ÖABT sınıf öğretmenliği soru dağılımı yeniden ele alınmalı

ÖABT sınıf öğretmenliği soru dağılımı yeniden ele alınmalı

Cumhuriyet Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Selçuk Beşir DEMİR'in soru dağılımına dair makalesini yayınlıyoruz

Alan Sınavı: Sınavın Amacı Ve Soru Dağılımı Üzerine Tartışma

Öğretmen adaylarının merakla beklediği ÖABT sınıf öğretmenliği soru dağılımı ve örnek sorular ÖSYM tarafından yayınlandı. Ancak elli sorudan oluşan alan sınavı sorularının derslere göre dağılımı tartışmaları beraberinde getirdi. sınıf öğretmenliği temel olarak İlk Okuma Yazma Öğretimi, Matematik Öğretimi, Sosyal Bilgiler Öğretimi, Hayat Bilgisi Öğretimi, Fen ve Teknoloji Öğretimi ve Türkçe Öğretimi gibi temel alan eğitimi konularını kapsamasına rağmen bir diğer deyişle sınıf öğretmenlerinden ilkokul öğrencilerine okuma-yazmayı öğretmeleri, temel aritmetik ve matematiksel becerileri kazandırmaları, öğrencileri günlük hayata hazırlamaları beklenirken; öğretmen adaylarına Fizik, Kimya Coğrafya vb. temel bilimlerden hatıra sayılır düzeyde soru sorulacağı ÖSYM tarafından açıklanmıştır.


ÖABT konuların ağırlıkları ve örnek sorular
Örneğin ilkokul öğrencilerine okuma-yazmayı öğretmesi beklenen sınıf öğretmenliği mezunu öğretmen adaylarına lisans programının ana dersi olan İlk Okuma Yazma Öğretimi ve Türkçe Öğretimi gibi derslerden soru yöneltilmemesi, sınavın amacını tartışmaya açmaktadır.

Açıklanan soru dağılımı yada ders dağılımı tablosunda Alan Eğitimi olarak kastedilen hangi dersin öğretimidir? Kastedilen İlk Okuma-Yazma Öğretimi, Matematik Öğretimi, Sosyal Bilgiler Öğretimi, Hayat Bilgisi Öğretimi, Fen ve Teknoloji Öğretimi ve Türkçe Öğretimi dersleri midir? Yoksa Fizik biliminden öğrencilere soru sorulduğuna göre alan eğitimi olarak öğrenciler Fizik Eğitimi mi sorulacaktır?

Diğer bir tartışma konusu ise sınıf öğretmenliği alanında sınava girecek adaylara Fizik, Kimya, Biyoloji, Coğrafya ve benzeri gibi temel bilimlerden yöneltilen sorular; öğretmenlerin mesleklerini yürütürken hangi bilgi, beceri yada öğretim yeterliliğini sınamaya yönelik olduğu tartışmalıdır. Bir diğer değişle Fen ve Teknoloji yada Sosyal Bilgiler derslerini yürütecek adaya Fizik ve Tarih sormanın amacı nedir?

Akıllara "Fizik, Kimya gibi derslerin Fen ve Teknoloji dersinin temelini oluşturduğu için sorulmaktadır" şeklinde verilecek cevaplar, disiplinler arası yaklaşıma göre tasarlanmış Fen ve Teknoloji ya da Sosyal Bilgiler dersinin amaç, yöntem ve içeriği ile açıklamanın mümkün olmadığı açıktır.

Biyoloji temel biliminin öğretiminde mi soru çıkacaktır? Eğer öyleyse Sınıf öğretmenlerinin biyoloji değil de, Fen ve Teknoloji dersini yürüttüğü bu dersinde disiplinler arası anlayışa göre yürütüldüğü gözden mi kaçmıştır? Fen ve Teknoloji öğretimi alanında sunulan bir örnek soru ile hangi alan eğitimi derslerinin kapsam içinde olduğu da belirsizliğini korumaktadır. sınıf öğretmenliği alan eğitimi şeklinde bir alan eğitimi branşının olmadığı da başka bir tartışmayı devamında getirmektedir. İlkokul 1-4 sınıfa kadar olan derslerini yürüten sınıf öğretmenlerine, yürütecekleri derslerin kapsamıyla ilgili soru sorulması gerekirken temel bilimlerden ve branş öğretmenlerinin yürütecekleri derslerden soru sorulması sınavın amacına ne kadar uygundur?

İlk Okuma- Yazma veya Hayat Bilgisi Öğretimi konusunda bilgi, beceri ve yeterlilik sahibi bir sınıf öğretmenine mi ihtiyaç duyulmakta yoksa Fizik, Tarih vb. gibi öğretmeyeceği derslerde kapsamlı bilgiye sahip öğretmenlere mi ihtiyaç duyulmaktadır. Bu sorununun yeniden tartışılması gerekmez mi?

Sınava binlerce sınıf öğretmenliği mezunu adayın gireceği, sınıf öğretmenlerinde beklenen bilgi, beceri ve yeterlilikler düşünüldüğünde; ÖABT sınıf öğretmenliği soru dağılımının yeniden ele alınması yararlı olacaktır.

Yrd. Doç. Dr. Selçuk Beşir DEMİR

Cumhuriyet Üniversitesi

Eğitim Fakültesi

sbesdem@hotmail.com

 www.Memurlar.Net

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.