ODTÜ'nün .com direnişi

ODTÜ'nün .com direnişi

Avrupa nokta com'u terk etti ODTÜ hala diretiyor, Her türlü toplumsal olay da öne çıkıp gösteri yapan ODTÜ, Türkiye'nin en önemli servislerinden birisi olan alan adı yönetimini rezil etti.

Avrupa ülkelerinin tamamı .com adreslerini terk ederek kendi ülkelerinin alan adlarını kullanmaya başlayı yıllar oldu. Ancak ODTÜ hala Türkiye'yi com.tr'ye esir etmeye devam ediyor.

AVRUPA'DA NASIL KULLANILIYOR?
Oysaki Avrupa ülkeleri bakın hangi adresleri kullanıyor:

Almanya .de, - İsveç .se - Danimarka .dk - Fransa .fr - İspanya .es - İtalya .it. İngiltere .co.uk - Bulgaristan .bg liste uzayıp gidiyor.

.TR'YE GEÇERSEK NE OLACAK?
Türkiye'yi yıllardır com.tr 'ye esir eden ODTÜ alan adlarının yönetimi için sadece kendisi için tahsis ettiği nic.tr alan adı uzantısını kullanıyor. Diğer Avrupa ülkeleri gibi Türkiye'de, Türkiye'ye özel alan adı .tr'ye geçtiğinde bir çok şey daha kolay ve yönetilebilir olacak.

Örneğin, garanti.com.tr yerine garanti.tr, akbank.com.tr yerine akbank.tr, google.com.tr yerine google.tr, basbakanlik.gov.tr yerine basbakanlik.tr gibi daha anlasilir ve milli alan adına geçmiş olacağız.

MİLYONLARCA DOLAR YURT DIŞINA ÇIKIYOR
Uzun yıllardır milyonlarca doların Yurt dışına çıkmasına sebep olan .com alan adlarına ödenen paralar da Yurtiçin'de kalacak.

AVRUPA'DA .COM KULLANAN ŞİRKETLERE İTİBAR SIFIR
Avrupa genelin'deki küçük, orta ve büyük ölçekli şirketlerin ve devlet kurumlarının web siteleri incelendiği'nde neredeyse tamamı o ülkenin kendi ulusal alan adını kullanıyor.

.COM'A AVRUPA'DA BOYKOT VAR
.Com adresine tenezzül edip alan bile yok. Çünkü internet kullanıcıları milli alan adı dışındaki sitelere gizli boykot uyguluyorlar. Türkiye'de ise, .tr satışı yerine com.tr satışı olduğu için hem çok büyük adetlerde alan adı satışı yapılamıyor, hemde insanlar .com alan adı satın almak zorunda bırakılıyor.

PARANIN YÜZDE 80'I DIŞARIYA GİDİYOR
.com alan adı için ödenen paraların %80'ide Yurt dışına gidiyor. Şuan da yurt dışından Türkiye'deki com.tr alan adını kullanan bankalar, gazeteler, devlet kurumları gibi binlerce siteye erişmek neredeyse imkansız.

Ensonhaber

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.