Müdür yardımcılarını güya müdürler seçecekti

Müdür yardımcılarını güya müdürler seçecekti

Okullarda müdürleri eğitim paydaşları seçiyordan sonra, müdür yardımcılarının müdürler tarafından seçildiği de yalan çıktı

MEB, yönetici atamada öyle bir sistem kurdu ki, sistemin neresinden tutarsanız tutun, eğitime dair bir şey yok ama siyasete dair çok şey olduğunu görebilirsiniz.

Okullarda, müdür yardımcılığı belirleme sistemi de bu kirli sistemin bir parçası...

Öncelikle mevzuatı ortaya koyalım. 10 Haziran 2014 tarihli yönetmeliğin ilgili maddesi aynen şöyle:

"Müdür başyardımcılığı ve müdür yardımcılığına görevlendirme

MADDE 23 - (1) Müdür başyardımcısı ve/veya müdür yardımcısı norm kadrosu boş bulunan eğitim kurumlarına, görevlendirilecekleri tarih itibarıyla 5 ve 7 nci maddelerde belirtilen şartları taşıyor olmaları kaydıyla, görevlendirme yapılacak eğitim kurumunda veya eğitim kurumunun bulunduğu ilçe ve ildeki eğitim kurumlarında halen yönetici veya öğretmen olarak görev yapanlar arasından, eğitim kurumu müdürünün inhası ve il milli eğitim müdürünün teklifi üzerine valinin onayı ile müdür başyardımcısı ve müdür yardımcısı görevlendirilir."

Yani bir okula müdür yardımcısı yada başyardımcı olabilmek için öncelikle yönetmeliğin 5 ve 7.maddesinde bulunan şartları taşımak gerekiyor. Yani kısaca o okula öğretmen olarak atanabilecek branşta olmak, en az 4 yıl öğretmenlik yapmış olmak gibi şartları taşımak gerekiyor.

Ayrıca Müdür yardımcısı olacağınız okulun müdürünün sizi istemesi, yani teklif etmesi gerekiyor. Yani yönetmelik müdüre istediği kadro ile çalışma hakkı veriyor. Eğer müdür de istemişse hiçbir engel yok diye düşünmeyin...

Asıl oyun şimdi başlıyor:

Okullara müdür görevlendirmelerinin tamamlanmasıyla beraber müdür yardımcılığı süreci başladı. Görevlendirilen müdürler de müdür yardımcısı tekliflerini yapmaya başladılar. Fakat bir çok ilçe ve ilden gelen bilgilere göre yapılan teklifler ya geri dönüyor yada daha teklif etmeden önlerine liste konuluyor.

Evet aynen öyle: Her şartı taşıdığı ve okul müdürü de teklif ettiği halde bu olmaz şu kişiyi teklif edeceksin diye baskı kuruluyor.

Aslında bunun Türkçe'si şu sizi biz müdür yaptıysak müdür yardımcısını da biz belirleriz. Direnen müdürler de var tabii ama nafile...

Bazı il ve ilçelerde ise kimlerin hangi okula müdür yardımcısı yapılacağının listesi dışarıda masa başında, okul müdürüne dahi sormaksızın hazırlanıyor. Ve ilgili müdüre gönder teklifi yada gel teklif yazısını imzala deniliyor.

Müdürlükte oynanan oyunun bir benzeri de müdür başyardımcılığı ve müdür yardımcılığında oynanıyor.

Bu oyununda bakanlık maalesef sadece izliyor. Çünkü eğitim diye derdi olan yok. Öyle olsa eğitimi batırmak için ellerinden geleni yapmazlardı. Dertleri ast yada üstten gelen talimatları emir kabul edip itaat etmek, gereğini yapmak böylece koltuklarını korumak.

Tezgah çok güzel kuruldu. Önce il ve ilçe müdürleri bu tanıma ve göreve uygun olanlardan seçildi. Ardından şube müdürlükleri dizayn edildi. Bu ilçe müdürü ve şube müdürlerine müdürlük işi yönetmelikle havale edildi. Onlar da gereğini layıkıyla yaptılar ve müdürlükleri istedikleri gibi dizayn ettiler. Şimdi sıra müdür yardımcılarına geldi ve görev tamamlanıyor.

Bizde de bu tür bir liste var ama şimdi açıklamayacağız.

Taşlar yerine otursun işte o zaman haftalardır elimizde olan belgeyi koyarız ortaya. Merak edenler için söyleyelim belge İstanbul'a ait... Aslında belgeye de gerek yok tüm Türkiye'de aynı manzara varken...

Maksut BALMUK

Memurlar.Net - Özel

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum