Normu MEB değil, Norm Yönetmeliği belirlemelidir

Normu MEB değil, Norm Yönetmeliği belirlemelidir

Öğretmen Normunu MEB değil, Norm Yönetmeliği belirlemelidir

 

Memur-Sen Ankara İl Başkanı Eğitim-Bir-Sen No’lu Şube Başkanı Mustafa Kır’ın ‘ÖĞRETMEN NORMUNU MEB DEĞİL, NORM KADRO YÖNETMELİĞİ BELİRLERLEMELİDİR’ Yazılı Basın açıklamasıdır.25.09.2012

 

            Öğretmen Normunu MEB değil, Norm Yönetmeliği belirlemelidir.

            2012-2013 öğretim yılında uygulanmaya başlanılan 4+4+4 olarak ifade edilen 12 yıllık zorunlu eğitim sistemi en fazla sınıf öğretmenlerini hırpalamıştır.

  Yeni eğitim sisteminde ilkokulun 4 yıl olarak belirlenmesi ile geçen yıl 4.ve 5. Sınıfları okutan öğretmenler boşa çıkmışlardır.  Bu sebeple bazı verilere göre 30 bin bazı verilere göre ise 40 bin civarında öğretmen zorunlu olarak norm dışına itilmiştir.

             Gerçi zorunlu eğitim yaşının öne alınması ile birlikte 60-66 aylık çocuklarında ilkokula kayıt yaptırmalarından dolayı 1. Sınıf öğrenci sayısında artış olacağı varsayımından hareketle 4+4+4 yıllık sistemin uygulanmasında sınıf öğretmenlerinin norm dışında kalmayacakları ifade edilmiştir. Ancak bu artışa paralel olarak yeterli sayıda derslik üretimi yoluna gidilmeden sistem uygulanmaya başlandığı için öğrenci artışı norm dışı kalan öğretmen sayısının aşağıya çekilmesinde fazla etkili olmamıştır.

            Öte yandan 12 yıllık zorunlu eğitim uygulaması ülke genelinde aynı anda uygulandığı için aşağı yukarı bütün illerde sınıf öğretmenliği alanında norm fazlalıkları oluşmuştur. Bu yüzden sınıf öğretmenleri gerek isteğe bağlı il dışı atamalarında gerekse özür grubuna bağlı olarak yapılan atamalarda illerde oluşan norm fazlığı gerekçesiyle mağdur edilmişlerdir.

            Bilindiği üzere sonradan bir defaya mahsus olmak üzere sınıf öğretmenlerine alan değişikliği ve alan değişikliğine bağlı olarak özür grubundan gitmek istedikleri illerde açıklık durumuna göre seçtikleri yeni branşlarında tayin isteme hakkı tanınmıştır. Bu uygulamanın sağlıklı bir uygulama olup olmadığı, sınıf öğretmenlerinin sorunlarının çözümüne  katkı sağlayıp sağlamadığı  ancak bu uygulama sonucunda belli olacaktır.

            Bütün bunların ötesinde 12 yıllık zorunlu eğitim sisteminin 4+4+4 olarak uygulanması kararıyla norm dışında kalma stresi içine giren sınıf öğretmenlerini şimdide kural dışı norm uygulamasından dolayı okullarında norm dışına düşme ve istek dışı başka okullara gönderilme korkusu sarmıştır.

Öğretmenlerin haklı taleplerine sessiz kalan Bakan,

Velilerin hukuksuz taleplerini anında yerine getirmiştir.

         Norm Kadro Yönetmeliğine göre geçen yıl sınıf okutan öğretmenlerden bazılarının norm fazlası konumuna düşmesinden ötürü sınıflarını bırakmak zorunda kalacakları için, öğrencilerin öğretmenlerinin değişmesiyle sıkıntıya düşecekleri endişesi ile bazı velilerin Milli Eğitim Bakanlığı’na müracaatları üzerine Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geçen öğretim yılında ilkokul 1. 2. ve 3. Sınıfları okutan öğretmenlerin hizmet puanlarına ve norm dışında kalıp kalmadıklarına bakılamazsızın normun içinde tutularak bir önceki yılda okuttukları sınıfları okutmaya devam ettirilmeleri,  4.5. sınıfları mezun eden öğretmenlerin ise yine hizmet puanlarına bakılmaksızın normun dışına alınmaları şeklinde uygulama yapılması talimatı verilmiştir.

             Ne yazık ki öğretmenlerin haklı talepleri karşısında sürekli sessiz kalmayı tercih eden Milli Eğitim Bakanımız velilerin isteklerine anında cevap verme yolunu tercih etmiştir.  Şimdi İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri de uygulamayı bu yönde sürdürmektedirler. 

            Milli Eğitim Bakanlığı uygulamasına dayanak olarak öğretmenlerin sık sık sınıf değiştirme isteklerinin önüne geçilmesi amacıyla çıkarılan ‘İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’nin “Öğretmenler ”başlıklı 64. maddesinin 3. Fıkrasında “ ki İlkokullarda sınıf öğretmenleri, okuttukları sınıfı bir üst sınıfta da okuturlar. Ancak isteklerinin yönetimce uygun görülmesi hâlinde başka bir sınıfı da okutabilirler. Herhangi bir sınıfta başarı gösteren öğretmenler, isteklerinin yönetimce uygun görülmesi hâlinde aynı sınıfı okutmaya devam edebilirler” ifadeyi göstermektedir. Oysaki bu maddedeki ‘isteklerinin yönetimce uygun görülmesi hâlinde aynı sınıfı okutmaya devam edebilirler’ cümlesi normun belirlenmesine dayanak teşkil edecek mahiyette değildir.

Normu MEB değil, Norm Kadro Yönetmeliği belirlemelidir

             Normun belirlenmesi Millî Eğitim Bakanlığına bağlı her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumları ile diğer eğitim kurumlarının öğretmen ve yönetici norm kadro sayılarına ilişkin esas ve usulleri belirlemek amacıyla çıkarılan 10.08.1999 tarih ve 23782 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul ve Kurumların Yönetici ve Öğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmeliktir. Kısaca normu MEB değil ‘Norm Kadro Yönetmeliği’ belirler.’

            Öğretmen ve yönetici norm kadro sayıları Yönetici ve Öğretmenlerin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmeliğin“Öğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmeliği” başlıklı, 18. maddesi 2. fıkrasındaki; “Ancak, bu Yönetmelikte belirtilen kriterler çerçevesinde herhangi bir şekilde okul ve kurumların mevcut yönetici ve öğretmen norm kadro sayılarının azalması halinde norm fazlası yönetici ve öğretmenlerin belirlenmesi işlemleri, ilgili atama ve yer değiştirme yönetmeliğine göre yapılır.

                06.05.2010 tarih ve 27573 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Öğretmenlerin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin 41. maddesi 3. Fıkrasında “ Herhangi bir nedenle istihdam alanı daralan öğretmenler ile görevli oldukları eğitim kurumlarında norm kadro esasları çerçevesinde öğretmen norm kadro sayısının azalması üzerine hizmet puanı üstünlüğüne göre yapılacak değerlendirme sonucunda hizmet puanı en az olandan başlamak üzere norm kadro fazlası olarak belirlenir.

        Norm kadro fazlası olarak belirlenen bu öğretmenler; öncelikle görevli oldukları yerleşim yerindeki ya da ilçedeki eğitim kurumları olmak üzere il içinde alanlarında norm kadro açığı bulunan eğitim kurumlarına tercihleri de dikkate alınarak hizmet puanı üstünlüğüne göre atanırlar.” hükmü yer almaktadır. Bu hükümlere göre norm kadro fazlası olan öğretmenin belirlenmesinde uygulanacak olan tek kriter hizmet puanıdır.

    MEB’in uygulaması Yürürlükteki mevzuata aykırı uygulamadır

            Hizmet puanlarının azlığı sebebiyle Norm kadro fazlası olması gereken öğretmenlerden sınıfları olanların sınıflarını okutmaya devem ettirilmesi veya hizmet puanı yüksek olduğu için normunun içinde kalması gerekirken normun dışında tutulması yürürlükteki mevzuata aykırı bir uygulamadır.

            Norm kuralı işlemiş olsaydı hizmet yılı fazla olan öğretmen sınıf okutacak, normal haftalık ders saati ücretini de alabilecekti. Kuralsız uygulama yüzünden norm dışı tutulduğu için ya boşta kalacak haftalık ders saati ücretini alamayacak veya hak etmediği halde başka bir okula gönderilmesinden dolayı mağdur olacaktır. Öte yandan hizmet yılı az olduğu için norm dışında kalması gereken öğretmen normda kaldığı için haftalık ders saati ücretini almaya devem edecektir.

             Şimdi soruyorum. Bir öğretmen haksız yere ücreti verilmediği veya başka okullara gönderildiği, diğeri de yine haksız yere norm içinde tutulduğu ve ücret verildiği için hukuki bir durum ortaya çıkmayacak mıdır?  Bu konuda davaların açılması durumunda avukatlık vekâlet ücretlerini ve mahkeme masraflarını kim ödeyecektir. Öğretmenlerin alamadıkları ek derslerini kim ödeyecektir?

Öğrenci öğretmene alıştı mazereti

Kural dışına çıkmanın bir gerekçesi sayılamaz

              Bunun sorumlusu ücret alması gerektiği halde alamayan, alamaması gerektiği halde alan öğretmen mi olacaktır? Öğretmenleri birbirleri ile öğretmenleri okul idareleri ile karşı karşıya getirmenin bir anlamı var mı?

            Öğrenci öğretmene alıştı mazereti kural dışına çıkmanın bir gerekçesi sayılabilir mi?     Geçen yıl 1. 2. 3. sınıfları okutan sınıf öğretmenlerinden tayin ve nakil sebebiyle ayrılanların tayinlerini aynı gerekçe ile durdurmak mümkün müdür? Ortaokul ve liselerdeki branş öğretmenleri de aynı uygulamadan yararlanmak isterlerse cevabımız ne olacaktır?

            Bu uygulama bundan sonraki haksız uygulamaların ve keyfiliklerin önünü açmada örnek teşkil edeceği için derhal vaz geçilmelidir. Eğer mağduriyetin önlenmesi  düşünülüyorsa norm dışı kalan öğretmenlerin değerlendirilmesinde öğretmenlerin istekleri dikkate alınmalı,başka yerde görevlendirilemeyen öğretmenler kendi okullarında değerlendirilerek ücret almaları sağlanmalıdır.

[email protected] 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.