Norm Fazlası Öğretmenlerin Dava Dilekçeleri

Norm Fazlası Öğretmenlerin Dava Dilekçeleri

Norm Kadro Fazlası Öğretmenler Dava Açma Hakkını Kullanmalı

İl ve ilçe emrinde bulunup farklı birim ve okullarda görevlendirme olarak çalışan öğretmenlerin normlarının okullara ilişkilendirilme çalışması, zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarılması ve genel liselerin Anadolu liselerine dönüştürme sürecinin tamamlanacak olması nedeniyle, eğitim kurumlarının kurumsal yapılarında meydana gelen değişikliklere bağlı olarak okulların öğrenci sayıları ve ders yükü saatleri değişmiş, bunun sonucunda da öğretmen norm kadro sayıları değişmiştir. Gerek dönüşüm sürecindeki Anadolu liselerinde ve genel liselerde norm kadro ilişkilendirilmesiyle ilgili gerekli düzenlemelerin yapılmamış olması gerekse yeni açılan ve ilkokul-ortaokul şeklinde ikiye ayrılan ilköğretim okullarındaki ve diğer eğitim kurumlarındaki güncellemelerin tamamlanamaması neticesinde bazı öğretmenlerimiz, kurumlarında norm kadro fazlası durumuna düşmüştür. Uzun yıllar il veya ilçe emrinde olup farklı eğitim kurumlarında görevlendirilen öğretmenlerin norm fazlası kapsamında değerlendirilerek resen atamaların yapılması, beraberinde ciddi sorunlar ve mağduriyetler getirmektedir.

Belirttiğimiz nedenlerden dolayı, eğitim-öğretim yılının birinci döneminin sonuna geldiğimiz bir süreçte, eğitim kurum yöneticilerinin aldığı tedbirlerle eğitime devam edilirken, yeniden öğretmen hareketliliği sağlanarak norm kadro fazlası öğretmenlerin isteğe bağlı yer değiştirmeleri hariç, il genelinde resen atamalar yapılmamalıdır. Kaldı ki, norm kadro fazlası öğretmenlere fazlasıyla haksızlık yapılmaktadır. Bunlar, zannedildiği gibi hiç derse girmeyen, evde oturan bankamatik öğretmeni de değildir. Halihazırda norm kadro fazlası öğretmenler de aylık karşılığı ve üzerinde derse girmektedir.

Her ilde bir miktar norm fazlası öğretmen olması tehdit değil fırsattır. Çünkü bir sınıfta bir dersin öğretmensiz geçmesi demek, o okulda eğitim-öğretimin yapılamaması demektir. Ayrıca, yurtdışına gitmek, ücretsiz izne ayrılmak, kısa ve uzun süreli hastalık izni almak gibi, değişik nedenlerle göreve devam edemeyen öğretmenlerin yerlerine görevlendirilmek üzere ihtiyaten, il ve ilçe emrinde öğretmen olmasına ihtiyaç vardır.

2011-2012 eğitim-öğretim yılında okulların norm kadrolarında gerekli güncellemeler yapıldıktan, yani okulların ders yükü, gerekli öğretmen sayısı belirlendikten sonra, bazı eğitim kurumlarına ihtiyaç olmadığı halde öğretmen ataması yapılmıştır. Bu atamalar nedeniyle, daha önce bu eğitim kurumunda çalışıyor olmasına rağmen sonradan okula atanan öğretmenlerin hizmet puanlarının kendilerinden yüksek olması nedeniyle düşük hizmet puanlı öğretmenler norm kadro fazlası olarak belirlenmişlerdir. İhtiyaç olmadığı halde gerçekleşen bu atamalar nedeniyle norm kadro fazlası olarak haksız bir uygulamayla karşılaşan bu öğretmenlerimiz kurumlarına dilekçe ile başvuru yaparak norm içinde sayılmalarını talep etmelidirler. Bu öğretmenlerimiz, idarenin başvurularına verecekleri ret cevabının kendilerine tebliğinden itibaren 60 gün içinde dava açabilirler. (Başvuru dilekçesi için tıklayınız)

Okullarındaki normların güncelleme sürecinde okul ve kurumlarına ait bilgilerin sisteme doğru ve tam olarak girilmemesi/girilememesi ve yeni güncellemelerin de yapılamamasından dolayı bazı öğretmenlerimiz “Norm Kadro Fazlası” olmuştur. Bu öğretmenlerimize, öncelikle norm kadro fazlası oldukları yazılı olarak tebliğ edilmelidir. Norm fazlası olduğu tebliğ edilen öğretmenimiz “norm içinde sayılması gerektiğini” belirten ve itirazlarının yer aldığı dilekçesi ile idareye başvuruda bulunmalıdır. İdarenin ret cevabının kendilerine tebliğinden itibaren 60 gün içinde ret işleminin iptali için dava açabilirler. (Başvuru dilekçesi için tıklayınız)

Öğretmen atama ve yer değiştirme yönetmeliğinin “ihtiyaç fazlası öğretmenlerin yer değiştirmeleri” başlıklı 41. maddesinde, ders kaldırılması ya da norm kadro esasları gereğince yapılacak düzenlemeler sonucu norm kadro fazlası durumuna düşen öğretmenlerin, öncelikle görevli oldukları yerleşim yerindeki ya da ilçedeki eğitim kurumları olmak üzere il içinde alanlarında norm kadro açığı bulunan eğitim kurumlarına tercihleri ve özürleri de dikkate alınarak atanabilecekleri belirtilmiştir. Ancak herhangi bir kuruma atanmak üzere başvuruda bulunmayanların görev yerlerinin il içinde valiliklerce isteklerine bakılmaksızın resen belirleneceği de madde kapsamında hüküm altına alınmıştır. Bu hüküm gereğince, norm fazlası olan öğretmenlerimize öncelikle tercih hakkı verilmesi ve özür durumlarının atamalar sırasında dikkate alınması gerekmektedir. Norm kadro fazlası öğretmenler, tercih hakkı verilmesi durumunda, kendilerine uygun eğitim kurumlarını tercih edebilirler. Eğer idare, öğretmenlerimize tercih hakkı vermeden ya da özür durumlarını dikkate almadan, resen atama yoluna giderse, yapılan atamanın iptali için atama kararnamesinin ilgiliye tebliğinden itibaren 60 gün içinde dava yoluna başvurulabilir.

Norm kadro fazlası olan ve dava açmak isteyen üyelerimize, görev yaptıkları yerdeki sendikamız şubelerine başvurdukları takdirde, gerekli hukuki hizmet verilecektir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.