Mustafa Kır'dan Diplomaya Dayalı Alan Değişikliği Talebi

Mustafa Kır'dan Diplomaya Dayalı Alan Değişikliği Talebi

Uzun süreden beri öğretmenler tarafından diplomaya dayalı alan değişikliği yapılmasına ilişkin talepler sosyal medyada sık sık gündeme getirilmekte, eğitim sendikalarının Genel Merkez ve Şubeleri ise bu taleplere sahip çıkmaları konusunda sürekli uyar

MEB, Diplomaya Dayalı  Alan Değişikliği Talepleri Dikkate Almalıdır.

            Uzun  süreden beri öğretmenler tarafından  diplomaya dayalı alan değişikliği yapılmasına ilişkin talepler sosyal medyada sık sık gündeme getirilmekte, eğitim sendikalarının Genel Merkez ve Şubeleri ise bu taleplere  sahip çıkmaları konusunda  sürekli uyarılmaktadır.

           Öğretmen yetiştiren eğitim fakültelerinde 4-5 yıl boyunca  alınan derslere göre  verilen diplomalar   öğretmenlik mesleğinin gerektirdiği yeterliliği kazandıklarını  gösteren bir belge olduğu gibi aynı zamanda  öğretmenlik mesleği boyunca hangi branşta hangi dersleri okutmakta  ihtisas sahibi olduklarını gösteren de bir belgedir.
            Nitekim,  Milli Eğitim Temel Kanununun 43. Maddesinde “Öğretmenlik; devletin eğitim, öğretim ve bununla ilgili yönetim görevlerini üzerine alan özel bir ihtisas mesleğidir.” ,“Öğretmenlik mesleğine hazırlık, genel kültür, özel alan eğitimi ve öğretmenlik meslek bilgisi ile sağlanır.”Denilmek suretiyle öğretmenlik  mesleğinin bir ihtisas  işi olduğu vurgulanmıştır.          

            Öğretmenlik Mesleği Uzmanlık Gerektiren Bir Meslektir.

            Hekimlik,veterinerlik,hakimlik,savcılık, avukatlık mühendislik gibi öğretmenlik  mesleği de  öğretmen olarak yetiştirilenlerin dışında hiç bir meslek sahibi tarafından icra edilemeyecek  kadar  uzmanlık gerektiren  bir meslektir.

            Ne yazık ki, bin dokuz yüz yetmişli  yılların sonlarında  olduğu gibi hızlı nüfus artışı  gerekçe gösterilerek  öğretmen açığını  gidermek, işsizliğe çözüm bulmak veya ideolojik amaçlı  olmak üzere henüz  lise mezunu konumundaki otuz beş bin civarında  üniversite öğrencisi 3  ay  gibi kısa bir süre  içerisinde   hızlandırılmış öğretime tabi tutularak   hiçbir branşları olmadığı halde ortaokul ve liselere branş öğretmeni olarak atanmışlardır.

             Doksanlı yıllarda  ise, öğretmenlik mesleği ile  hiç bir ilgisi olmayan ziraat mühendisi, veteriner, mimar, mühendis, arkeolog, basın yayın  yüksek okulu gibi  yüksek okul veya fakülte mezunları  formasyon eğitimi almadıkları halde öğretmen yapılmışlardır.       Diplomaya Dayalı Alanın Dışında Kurslarla Yeni Alan İhdas Edilemez.

            Hala günümüzde de başta Doğu ve Güney doğu bölgelerimiz olmak üzere kalkınmada öncelikli kentlerde öğretmen tutulamaması sebebiyle  eğitim sistemimizin her kademesinde vekil öğretmen,ücretli öğretmen  adı altında  yüksek okul mezunlarının öğretmen olarak çalıştırılmasına imkan tanındığı ayrıca farklı zamanlarda öğretmen atamaları ile ilgili Milli Eğitim Bakanlığı tarafından mevzuatta  yapılan  değişikliklerle  diplomanın hükümsüz sayılıp; hizmet içi eğitimler ve kurslar yoluyla  diplomaya dayalı alanlarının  dışında alan  değişikliği hakkının verildiği ,İl iç, İl dışı özür gurubu atamalarında öğretmenlerin alanlarıyla  ilgisi olmayan branşlara geçmeye zorlandığına da  şahit olunmaktadır.  

            Bu uygulamalar  öğretmenlik meleğini herkes tarafından yapılabilecek alelade bir meslek  konumuna  indirgendiğini ve öğretmenliğin    itibarsızlaştırıldığını gösteren bir örneklerdir.

            Her ne sebeple ve hangi gerekçeyle olursa olsun öğretmenlik formasyonu olmayanların öğretmen olarak  atanmalarının  veya  yasal zemini hazırlansa bile öğretmenlerin diplomaya dayalı alanlarının dışında çalıştırılmalarının mazur görülmesi mümkün değildir.

          Alan Değişikliği Talepleri Bireysel Bir Talep Değil Yasal Bir Haktır.

            Bu sebeple;Millî Eğitim Bakanlığına  Bağlı Eğitim Kurumlarına öğretmen olarak atanacakların  atamalarına  esas olan Talim Terbiye Kurulunun 80 sayılı Kararına istinaden mezuniyet alanı dışında görev yapan öğretmenlerimiz, mezuniyet alanına, şu anda bazı kentlerde oluşan öğretmen fazlalığı sebebiyle norm dışında  kalan  ve yan alanı bulanan  sınıf öğretmenleri yan alanlarına,  halen branş ya da sınıf öğretmeni olup, ikinci fakülte  bitirme leri  sebebiyle  diplomaya dayalı olarak yeni  alanlarına, Öğrenimleri birden fazla alana kaynak teşkil eden İlahiyat Fakültesi mezunları İmam-Hatip Okullarına Meslek Dersleri, lise ve orta okullara  ise Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni olarak atandıktan sonra aynı alana sahip oldukları halde farklı  Lise ve orta okullara atanan öğretmenlerin İmam-Hatip okullarına, İmam-Hatip Okullarında görev yapanların lise ve orta okullara atanma engellerinin ortadan kaldırılması   talepleri  gündemi işgal etmektedir.    

            Diplomaya dayalı alan değişikliği talepleri yıllardan beri rutin olarak gerçekleştirilmesine  rağmen son yıllarda bu uygulamanın aksatılması beklenti içinde olan öğretmenler üzerinde  huzursuzluğa  sebebiyet vermekte, bu huzursuzluğun yansıması ise öğrencilere ve velilere yansımaktadır.

            Bir çok öğretmenin alanları dışında  girdikleri derslerde başarıyı yakalayamadıkları için öğrencilerine mahcup oldukları ve velilerin şikayetlerine maruz kaldıkları kendi itiraflarından  anlaşılan acı gerçeklerdir. Yani bu talepler bireysel bir talep olmaktan ziyade muhatap oldukları öğrenci kitlesini ilgilendiren müspet veya menfi anlamda öğrenci başarısını doğrudan etkileyen taleplerdir

            Şüphesiz MEB'in öğretmenlerin bu haklı ve yasal taleplerine  karşı uzun süre duyarsız kalması düşünülemez Öğretmenlerin daha verimli olacakları diplomaya dayalı alana atanma talepleri  hem pedagojik bir gereklilik, hem de yasal bir haktır. Branşını sevmeyen,branşı dışında öğretmenlikte kendisini yeterli görmeyen öğretmenlerle çağı yakalamak ve eğitim öğretimde hedeflenen  başarıya erişmek mümkün değildir.

             Sendika Olarak Konunun Takipçisiyiz.

            Milli Eğitim Bakanlığımız mutlaka bu sese kulak vermeli,  diplomaya dayalı alan değiştirmek isteyenlerin alan değişiklikleri atanma bekleyen  öğretmenlerimizi mağdur etmeyecek bir şekilde yine atanma bekleyen öğretmenlerin  atanmalarını hiç bir şekilde etkilemeyen,öğrenimleri birden  fazla alana kaynaklık  eden İlahiyat Fakültesi mezunu  öğretmenlerin alan değişikliği talepleri yapılacak bir düzenleme ile ivedilikle sonuçlandırılmalıdır.

            Milli Eğitim Bakanlığımızın konunun hassasiyetine binaen  öğretmenlerimizin beklentilerine cevap verecek bir  açıklamayı kısa süre içinde yapacağına inanıyor,  Eğitim-Bir-Sen Genel Merkezimizin  konun takipçisi olduğunu ilgililere  duyurmak istiyorum.

 

                                                            Mustafa KIR

                                              Memur-Sen Ankara İl Başkanı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
42 Yorum