ODTÜ en yenilikçi üniversite seçildi

ODTÜ en yenilikçi üniversite seçildi

Orta Doğu Teknik Üniversitesi, TÜBİTAK tarafından üniversitelerin girişimcilik ve yenilikçilik performans sıralamasında birinci oldu.

TÜBİTAK tarafından, üniversitelerin girişimcilik ve yenilikçilik performanslarına göre sıralandığı ‘Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi’ geçtiğimiz günlerde Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık tarafından açıklandı. Endeks, üniversiteleri girişimcilik ve yenilikçilik performanslarına göre sıralayarak, üniversitelerarası girişimcilik ve yenilikçilik odaklı rekabetin artmasına böylelikle girişimcilik ekosisteminin gelişmesine katkı sağlıyor. Endeks ile üniversiteler, bilimsel ve teknolojik araştırma yetkinliği, fikri mülkiyet havuzu, işbirliği ve etkileşim, girişimcilik ve yenilikçilik kültürü ile ekonomik katkı ve ticarileşme boyutları altında 23 göstergeye göre sıralanıyor. Geçen yıldan itibaren her yıl açıklanma kararı alınan endeks çalışmalarına, YÖK ve TÜİK’in yanı sıra Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TPE, Kalkınma Bakanlığı, TÜBA, TTGV ve KOSGEB katkı sağladı. Bu sene, ODTÜ 83.09 puanla birinci oldu. Sabancı Üniversitesi (81.44) ve Boğaziçi Üniversitesi (76.34) ODTÜ’yü takip etti. Öğretim üyesi sayısı 50’nin altında olan üniversiteler değerlendirmeye tabi tutulmadı.
5 başlık altında kriterlerle tanımlanıyor

Peki en girişimci ve yenilikçi üniversite ne demek,  ODTÜ hangi çalışmalarıyla ilk sırada yer aldı, üniversitelerin akademik başarısının sıralamada payı var mı, üniversiteler TÜBİTAK tarafından en girişimci ve yenilikçi üniversite seçilmek için neler yapıyor, akademisyen ve öğrencilere ne gibi katkıları var? gibi soruları yanıtlayan ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Acar, girişimci ve yenilikçi üniversiteyi şöyle tanımladı: “Girişimci ve yenilikçi üniversiteler, eğitim-araştırma-uygulama faaliyetlerinde sürekli, bilimin ve toplumun ihtiyaç ve taleplerine daha iyi cevap verecek yeni programlar, teknolojiler ve sistemler geliştiren ve uygulamada başarılı olan kurumlardır. TÜBİTAK ve ilgili kuruluşlar hazırladıkları endekste girişimci ve yenilikçi üniversiteyi; bilimsel ve teknolojik araştırma yetkinliği, fikri mülkiyet havuzu, işbirliği ve etkileşim, girişimcilik ve yenilikçilik kültürü ile ekonomik katkı ve ticarileşme olmak üzere 5 başlık altındaki kriterlerle tanımlıyor. Endeks kriterlerinden biri de ‘Üniversite öğrencilerinin ya da son 5 yıl içinde mezun olanların teknoparklarda, kuluçka merkezlerinde, TEKMER’lerde ortak veya sahip olduğu faal firma sayısı.’ ODTÜ Teknokent’in de destekleri ile kurduğumuz ön-kuluçka ve kuluçka merkezlerinde öğrencilerimizin iş fikirlerini geliştirmelerine destek sağlıyoruz.”
Akademik birikim ve etkili yönetim yeteneği

Rektör Acar, bu kriterler doğrultusunda elde ettikleri puanlarla iki yıldır üst üste endeksin birinci sırasında yer aldığını belirterek, endeksin ilk sırasında yer almalarını sağlayan çalışmaları özetledi: “ODTÜ’nün aldığı puanlar, çok farklı alanlardaki faaliyetlerinden kaynaklanıyor. Bilimsel ve teknolojik araştırma yeteneğimiz, özellikle sürekli artan uluslararası bilimsel yayınlarımızın, TÜBİTAK, San-Tez ve Avrupa Birliği araştırma fonlarından yararlanan çok sayıda öğretim üyemizin sayılarında yansıyor. Ulusal ve uluslararası araştırma desteklerinden en fazla yararlanan üniversite ODTÜ oldu. Fikri mülkiyet havuzunu büyütmek için, öğretim üyelerimizin yaptığı araştırmaların sonucunda ortaya çıkan buluşların patentlenmesi ve ticarileştirilmesine ODTÜ Teknokent’te oluşturduğumuz mekanizmalarla idari ve mali destek veriyoruz. ODTÜ ve ODTÜ Teknokent’in oluşturduğu ekosistemde geliştirilen yüksek katma değerli ürün ve teknolojilerden elde edilen 500 milyon doları aşan ihracat geliri bu başarının bir başka göstergesi. Sanayi ile işbirliğinde, ODTÜ Teknokent’e ek olarak ODTÜ Döner Sermaye İşletmesi de önemli rol oynuyor. Tıp fakülteleri olmayan üniversiteler arasında en büyük Döner Sermaye İşletmesine sahip olan ODTÜ, sanayiye geniş deney, danışmanlık ve proje hizmetleri sunuyor. Bilimsel bulguları sanayiye aktarmak için ODTÜ Teknokent’te faaliyet gösteren Teknoloji Transfer Ofisi’ne ek olarak ODTÜ bünyesinde de Bilgi Transfer Ofisi kuruldu. Üniversitede öğrencilerin girişimciliği bir alternatif olarak fark etmeleri için birçok etkinlik düzenliyoruz. Tüm kriterlerin temelinde akademik bilgi birikimi ve etkili yönetim yeteneği yatıyor. Bunlar olmadan üniversite başarısı zaten olamaz.”
Mezun olmadan iş buluyorlar

ODTÜ Kariyer Planlama Merkezi tarafından 2013 yılı için 500 mezunla görüşülerek yapılan ‘ODTÜ Mezun Profili Araştırması’na göre, ODTÜ mezunlarının yaklaşık yüzde 30’u daha mezun olmadan iş buluyor. Yüzde 98’i bir yıl içinde işe başlamış oluyor.  Mühendislik Fakültesi Mezunları 1 ay 15 gün ile 2 ay arasında iş bulurken, Eğitim Fakültesi Mezunları yaklaşık 2 ayda işe giriyor. Fen-Edebiyat, İktisadi ve İdari Bilimler ile Mimarlık Fakülteleri mezunlarının ortalama işe girme süresi ise 3 ila 4 ay arasında. Fen-Edebiyat Fakültesi ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi mezunlarının ortalama iş bulma süresinin beklenenden daha uzun olmasının nedeni ise, kamuda işe girme oranlarının yüksekliği ve kamudaki işe alım süreçlerinin uzaması. Rektör Acar, “Sadece özel sektörde değil, kamu kuruluşlarında ve akademik dünyada da pek çok ODTÜ mezunu önemli görevler yapıyor. Hatta, mevcut Bakanlar Kurulu içerisinde  ODTÜ Mezunu 4 Bakanımız bulunuyor.” dedi.


Kaynak: Hürriyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.