Öğrenciye elektronik kalem

Öğrenciye elektronik kalem

Fatih Projesi kapsamında öğretmenlere tabletlerle klavye, öğrencilere ise elektronik kalem verilecek

Milli Eğitim Bakanlığı, FATİH Projesi kapsamında Şubat'ta dağıtmayı planladığı 49 bin tablet bilgisayarda yeni bir uygulamayı hayata geçirecek. Tablet bilgisayarlarla öğretmenlere klavye, öğrencilere elektronik kalem verilecek. Öğrenciler böylece tabletlerinin üzerinde kalemle de işlem yapabilecek.

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Doç. Dr. Birol Ekici, dünyanın en büyük projelerinden biri olarak nitelendirdiği FATİH Projesi'nin 2010'da başladığını hatırlattı.

Projeyi TÜBİTAK 'ın yanı sıra aralarında Milli Eğitim Bakanlığı'nın da bulunduğu 8 bakanlığın yürüttüğünü ifade eden Ekici, “Geçen eğitim öğretim yılı FATİH Projesi açısından çok başarılı geçti. 17 ilde 52 okulda pilot uygulamayı başlattık. Yaklaşık 13 bin 800 öğrenciye tablet, 52 okula 200 akıllı tahta yerleştirdik” diye konuştu.

Bu sene 85 bin akıllı tahtanın genel, Anadolu , sosyal bilimler, fen, Anadolu öğretmen ve imam hatip liseleriyle iş okulları olmak üzere toplam 3 bin 657 okula yerleştirildiğini dile getiren Ekici, akıllı tahtaların meslek

liselerine de gönderilmesine yönelik çalışmaların devam ettiğini ifade etti.

Ekici, liselere dağıtımın tamamlanmasının ardından ortaokul, ilkokul ve anaokullarına akıllı tahtaların yerleştirilmesini hedeflediklerini söyledi.

“Proje kapsamında toplamda 570 bin akıllı tahta yerleştireceğiz” diyen Ekici, okullara geniş bant hızlı ve güvenli internetin sağlanmasına yönelik çalışmaların sürdüğünü belirtti.

2015'in Şubat ayına kadar bütün okullara akıllı tahtalar döşenmesinin ve 11 milyon tabletin öğrencilere dağıtılmasının planlandığını vurgulayan Ekici, tabletlerin ilkokul ve anaokulu öğrencilerine dağıtılmayacağını yineledi.

Söz konusu öğrencilerin yazma yeteneklerinin gelişmesi için bu uygulamanın yapıldığını söyleyen Ekici, FATİH Projesi'nin en önemli unsurlarının arasında yerli yazılım sanayinin geliştirilmesinin yer aldığını kaydetti.

Müsteşar Yardımcısı Ekici, “Kamuoyunda şu anda FATİH Projesi sanki gecikmiş gibi gibi algı var, bu tür ifadeler duyuyoruz. Bunlar gerçeği yansıtmıyor. Proje takviminde hiçbir sapma yok. Önümüzde bir proje takvimi var. Projemiz o takvim doğrultusunda devam ediyor. Kimsenin bundan yana bir endişesi olmasın” dedi.

ŞUBAT'TA 49 BİN TABLET DAĞITILACAK
Bu eğitim öğretim yılına yönelik 3 bin 657 okula akıllı tahtaların yerleştirildiğini ifade eden Ekici, 49 bin tablet bilgisayarın alınması için yeni bir ihaleye çıkıldığını bildirdi.
Bu kapsamda alınacak tabletlerin 81 ildeki 243 okula dağıtılacağını dile getiren Ekici, şunları kaydetti:

“Bu okullardaki öğretmen ve öğrenciye tabletleri dağıtacağız. Bu yıl Şubat ayında bunu dağıtmayı planlıyoruz. Şubat ayından sonra genişletilmiş bir pilot uygulamayı hayata geçireceğiz. Bundan sonra 11 milyon tablet ihalemiz var. Üreticilerin tabletleri bize teslim etme süresine göre de 2015 Şubat ayında tüm tabletleri dağıtmış olacağız. 17 ildeki pilot uygulamamıza yönelik sonuçları da aldık. Bu öğrencilere iki defa anket uygulandı. Bunlar 4 büyük üniversite tarafından değerlendirildi. Daha önce dağıtılan tabletlerde kalem ve klavye yoktu. Bu sefer 49 bin tablette kalem ve klavyeyi öğretmen ve öğrencilerimize vermek istiyoruz. Öğretmenlerimize tabletlerle klavye, öğrencilerimize ise elektronik kalem dağıtılacak. Öğrencilerimiz kalemleriyle tabletlerde işlem yapabilecek. Daha sonra da yapılan yeni uygulamaya yönelik geri dönüşleri alacağız.”

106 BİN ÖĞRETMENLERE AKILLI TAHTA EĞİTİMİ
Proje kapsamında e-içeriklerin hazırlanması kadar öğretmenlerin de eğitimine önem verdiklerini vurgulayan Ekici, “Öğretmenlerimizin de tahtaları iyi kullanmaları için eğitim veriyoruz. Bu sene şu ana kadar 106 bin öğretmenimize eğitim verdik” diye konuştu.

Projenin uygulandığı okullarda araştırmalar yaptıklarını da anlatan Ekici, “Tablet dağıttığımız çocuklar bir süre teneffüse çıkmadı. Çünkü tabletler internete sınıflarda girilebiliyor. Etkileşimli tahta aracılığıyla interneti tabletlerinde kullanabiliyorlar. Sınıftan çıktıktan sonra internet bağlantıları olmuyor. Bu nedenle öğrenciler bir süre teneffüse çıkmadı” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.