Öğretmen Okullarının 166. Kuruluş Yıldönümü

Öğretmen Okullarının 166. Kuruluş Yıldönümü

SÖDER "Öğretmen Okullarının 166. Kuruluş Yıldönümü" münasebetiyle bir basın açıklaması

Sınıf Öğretmenleri Derneği (SÖDER) Genel Başkanı Doç. Dr. Mehmet TURAN "Öğretmen Okullarının 166. Kuruluş Yıldönümü" münasebetiyle bir basın açıklaması yayınladı.

19. yüzyılın önemli devlet ve bilim adamı olan, yenilik ve değişimin öncülerinden Ahmet Cevdet Paşa' nın temellerini attığı öğretmen okulları, rüştiyeler öğretmen yetiştirmek amacıyla 16 Mart 1848 de Darül Muallimin-i Rüşdi  adıyla açılmıştır. Bu tarih, öğretmen okullarının ilk kuruluş tarihi olarak kabul edilmekte ve bugüne kadar her yılın 16 Mart tarihi öğretmen okullarının kuruluş yıldönümü olarak kutlanmaktadır.

Türkiye Cumhuriyeti tarihsel sürecinde Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı olmak üzere öğretmen okulları, Köy Muallim Mektepleri, Köy Enstitüleri, İlk Öğretmen Okulları, Yüksek Öğretmen Okulları, Eğitim Enstitüleri gibi farklı isimler altında ülkemize hizmetini devam ettirmiştir.

1982 yılında yürürlüğe giren 41 Sayılı Kanun Hükmündeki Kararname ile öğretmen yetiştirme görevi üniversitelere verilmiş ve 2 yıllık eğitim enstitüleri Eğitim Yüksek Okuluna dönüştürülerek eğitim fakültelerine bağlanmıştır. Eğitim yüksek okullarının süresi, 1989-1990 öğretim yılından itibaren 4 yıla çıkarılmış ve bazıları eğitim fakülteleriyle birleştirilerek bu kurumlar ‘Sınıf Öğretmenliği Bölümüne’ dönüştürülmüştür.

1982 yılından itibaren Anadolu Öğretmen Liseleri Eğitim Fakültelerine öğrenci gönderen en büyük kaynak olmaya devam etmektedir. Öğretmen okulları geçmişte olduğu gibi günümüzde de topluma ışık tutan çağdaş, vizyoner, bilgili, kültürlü ve ahlaklı nesil  yetiştirmeye devam etmektedir. Bizler öğretmenlik mesleğinin sevgi, sabır, şefkat ve fedakarlık mesleği olduğunu her zaman toplumla paylaşmakta ve bu duygu ve inançla tüm fedakar öğretmenlerimizin bu anlamlı gününü kutlarız.

Doç. Dr. Mehmet TURAN

SÖDER Genel Başkanı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.