Nöbetçi Öğretmenlere Mevzuatta Olmayan Ek Görevler Genelge İle Verilemez

Nöbetçi Öğretmenlere Mevzuatta Olmayan Ek Görevler Genelge İle Verilemez

Milli Eğitim Bakanlığı’nca okullardaki güvenlik önlemlerine dair alınması  gereken tedbirlerin ifade edildiği 2018/10 nolu genelge ile nöbetçi öğretmenlere taşımalı eğitim kapsamında servis araçlarına öğrencilerin iniş-binişlerini kontrol etme görevi geti

Milli Eğitim Bakanlığı’nca okullardaki güvenlik önlemlerine dair alınması  gereken tedbirlerin ifade edildiği 2018/10 nolu genelge ile nöbetçi öğretmenlere taşımalı eğitim kapsamında servis araçlarına öğrencilerin iniş-binişlerini kontrol etme görevi getirilmiştir. Mezkur genelge de nöbetçi öğretmenlere getirilen görev “ö) Taşımalı okul servis araçları ile okula gelen çocukların iniş ve binişteki kontrollerinin nöbetçi öğretmen/idareci tarafından yapılması, kayıt altına alınması ilgi (e) Yönetmeliğe göre gerekli tedbirlerin alınması,” şeklinde ifade edilmiştir. Nöbetçi öğretmenlere getirilen bu ek görev bütünüyle mevzuata aykırıdır.

Halen yürürlükte bulunan kanun ve yönetmeliklerde nöbetçi öğretmenlerin taşımalı eğitim kapsamında böyle bir görevi bulunmamaktadır. Amacı kendinden üst düzey normlara ilişkin açıklama yapmak olan genelge ile kanun ve yönetmeliklerde olmayan bir görev öğretmenlere getirilemez. Genelge çıkarmak suretiyle kanun ve yönetmelikler genişletilemez. Bu nedenle, nöbetçi öğretmenlerin görevlerinin tanımlandığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumlar Yönetmeliği ile Ortaöğretim Kurumlar Yönetmeliği’nde nöbetçi öğretmenin taşımalı eğitim kapsamında görevi yokken genelge çıkarmak suretiyle nöbetçi öğretmenlere ek görev getirilemez.

Nöbetçi öğretmenlere taşımalı eğitim kapsamında verilen bu ek görevlerin angarya olduğu, yasal dayanaktan yoksun oldukları gerekçesiyle sendikamızca 12 Mart tarihinde başlattığımız eylemimiz de halen devam etmektedir.

Ayrıca, özel servis araçlarında çalıştırılması zorunlu olan rehber personellerin taşımalı eğitim servis araçlarında da çalıştırılması yönünde gereken yasal düzenlemenin yapılmasını da bakanlıktan talep ettik. Taşımalı eğitim servis araçlarında rehber personellerin çalıştırılmasıyla öğrencilerin araç iniş ve binişlerinde ortaya çıkacak sorunların önüne geçilecektir.

Bakanlığın genelge çıkarmak suretiyle nöbetçi öğretmenlere getirdiği bu ek görevin iptal edilmesini ve taşımalı eğitim servis araçlarında rehber personel çalıştırılması için gereken yasal düzenlemenin yapılmasını bakanlıktan talep ettik.

 

İlgili yazımız için tıklayınız

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.