Norm fazlası öğretmenler nasıl görevlendirilir?

Norm fazlası öğretmenler nasıl görevlendirilir?

Norm kadro fazlası öğretmen hangi durumlarda ve nasıl geçici olarak görevlendirilebilir?

 

Öğretmenlerin hangi hallerde geçici görevlendirilebileceğine ilişkin olarak; 10.08.1999 tarih ve 23782 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul ve Kurumların Yönetici ve Öğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmeliğinin “Geçici görevlendirme” başlıklı, 23. maddesinde şu hüküm yer almaktadır:

“Öğretmenler, aylık karşılığı ders ve zorunlu ek ders saatlerini kendi okul ve kurumlarında dolduramamaları halinde eğitim ve öğretim alanında ihtiyaç bulunan okul ve kurumlarda geçici olarak görevlendirilebilir.”

 

Bu hükümlere göre; norm kadro fazlası veya aylık karşılığı ders ve zorunlu ek ders saatlerini bir öğretmenin bir başka okulda geçici görevlendirilebilmesi için görevlendirildiği okulda açıkça ihtiyaç bulunması gerekmektedir.

 

Norm Kadro Fazlası Öğretmenler, 06.05.2010 tarihli ve 27573 Sayılı Resmî Gazete'de Yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin Yönetmeliğin “İhtiyaç fazlası öğretmenlerin yer değiştirmeleri” başlıklı 41. maddesinde yer alan hükümlere göre yer değiştirmektedirler.

 

MEB; 21 Temmuz 2012 Tarihli ve 28360 Sayılı Resmî Gazetede yayımlanan düzenlemeyle yönetmeliğin 41. Maddenin 5.fıkrasında değişikliğe gitmiş ve yönetmeliğe Ek 1.madde eklemiştir.

Bu değişiklikle 41.maddenin 5. fıkrasında yer alan “ancak öğretim yılının başladığı tarihten itibaren” ibaresi madde metninden çıkarılmıştır.

41.maddenin 5. fıkrasının yeni hali aşağıda ki şekilde oluşmuştur.

“(5) Bu madde kapsamında il içinde yapılan atamalarla fazlalığın giderilememesi durumunda valiliklerce fazlalığın giderilmesine yönelik il içinde yapılacak yer değiştirmeler, zamana bağlı olmaksızın en geç mart ayı sonuna kadar tamamlanması gerekmektedir. Bu şekilde yapılacak yer değiştirmeler, duyurusu yapılan eğitim kurumlarına öğretmenlerin tercihleri de dikkate alınarak hizmet puanı üstünlüğüne göre yapılır. Fazla konumdaki öğretmenlerden herhangi bir kuruma atanmak üzere başvuruda bulunmayanların görev yerleri, il içinde valiliklerce isteklerine bakılmaksızın belirlenir.”

Bu hükümlere göre; norm kadro fazlası öğretmenlerin isteğe bağlı ve resen atamaları, artık her zaman yapılabilecek. Daha önce sadece öğretim yılın başladığı tarihten itibaren mart ayı sonuna kadar yapılabiliyordu.

 

Ayrıca yönetmeliğe eklenen “Ek Madde 1 –Herhangi bir branşta norm kadro fazlası bulunan illerde fazla bulunan branşta ek ders ücreti karşılığında görevlendirme yapılamaz, vekil öğretmen çalıştırılamaz.” maddesi ile bir ilde aynı branştan norm kadro fazlası öğretmen var iken aynı branştan ek ders ücreti karşılığında görevlendirme yapılamayacağı ve vekil öğretmen çalıştırılamayacağı ilk defa kayıt altına alınarak oluşacak kamu zararları önlenmiştir.

 

Bu değişiklikte yer alan “ek ders ücreti karşılığında görevlendirme yapılamaz,” hükmünün atıfta bulunduğu mevzuat 16.12.2006 tarih ve 26378 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici Ve Öğretmenlerinin Ders Ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın “Ders ücreti karşılığında görevlendirme” başlıklı 9. maddesindeki ders ücreti karşılığı görevlendirmelerdir.

 

Bu değişiklik norm kadro fazlası bir öğretmen başka bir okulda norm içinde yer alan ve zorunlu ve isteğe bağlı ek derse giren öğretmenin ek dersini alarak norm kadro fazlası ve veya aylık karşılığı ders ve zorunlu ek ders saatlerini doldurmayan öğretmenin maaş karşılığını doldurması anlamına gelmemektedir.

 

Bu madde kısaca norm kadro fazlası öğretmen varken öğretmen ihtiyacının ek ders ücreti karşılığı görevlendirme yapılarak derslerin doldurulamayacağı anlamına gelmektedir.

Ayrıca; 16.12.2006 tarih ve 26378 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici Ve Öğretmenlerinin Ders Ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın “Kadrosunun bulunduğu okul ve kurum dışında görevlendirilme” başlıklı, 20. maddesinde, (1) Her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumları müdürleri; kendi okul ve kurumlarında görevli öğretmenlere alanlarındaki dersler ile ilgili öğretmenin girebileceği diğer alanlardaki dersleri dengeli olarak dağıttıktan sonra, aylık karşılığı ders saatini dolduramayanlar ile dağıtılamayan alan derslerini en geç 15 gün içinde millî eğitim müdürlüğüne, (büyükşehir belediyesi bulunan merkezlerde il millî eğitim müdürlüğüne) yazılı olarak bildirmekle yükümlüdür.

(2) Millî eğitim müdürleri; aylık ve zorunlu ek ders görevi saatlerini kendi okul ve kurumunda dolduramayan öğretmenleri, öncelikle isteklilerden, istekli bulunmaması durumunda ise hizmet puanı en az olandan başlamak suretiyle görev yerlerinin bulunduğu veya ikamet ettikleri belediye sınırları (büyükşehirlerde büyükşehir belediyesi) içinde kalmak kaydıyla öncelikle alanlarında veya ilgili öğretmenin girebileceği diğer alanlarda öğretmen ihtiyacı bulunan diğer okul ve kurumlarda görevlendirmek ve bu görevlendirmenin yerine getirilip getirilmediğini izlemek zorundadır.

(3) Aynı belediye sınırları içinde alanlarında veya ilgili öğretmenin girebileceği diğer alanlarda aylık karşılığı ders ve ek ders görevi saatlerini dolduramayan öğretmen varken bu dersler 9 uncu maddede sayılanlara verilemez.” hükümleri de bulunmaktadır.

Bu hükümlere göre öğretmenlerin başka bir okulda/kurumda geçici görevlendirilebilmesi için, aylık karşılığı ders ve zorunlu ek ders saatlerini kendi okul ve kurumlarında dolduramaması ve ihtiyaç olması şartı bulunmaktadır.

Öğretmenler, aylık karşılığı ders ve zorunlu ek ders saatlerini görev yaptıkları okulda/kurumda doldurmaları halinde başka okulda/kurumda geçici olarak görevlendirilemezler.

Bir görevlendirme yapılacaksa Yönetici Ve Öğretmenlerinin Ders Ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın “Kadrosunun bulunduğu okul ve kurum dışında görevlendirilme” başlıklı, 20. maddesi 2. fıkrasında aylık ve zorunlu ek ders görevi saatlerini kendi okul ve kurumunda dolduramayan öğretmenleri, öncelikle isteklilerden, istekli bulunmaması durumunda ise hizmet puanı en az olandan başlamak suretiyle görev yerlerinin bulunduğu veya ikamet ettikleri belediye sınırları (büyükşehirlerde büyükşehir belediyesi) içinde kalmak kaydıyla görevlendirilir şeklinde açıkça yazdığı üzere aylık ve zorunlu ek ders saatlerini doldurmayanlardan hizmet puanı düşük olandan başlanarak geçici görevlendirme yapılabilmektedir. Bu görevlendirmelerde de açıkça aylık ve zorunlu ek ders görevi saatlerini kendi okul ve kurumunda dolduramayan öğretmenler olarak norm kadro fazlası öğretmenler kastedilmektedir.

Görevlendirmenin yapılabilmesi için ihtiyaç bulunan okulun Ders Ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın “Kadrosunun bulunduğu okul ve kurum dışında görevlendirilme” başlıklı, 20.maddesi hükümlerine göre İl Milli Eğitim Müdürlüğüne ihtiyaç bildirmesi ve fazlalık bulunan okulun da yine aynı karara göre norm kadro fazlası veya aylık karşılığı ders ve zorunlu ek ders saatlerini dolduramayan öğretmeni İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bildirmesi gerekir. İl Milli Eğitim Müdürlüğünde Bu bildirimlere göre ihtiyaç ve fazlalıkları karşılaştırarak görevlendirmeleri aynı branştan fazlalıklar arasında aynı kararın 20. maddesi 2. Fıkrasına göre hizmet puanı en az olandan başlamak suretiyle görevlendirmeleri gerçekleştirir.

Ahmet KANDEMİR
Memurlar.net Öğretmenler Bölüm Sorumlusu

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum