırılacak.”
 
MİLLİYET

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.