Niğde Üniversitesi'nin Hukuksuzluklarına Yargı Tokadı

Niğde Üniversitesi'nin Hukuksuzluklarına Yargı Tokadı

Niğde Üniversitesi'nin Hukuksuzluklarına Yargı Tokadı

Aksaray İdare Mahkemesi, Niğde Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu’nda öğretim görevlisi olarak görev yapan Eğitim-Bir-Sen üyesinin 1/8 oranında aylıktan kesme cezası ile cezalandırılmasına ilişkin disiplin amirliğinin 23.10.2013 günlü işlemini ve bu işleme yaptığı itirazın reddine ilişkin 31.10.2013 gün ve 764 sayılı işlemini hukuka aykırı bularak, iptal etti.

 

Niğde Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu’nda öğretim görevlisi olarak görev yapan Eğitim-Bir-Sen üniversite temsilcisi hakkında, üniversite içinde Eğitim-Bir-Sen’in teşkilatlanma çalışmalarını ve sendikal faaliyetlerini engellemek maksadıyla, üniversite yönetimi ve rektörü hakkında BİMER’e yaptığı şikâyet gerekçe gösterilerek, “Niğde Üniversitesi ve rektörünü ayrımcı, siyasi bir yapılanmanın içerisinde göstermeye çalıştığı” iddiasıyla disiplin soruşturması başlatılmıştı.

 

Soruşturma neticesinde Eğitim-Bir-Sen üyesine, “Hizmet içinde taşıdığı resmi sıfatın gerektirdiği, itibar ve güven duygusunu sarsacak nitelikte davranışlarda bulunmak” suçunu işlediği gerekçesiyle aylıktan kesme cezası verilmişti.

 

Bunun üzerine, Eğitim-Bir-Sen, söz konusu disiplin cezasının iptali için Aksaray İdare Mahkemesi’nde dava açmıştı. Davayı karara bağlayan mahkeme, dava konusu işlemin iptaline karar verdi.

 

Mahkemenin kararında şu ifadelere yer verildi: “…dosyadaki mevcut bilgi ve belgeler ile 04.10.2013 günlü Soruşturma Raporu ve davacının Başbakanlık Halkla İlişkiler Daire Başkanlığı, Başbakanlık İletişim Merkezi'ne (BİMER) yaptığı başvuru dilekçesinin birlikte incelenmesinden, davacıya isnat edilen fiillerin (iddiaların) şikayet hakkı kapsamında olduğu, davacı tarafından yapılan şikayette ortaya konulan iddiaların gerçeği yansıtıp yansıtmadığının ayrıntılı bir şekilde araştırılarak varsa sorumlular hakkında işlem yapılması (iddiaların gerçeği yansıtmadığı anlaşılmış ise bu durumun davacıya bildirilmesi ile yetinilmesi) gerekirken davacının şikayet hakkını kısıtlayacak bir şekilde 1/8 Oranında Aylıktan Kesme Cezası ile cezalandırılmasına ilişkin dava konusu işlemlerde hukuka uyarlık bulunmamaktadır...

 

Eğitim-Bir-Sen üyesi hakkında “amirine saldırı” gibi delil ve dayanaktan yoksun soyut bir suçlamayla verilen kamu görevinden çıkarma cezasına ilişkin Niğde Üniversitesi Disiplin Kurulu’nun işlemine yapılan itiraz neticesinde, Yükseköğretim Kurulu Yüksek Disiplin Kurulu’nun 20.2.2014 gün ve 17 sayılı kararıyla söz konusu görevine son verilme işlemi de ortadan kaldırıldı. Buna ilişkin devam eden dava konusuz kaldığından, karar verilmesine yer olmadığına hükmedilirken, üniversite yönetimi, dava konusu işlemde “haksız ve hukuksuz bulunduğundan” vekâlet ücreti ve yargılama gideri ödemeye mahkûm edildi. 

 

Kararı Görüntülemek İçin Tıklayınız

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.