Müdürleri Görevden Alma ve AİHM

Müdürleri Görevden Alma ve AİHM

Kanunla görevden alınan memurların durumu hakkında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi(AİHM) ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi(AİHS) ne diyor?

Bu yazımızda 6528 sayılı kanunla dört yılını dolduran eğitim yöneticilerinin 13 Haziran 2014 tarihinde görevden alınmasını; Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi yönünden inceleyeceğiz. Kanunla görevden alınan memurların durumu hakkında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi(AİHM) ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi(AİHS) ne diyor?

Anayasamızın 90. maddesi milletlerarası antlaşmalara vurgu yapmaktadır. Anayasa Mahkemesi, Yargıtay ve Danıştay kararlarında usulüne göre yürürlüğe konulmuş uluslararası antlaşmalarla kanunun çatışması durumunda uluslararası sözleşmelerin üstün olduklarını vurgulamaktadır. AİHS'nin 13. maddesinde Etkili Başvuru Hakkından bahsedilmektedir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti de AİHS'ye taraf ülkelerden birisidir. Kanunla görevden alınan memurların etkili başvuru hakkının ve hak arama hürriyetinin engellediğine dair gerek Anayasa Mahkememizin gerekse AİHM'nin örnek kararları bulunmaktadır.
 
          Anayasa Mahkememiz örnek kararlarından birinde kanunla görevden alınan memurun hak arama hürriyetinin engellendiğine oy birliğiyle karar vermiştir(Anayasa Mah. Kararları 2006 yılı).
 
          AİHM, 2007 tarihli Karaçay / Türkiye kararında, uyarma cezasına karşı idari yargı yolunun kapalı olmasını, 2005 tarihli Bulga / Türkiye ve 2007 tarihli Sosyal/Türkiye kararında Olağanüstü Hal Bölge Valisi'nin memur kararlarına karşı yargı yolunun kapalı olmasını, 2008 tarihli Kayasu / Türkiye kararında HSYK kararlarına karşı yargı yolunun kapalı olmasını AİHS'nin 13. Maddesinin ihlali kabul etmiş ve Türkiye Cumhuriyetini tazminata mahkûm etmiştir.
 
          Kamuoyunca, 6528 sayılı kanun için açılan dava hakkında hukuksal değerlendirmeler yapılırken uluslararası antlaşmaların da göz önünde bulundurulması daha sağlıklı olacaktır.
 
Manas Kağan
Kamuajans.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum