OBP nasıl hesaplanacak?

OBP nasıl hesaplanacak?

OBP nasıl hesaplanacak?

6287 sayılı Kanun’un 14. maddesi gereği; yerleştirme puanlarının hesaplanmasında adayların ortaöğretim bitirme notları dikkate alınacaktır. Ortaöğretim bitirme notları en küçüğü 250, en büyüğü 500 olmak üzere ortaöğretim başarı puanına dönüştürülecektir. Ortaöğretim bitirme notları (100 üzerinden diploma notu) 5 ile çarpılarak Ortaöğretim Başarı Puanına (OBP) dönüştürülecektir. Böylece, 50 olan en düşük diploma notu için OBP 250 olacak, en yüksek 100 olan diploma notu için de OBP 500 olacaktır. 50’nin altında olan diploma notları 50 olarak değerlendirmeye alınacaktır.

Ortaöğretim Başarı Puanının (OBP) hesaplanmasında Türkiye geneli dikkate alınacaktır.

Ortaöğretim Başarı Puanlarının (OBP) hesaplanmasında adayların öğrenim gördüğü okul müdürlüklerinden elektronik ortamda ÖSYM’ye bildirilen diploma notları kullanılacaktır.

Geçen yıllarda ortaöğretim başarı puanı, ağırlıklı ortaöğretim başarı puanına dönüştürülerek yerleştirme (Y-YGS, Y-LYS) puanlarına ekleniyordu. Bu sistemde öğrencinin okul içindeki başarısı ve okulun üniversite sınavında gösterdiği başarı öğrencinin okuldan alacağı puanı etkilemekteydi. Daha sonra yapılacan değişiklikle okuldan gelen puanda, okulun üniversite sınavında gösterdiği başarı ve öğrencinin okul içindeki sıralamasının etkisi kaldırılarak, her öğrencinin bireysel bazda gösterdiği başarıya göre puan alması sağlandı.

Şimdiki sistem kısaca şu şekildedir:

1.            Öğrencinin diploma puanı belirlenecek.

2.            Öğrencinin diploma puanı 5 ile çarpılacak.

3.            Bulunan sonucun 0,12’si alınacak. (Ek puan hesaplanmasında 0,12+0,06=0,18)

Bir örnek verirsek;

Öğrencinin diploma puanı 50 olsun.

1) 50*5=250

2) 250*12/100=12,5 yani öğrenci 12,5 puan alacaktır.

Diğer bir örnek; diploma puanı 100 olsun.

1) 100*5=500

2) 500*12/100=60  yani öğrenci 60 puan alacaktır.

DİKKAT: 2014-ÖSYS’ye başvuran adayların diploma notları Haziran ayı içerisinde ÖSYM’nin internet sayfasında belirtilecek olan tarihler arasında, adayların öğrenim gördüğü okul müdürlüklerinden elektronik ortamda internet aracılığıyla toplanacaktır.

Okul Müdürlükleri tarafından ÖSYM’ye elektronik ortamda bildirilen diploma notları listelenerek adayların kolaylıkla görebilecekleri bir yere asılacaktır. Adaylar bu bilgilerini mutlaka kontrol etmelidir. Adayların bu bilgilerini https://ais.osym.gov.tr internet adresinden de kontrol etmeleri gerekmektedir. Adayların düzeltme istekleri incelenerek gerekli düzeltmeler, süresi içinde okul tarafından yapılacaktır. Süre tamamlandıktan sonra gelen düzeltme istekleri kabul edilmeyecektir. Bu bilgilerin ÖSYM’ye eksik ya da yanlış bildirilmesinden ÖSYM sorumlu olmayacaktır.

( D.P ) DİPLOMA NOTU:

Lise 1-2-3-4 sınıflarında alınan sınıf geçme notlarının ortalamasıdır. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.