Öğretmen Atama Yönetmeliğinde Neler Değişti?

Öğretmen Atama Yönetmeliğinde Neler Değişti?

Öğretmen atama ve yer değiştirme yönetmeliği değişikliği değerlendirmesi

19.01.2016 tarihli ve 29598 sayılı Resmî Gazete’de yayınlanan değişiklik yönetmeliğiyle Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’nin bazı maddelerinde değişiklik yapılmıştır.

Bakanlığın öğretmen kadrolarına aday öğretmen olarak atananlara adaylıklarının ilk dönemindeki yetiştirme sürecinde mesleğin gerektirdiği bilgi, beceri ve davranışları kazandırmaya yönelik olarak hazırlanan program dâhilinde uygulama yaptırılması öngörülmüş ve bu yetiştirme sürecinde aday öğretmenin istediği yerde görev yapabilmeleri yönünde düzenleme yapılmıştır.

Yönetmeliğin hem 25. maddesinde hem de 49. maddesinde yer alan aday öğretmenlerin yer değiştirmelerine dair aynı kapsamlı hükümlerden, yönetmeliğin üçüncü bölüm başlığı altındaki adaylıkla ilgili hükümlerin yer aldığı 25. maddedeki düzenleme yürürlükten kaldırılmıştır.

En az bir yıl fiilen çalışmak ve performans değerlendirmesine göre başarılı olmak şartlarını sağlamak kaydıyla aday öğretmenlerin katılacakları yazılı sınavın Bakanlık dışında da ÖSYM gibi kuruluşlarca yapılabilmesi mümkün hale getirilmiştir.

Spor liseleri ile güzel sanatlar liselerine atanacak öğretmenlerin değerlendirmeleri valiliklerce yapılacağından; atanacaklarda aranacak şartlar arasında yer alan, “Bakanlıkça yapılacak değerlendirme ve uygulama sınavında başarılı olma” şartında yer alan “Bakanlıkça” ifadesi yürürlükten kaldırılmıştır. Söz konusu sınavın Bakanlık dışında da ÖSYM gibi kuruluşlarca yapılabilmesi mümkün hale getirilmiştir.

Geçici hükümler olmaları nedeniyle uygulanmakla tükenen ve bu suretle artık hüküm ifade etmeyen bazı geçici maddeler yönetmelik metninden çıkartılmıştır. Bu kapsamda, dershane öğretmenlerinin Bakanlık kadrolarına atanmalarını düzenleyen “Eğitim personelinin öğretmenliğe atanmaları başlıklı” geçici 7. maddenin dayanağı olan 5580 Kanun’un ilgili hükümleri Anayasa Mahkemesi’nin 13.7.2015 tarihli ve 2014/88 Esas, 2015/68 Karar sayılı kararıyla iptal edildiğinden, bu kapsamdaki eğitim personelinin Bakanlık kadrolarına atanmalarını düzenleyen, ancak uygulama alanı kalmayan söz konusu hüküm yürürlükten kaldırılmıştır.

Yönetmeliğin aday öğretmenlerin değerlendirilmelerine ilişkin sürecin nasıl olacağı yönünde düzenlemelerin yer aldığı Ek-3 Performans Değerlendirme Formu, aday öğretmen olarak atananlara adaylıklarının ilk dönemindeki yetiştirme sürecinde istediği yerde görev yapabilmeleri yönünde getirilen yeni uygulama çerçevesinde yeniden düzenlenmiştir. Yine Ek-3 Formu’nda gerçekleştirilen değişiklikle, değerlendirme göstergelerinin danışman öğretmen rehberliğinde, örnek ders uygulamalarında gerçekleştirilmesi gibi sorumluluk paylaşımı çerçevesinde aday öğretmen lehine daha somut şekilde ifade edilmesi yoluna gidilmiştir. 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.