Öğretmen Adaylarından MEB'e: Mülakat = Torpil

Öğretmen Adaylarından MEB'e: Mülakat = Torpil

Öğretmen Atamaları adına geçtiğimiz bu sıkıntılı süreçte Medya ve Muhalefet, Mülakat problemini Sadece "Mülakatlarda sorulan sorular" üzerinden gündem yapmaktadır.

Öğretmen Atamaları adına geçtiğimiz bu sıkıntılı süreçte Medya ve Muhalefet, Mülakat problemini Sadece "Mülakatlarda sorulan sorular" üzerinden gündem yapmaktadır. Kabul ediyoruz ki bu konu problemlerimizden biridir. Lakin Mülakat konusunda daha büyük ve dikkat çekilmesi gereken problemler mevcuttur. Bunların bazıları aşağıda belirtilmiştir; 


*Mülakatta başarılı olan adaylara "Torpilci", başarısız olan adaylara ise "Örgüt mensubu" damgası vurulmuştur. 

*495 Komisyon ve 1485 üyenin bulunduğu Mülakat Sisteminden "Objektiflik" beklenemez. Zira puanlar ve puan dalgalanmaları komisyondan komisyona inanılmaz derecede değişiklik göstermiş, "Objektiflik" ile uzaktan yakından alakası olmadığını göstermiştir. 

*Bazı komisyonların Ohalden korktukları ve olumlu kanaat notu kullanamadıkları aşikardır. Yüksek puan verdikleri kişilerin Örgüt mensubu oldukları ihtimaline karşı kıt puan verip sorumluluktan kaçınmışlardır. 

*18 ilde yapılan Mülakatlardan bazılarında Hemşehricilik yapılıp adayların kayrıldığı da verilen puanların ortalamaları ile ayan beyan ortadadır. (Trabzon, Sivas) 

*Mülakat sonucunda Puanları yükselen Öğretmenler dahi büyük bir mağduriyet içindedir. Zira Kpss sıralaması olarak kendisinden daha aşağıda olup Mülakat sıralaması olarak üstüne çıkanlar yüzünden, kontenjan dışı kalarak atama hakkları ellerinden alınmaktadır. Bu en hafif tabirle çok büyük bir gasptır. Bakanlık buna ön ayak olmaktadır. 

*Mülakatın asıl getirilme amacının "Örgüt Mensuplarını ayıklamak" olduğunu bizzat sayın Cumhurbaşkanı ifade etmiştir. Örgüt Mensubu arayanlar "Güvenlik Soruşturması" ile aradıklarına ulaşabilirler. 

*Mülakat Sistemini "Liyakat" getirme bahanesiyle savunan sayın Bakana soruyoruz; Yüzbinler ile ifade edilen Öğretmen açığını, At Yetiştiriciliği, Şarap Üreticiliği gibi Meslek Yüksekokulu mezunlarıyla, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Mezunu olan Pedagojik Formasyon Yoksunu Lisans Mezunlarıyla ve hatta Lise Mezunlarıyla "geçiştirmeye" çalışırken de "Liyakat" kelimesinin anlamını düşündünüz mü? 50'li Kpss puanına sahipken, Mülakat ile nihai atama puanı 95'e getirilen insanlar Öğretmen yapılmak istenirken de "Liyakat" kelimesinin anlamını düşündünüz mü? 
*Bazı Öğretmenler Mülakattan 60 puan almalarını etnik köken ve mezheplerine bağlamaktadırlar. Zira akıllarına başka bir ihtimal gelmemekte, neden elendim sorusuna kendilerince başka cevap bulamamakta, yetkililerden de herhangi bir cevap alamamaktadırlar. 

*Milli Eğitim Komisyonunu Toplantılarında, Muhalefet Partilerinin üyeleri tarafından önerilen "Mülakatlarda Video veya Ses kaydı yapılsın" önerisini reddeden Bakanlık yetkilileri ne hakla "Mülakatta mağdur olmanızın ispatını yapın" sorusunu sormaktadırlar? (Meclis Kayıtlarında mevcut) O zaman soruyoruz, Mülakatta olumsuz bir sonuç almayı hakettiğimize dair ispatınız var mı? 

*Her öğretmen atamasında ayrı ayrı mülakata mı gireceğiz? 

*Mülakat Komisyonundaki Hocalarımızın, adayları mülakat yapacak seviyede olup olmadığını neye göre belirlediniz? 

*3 kişilik Mülakat Komisyonundan Yüzü aşkın branşa mensup Öğretmen Adaylarının, Öğretmenlik mesleğine uygun olup olmadıklarına karar vermelerini beklemek ne kadar mantıklıdır? 

*Yapılan Mülakat, insanların önceki hayatlarını, kazanımlarını, diplomalarını, sınav sonuçlarını vb. yok saymaktadır. Bunun herhangi bir mantık veya vicdan ile izah edilme durumu var mıdır? 

*Kpss Genel Kültür Genel Yetenek, Eğitim Bilimleri ve Öğretmenlik Alan Bilgisi sınavlarından alınan puanlar yok mu sayılacaktır? Zira bu sınavların toplam süreleri, Mülakat sınavının süresinin en azından 30 katıdır. Bunun herhangi bir mantık ile izahı var mıdır? 

*Herhangi bir örgütün sızdığı bütün sınavlar %100 Mülakat puanının etkili olduğu sınavlardır. (Askeri Okul, Polislik, Hakim ve Savcılık sınavları) Milli Eğitim Bakanlığı, nihai yerleştirme puanı olarak mülakat puanında karar kılarken bunu dikkate almış mıdır? 

*90 Kpss puanına sahipken Mülakattan 70 puan verilerek kontenjan dışında bırakılan, ailesini geçindirmek zorunda iken ailesinin yüzüne bakamaz hale getirilen öğretmenlerin vebali göze alınmış mıdır? 

*Kpss puanı ile kontenjan dışında iken Mülakattan yüksek puan verilerek Öğretmen yapılmak istenen Öğretmenleri, hayatları boyunca vicdan azabı çekmeye mahkum etmenin vebali göze alınmış mıdır? 

Bu ve benzeri problemlerden ötürü, Eğitim ve Öğretmen Atamaları kaosa sürüklenmektedir. Zira Milli Eğitim olarak en son ihtiyacımız olan da Kaostur. Buradan ülkemizi yöneten herkese, Hükümet ve Milli Eğitim Bakanlığına, Cumhurbaşkanına ve tüm eğitim camiasına sesleniyoruz. Lütfen bu kaosa dur deyin! Zira en başta Öğretmen ve Facebook Grubu Yöneticileri olarak, her gün gelen "Hocam hayatımı kaydırdılar, mağdurum, intiharı düşünüyorum başka yolum kalmadı" mesajlarından ötürü Cehennem azabı çekmekteyiz. Saygılarımızla.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.