Mustafa Kır'dan İHL Yorumu: Efsane Geri Döndü!

Mustafa Kır'dan İHL Yorumu: Efsane Geri Döndü!

Mustafa Kır'dan İHL Yorumu: Efsane Geri Döndü!

Memur-Sen Ankara İl Başkanı ve Eğtim-Bir-Sen 1 Nolu Şube Başkanı Mustafa Kır’ın

‘EFSANE GERİ DÖNDÜ, İMAM-HATİP LİSELERİ KAYITLARDA TAVAN YAPTI  

Başlıklı yazılı basın açıklamasıdır. 18.09.2012

        

              O zamanki ismiyle İmam-Hatip Okulları; çok partili siyasi hayata geçildikten sonra 14 Mayıs 1950 de yapılan seçimlerde tek başına iktidara gelen Merhum Adnan Menderes tarafından 1951 yılında müdürler komisyonu kararıyla açılmıştır.

            İmam-hatip liseleri ilk açılışından günümüze kadar ortaya çıkış şekilleri açılmaları, kapatılmaları, okul ve öğrenci sayılarının artması, kız öğrencilerinin bu okullara alınmaları üniversiteye girişteki başarıları mezunları ve yetiştirdiği öğrencileri itibariyle hep tartışma konusu olmuştur.

               Kimi zaman mezunlarının Yüksek İslam Enstitüsü’nün dışındaki yüksek okullara gidişleri yasaklanmış, kimi zaman lise edebiyat kolunun gidebildiği yüksek okullara girişlerine izin verilmiş, kimi zamanda 12 Eylülden sonra olduğu gibi askeri okulların dışında bütün okullara girişleri serbest bırakılmıştır.

              İmam-hatip liselerine rağbetin giderek artması, mezunlarının üniversite sınavlarında Türkiye birinciliklerini almaya başlamaları, hukuk, siyasal, tıp, mühendislik gibi çeşitli okulları tercih etmeleri, devlet kademelerinde önemli görevler üstlenmeleri ne yazık ki bazı şer odakları tarafından devleti ele geçirme planı olarak değerlendirilmiş ve 28 Şubat post modern darbesinin ana gerekçesi haline gelmiştir.

              Nitekim 17 Ağustos 1997 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 1997-98 öğretim yılından 2011-2012 yılına kadar uygulanan 8 yıllık zorunlu ve kesintisiz eğitime geçilmesi eğitimin kronikleşmiş sorunlarını çözmek ve kalitesini artırmak için değil, tamamen imam-hatip liselerinin başarısının önüne geçmek, Anadolu insanının devlet bünyesinde söz sahibi olmasını engellemek amacına yönelik intikam alma  duygusuyla hazırlanmış bir eylemdir.

              Devrin Başbakanının ‘bu okulların orta kısmının kapatılması yetmez köklerinin kurutulması gerekir’ Yine devrin başbakan yardımcısının ‘Hayatıma da mal olsa 8 yıllık kesintisiz eğitime geçeceğiz’ sözleri İlk icraat olarak İHL nin orta kısımlarının kapatılması 1998 yılında uygulamaya başlayan katsayı adaletsizliği sebebiyle İHL ve meslek liselerinin üniversiteye girişlerinin engellenmesi başörtüsü yasağı sebebiyle kız çocuklarının üniversitede okumalarının, başörtülü bayanların kamu ve özel kurum ve kuruluşlarda çalışmalarının yasaklanması bunun en bariz örneğidir.

            Ancak imam-hatip liseleri açıldığı günden itibaren hep zenci muamelesi görse de eğitim öğretimini kapatılma ve aşağılanma tehditleri altında sürdürse de   buna rağmen Türkiye’nin en önemli dinamiklerinden biri olma vasfını korumuştur.

          Gerek dini alanda gerekse bilimsel siyasal, sosyal ekonomik ve kültürel alanlarda yetiştirdiği şekçin şahsiyetlerle ülkemizin en önemli kurumlarından biri haline gelmiştir. Devletin eli değmeden okuluyla, yurduyla, camisiyle halk tarafından yapıldıktan sonra tapusu veya intifa hakkı devlete teslim edilen bu okullar devlet millet devlet kaynaşmasının en tipik ürünüdür.

                Ayrıca İmam-Hatip Liseleri başarısızlıklarından değil başarılarından dolayı yine devlet tarafından dışlanan, mezunları irticacı gibi gösterilen ve zaman zaman da kapatılan tek okuldur.                   

               Onun için 1997 den sonra başlayan 28 Şubat süreci imam-hatip liseleri orta kısımlarının kapatılması, katsayı uygulaması, üniversiteye girişlerinin yasaklanması, başörtüsü sebebiyle kızların eğitim, çalışma ve sosyal güvence haklarının ellerinden alınması, fişlenmeleri, yine başörtüsü sebebiyle İ.H.L mezunu olarak çalışan bayanların devlet dairelerinden ve özel kurumlardan uzaklaştırılması sebebiyle bir adeta bir fetret devri yaşamıştır.

              

                Tıpkı 1951 yılında İ.H.O’nın açılması ile halkımız için adeta bir bayram olduğu gibi bu günde orta kısımlarının tekrar açılması, katsayı adaletsizliğine son verilmesi imam-hatip liselerinin dışındaki ortaokul ve liselerde de Kuran, Siyer ve Temel Dini Bilgiler derslerinin seçmeli olarak okutulması halkımız için adeta bir bayram olmuştur.                          

           MEB tarafından halkın imam-hatip liselerine rağbetinin dozu fark edilemediği için devlet hazırlıksız yakalanmıştır. Ne yazık ki bazı Valilikler, il ve ilçe Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından İHL ve ortaokulu olarak gösterilen okulların fiziki kapasitesinin yetersizliği veya okul binalarının uygunsuzluğu sebebiyle binlerce öğrenci bu okullara kaydını yaptıramamıştır.

            İmam-Hatip liseleri müspet ve manevi ilimleri bir arada öğrenmeleri, başarıları, mezunlarının sorumluluklarını bir ibadet aşkıyla yerine getirmeleri dolaysıyla halkın takdirine mazhar olmaları kısaca dünya ve ahreti birlikte kucaklamaları sebebiyle bu milletin emniyet subabıdır. Tercih edilişindeki asıl etken budur. Onun için efsane geri dönmüştür. Onun için öğrenci kayıtlarında tavan yapmıştır. [email protected]

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.