Öğrencinin veliye eğitim maliyeti aylık ortalama 193 TL

Öğrencinin veliye eğitim maliyeti aylık ortalama 193 TL

Eğitim-Bir-Sen Stratejik Araştırmalar Merkezi, her yıl olduğu gibi bu yıl da "Öğrencinin Veliye Eğitim Maliyeti" başlıklı bir araştırma gerçekleştirdi.

Eğitim-Bir-Sen Stratejik Araştırmalar Merkezi, her yıl olduğu gibi bu yıl da "Öğrencinin Veliye Eğitim Maliyeti" başlıklı bir araştırma gerçekleştirdi. 2016-2017 eğitim öğretim dönemi başında hesaplanan harcama 176 TL iken, bu yıl bu rakam yüzde 9,7 oranında 17 TL'lik bir artışla 193 TL'ye yükseldi.

2017-2018 eğitim öğretim döneminin başlangıcıyla birlikte velilerin eğitim harcamaları da başladı. Yaklaşık 18 milyon öğrencinin eğitim öğretim göreceği bu yıl okul harcamaları aile bütçesine bir külfet yükleyecek.

Eğitim-Bir-Sen Stratejik Araştırmalar Merkezi (EBSAM), her yıl olduğu gibi bu yıl da "Öğrencinin Veliye Eğitim Maliyeti" başlıklı bir araştırma gerçekleştirdi. Yapılan araştırmaya ilişkin Eğitim-Bir-Sen'den bir açıklama yapıldı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) hane halkı araştırması kapsamında sunulan eğitim harcamalarının verileri kullanılarak yapılan araştırmada, okula başlangıç harcamaları olarak, okullara kayıt ücreti, okul aile birliğine bağış, forma ya da kıyafet, çanta, beslenme çantası, suluk ve spor için malzemeler, kırtasiye malzemeleri hesaplamada kullanıldı. Eğitim harcaması hesaplanırken ise okula başlangıç masraflarının yanında öğrencilerin öğretim yılı boyunca okul için yaptığı kırtasiye, öğretim materyali, okula yapılan düzenli bağışlar ve ulaşım giderleri gibi kalemlere yer verildi. Spor, beslenme, kıyafet, kırtasiye gibi malzemeler için yapılan harcama miktarı, TÜİK madde sepetinde yer alan bu ürünlerin fiyatları ile pazardaki fiyatlarının ortalaması alınarak elde edildi. Servis ücretleri maliyeti ise Ankara, İstanbul ve İzmir için açıklanan okul servis ücretleri ortalaması ile toplu taşıma ücretleri ortalaması dikkate alınarak hesaplandı.

SERBEST KIYAFET UYGULAYAN BİR İLKOKULA BAŞLANGIÇ MASRAFI 605 TL

EBSAM'ın araştırmasına göre, serbest kıyafet uygulamasına geçen okullardaki öğrencilerin okula başlangıç masrafı, üniforma giyme zorunluluğu olan okullardaki öğrencilerin başlangıç masrafından daha düşük. Serbest kıyafet uygulamasına geçen bir ilkokula başlayan öğrenci için 605 TL, ortaokula başlayan bir öğrenci için 635 TL, ortaöğretime başlayan bir öğrenci için ise 630 TL harcama yapılıyor. Ayrıca, okul öncesi eğitime kayıt olan bir öğrenci için başlangıç masrafı olarak ortalama 585 TL harcanıyor. Hesaplamalara göre, ilkokula başlayan bir öğrenci için 835 TL, ortaokula başlayan bir öğrenci için 865 TL, ortaöğretime başlayan bir öğrenci için ise 890 TL harcama yapılıyor.

Bir öğrenci için, okul öncesi eğitimden ilköğretimin sonuna kadarki eğitimi boyunca sadece okul ihtiyaçları için ortalama 20 bin 585 TL harcanıyor. Söz konusu harcama, ayda ortalama 191 TL olarak veliye yansıyor. Ortaöğretimdeki eğitimi boyunca bir öğrenci için ortalama 9 bin 520 TL, ayda ise ortalama 198 TL harcama yapılıyor. Öğrenciye kantin-yemekhane için para ayrıldığında, bu harcama okul öncesi ve ilköğretimde aylık ortalama 346 TL, ortaöğretimde ise 398 TL'ye çıkıyor. Bu masraflara okul servisi ücreti eklendiğinde, okul öncesi ve ilköğretimde maliyet 346 TL'den 554 TL'ye, ortaöğretimde ise 398 TL'den 600 TL'ye çıkıyor.

ÖĞRENCİNİN VELİSİNE EĞİTİM MALİYETİ AYLIK ORTALAMA 193 TL

Okul öncesi eğitim, ilköğretim ve ortaöğretimin sonuna kadar olan eğitim sürecinde, öğrencinin velisine maliyeti aylık ortalama 193 TL olarak yansıyor. 2016-2017 öğretim dönemi başında hesaplanan harcama 176 TL iken, bu yıl yüzde 9,7 oranında 17 TL'lik bir artışla 193 TL'ye yükseldi. Bu harcamalara kantin-yemekhane ve servis ücretleri de eklendiğinde veliler büyük bir eğitim maliyetinin altına giriyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.