MHP'de Meral Akşener sesleri

MHP'de Meral Akşener sesleri

Parti içi ve dışı muhalefetten bazı isimlerin Akşener ile görüşerek adaylığa ikna etmeye çalıştığı belirtiliyor

Saliha ÇOLAK

Seçim gecesi sonuçlar ortaya çıktıktan sonra "İstifa etti" söylentileri üzerine partinin yönetim kadrosunun görev başında olduğu ve hizmete devam edeceği açıklaması yapan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, ertesi gün de Başkanlık Divanı'nı toplayıp durumu değerlendirdi. Divan'da, seçim sonuçlarını analiz etmek amacıyla ve "Nerede hata yaptık?" sorusuna yanıt aramak üzere bir komisyon kurulması kararlaştırıldı.

1 Kasım sonrasında "Hepimiz yerimizdeyiz, iş başındayız" mesajı veren Bahçeli'nin kurmayları, ufukta kongre görünmediğine işaret ediyor. Bahçeli'nin "güven tazelemek için de olsa" kongre toplamayı düşünmediğini, kongrenin 2017'de yani zamanında yapılacağını kaydeden kurmaylar, son kongrenin 7 Haziran öncesinde yapıldığını anımsattı.

AKŞENER ADI

Parti tabanından genel merkeze ise "Yeter artık" telefonları geliyor. Nazif Okumuş gibi eski milletvekilleri, kamuoyu önünde ilk kez Bahçeli'ye, "Kurultayı topla, dışarıdaki ülkücüleri de çağır, karşına kim çıkacaksa çıksın" çağrıları yapıyor. Bu ortamda partide en çok öne çıkan isim, seçim öncesi listeye konulmayan Meral Akşener. Parti içi ve dışı muhalefetten bazı isimlerin Akşener ile görüşerek adaylığa ikna etmeye çalıştığı belirtiliyor.

Genel merkez yönetimi, partide kurultay ihtiyacı olmadığını savunurken, bu tür bir girişimin sonuçsuz kalacağını savunuyor. Parti tüzüğüne göre delegenin beşte biri, diğer deyişle 270 kadar imza ile olağanüstü kurultay toplanabiliyor. Genel merkez yöneticileri, "Bulsunlar delegeyi, toplasınlar kongreyi" mesajı veriyor.

"HDP İLE KURSAK KIYAMET KOPARDI"

Seçim sonucunun faturasının MHP'ye kesilmesine tepki gösteren MHP kurmayları, "Hükümetin kurulmamasından bizi sorumlu tutmaları doğru değil. AK Parti 7 Haziran'dan itibaren 1 Kasım için çalıştı. Bize koalisyon teklif etmediler. Biz CHP ile hükümeti kursak, HDP de içeriden ya da dışarıdan destek verseydi kıyamet kopardı. HDP ile kurmadık diye suçlayanlar var ama o zaman da 'Neden kurdunuz?' eleştirileri gelecekti" dediler.

MHP'de kongre kazanı kaynamaya başladı

Bahçeli'ye muhalif MHP'lilerin olağanüstü kurultay toplamak için delegelerden ıslak imzalı, noter onaylı imza toplama girişiminde bulundukları öğrenildi

1 Kasım seçiminde büyük kayıp yaşayan MHP'de muhaliflerin istifa etmeyeceğini açıklayan Devlet Bahçeli yönetimine muhalefet eden isimler henüz birlikte hareket etme kararı almazken, öbek öbek oluşan muhalif gruplar, Genel Merkez dışındaki ofislerinde taraftar toplamaya çalışıyor. Muhaliflerin MHP olağanüstü kongresini toplamak için delegelerden ıslak imzalı, noter onaylı imza toplama girişiminde bulundukları öğrenildi. Muhaliflerin, olası re t ve iptalleri de dikkate alarak 300 civarında bir listeyle genel merkeze başvurmayı hedeflediği öğrenildi.

Tüzük çıkmazı

Bu arada muhalif gruplar ya doğrudan ya da aracılarla birbirlerinin nabızlarını yokluyorlar. İlk etapta mahalefet hariketine kimin liderlik edeceğinden öte, bir birliktelik sağlanarak kongrenin toplanmasına odaklanılması görüşü savunuluyor. Muhaliflerin önündeki en önemli engellerden birisi de tüzükteki hükümler. Genel başkan seçimini içeren olağanüstü kurultayın toplanabilmesi için öncelikle tüzük değişikliğini içeren bir kurultayın gerçekleştirilmesi gerekiyor. Tüzük kurultayının ardından genel başkan seçiminin yapılabileceği ikinci bir kurultay yapılması gerekiyor. Bu zorluk muhaliflerin işini bir kez daha zorlaştırıyor.

İktidar karıştırmak istiyor

Bu arada MHP Genel Merkezi ise muhalif kıpırdanmaları ise yakından takip ediyor. MHP Genel Merkezi, 1 Kasım seçimlerinin hemen ertesi günü Oğan'ın ihracının iptal edilmesine ilişkin yargı kararının açıklanmasını "iktidarın MHP'nin içini karıştırmaya dönük hamle" olarak değerlendiriyor.

MHP yönetimi, Oğan'ın yargı kararıyla partiye dönmesinin ciddi bir dalgalanma yaratmayacağını düşünüyor. Oğan'ın Iğdır'da etkili olabileceği Türkiye genelinde karşılığının bulunmadığı kanaatinde olan MHP yönetiminde, kongre sürecinin Oğan'la yürütülmesinin sonuç vermeyeceği düşüncesi hakim. İzmir İl Başkanı Musavaat Dervişoğlu, eski MHP Eskişehir Milletvekili Süleyman Sazak ile eski Edirne İl Başkanı Mehmet Tolga Akalın gibi isimlerin ise kitleleri sürükleyecek bir muhalefet harekete başlatamayacağı vurgulanıyor. Akşener'in de böyle bir muhalif harekete açıktan liderlik edecek cesareti gösteremeyeceğini dile getiren MHP yönetimi, Koray Aydın, Oktay Vural, Ümit Özdağ gibi isimlerin ise böyle bir mücadelenin içine girmeyeceğini ifade ediyor.

Seçim analiz komisyonu

Bu arada MHP yönetimi, seçim sonuçlarını bilimsel açıdan değerlendirmek amacıyla, "Seçim Analiz Komisyonu" oluşturdu. Çıkan sonuçlar parti yönetim organlarında ele alınacak.

MHP'nin eski İstanbul Milletvekili Nazif Okumuş, aşağıdan gelen dip dalganın önümüzdeki günlerde MHP yönetimine zor bir dönem yaşatacağını belirterek, şunları söyledi:

"MHP'ye emek vermiş, milliyetçi harekete sosyal ve aidiyet olarak fedakarlıkta bulunmuş insanlar bunlar. Bu taleplere cevap verilemezse, Devlet Bey, kendine siyasette 12 sene oda hapsi vermişti, bunda sonra oda hapsi tamamen tecrite döner. Muhalif kanadın imza topladığını düşünmüyorum. Toplamak için irade oluşturmaya çalışıyorlar. Olaganüstü kurultay taleplerinin sonuç getiremeyecek umutsuz mücadele olduğunu, akim kalacağını düşünüyorum."

Haber Türk

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.