Öğretmen Rotasyonu Çözüm Olur mu?

Öğretmen Rotasyonu Çözüm Olur mu?

Öğretmen Rotasyonu Çözüm Olur mu?

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan "Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği"nde sona gelinmiş durumda. Yeni yönetmelikle ilgili ayrıntılar da yavaş yavaş kamuoyuna yansımaya başladı.

Bizim temennimiz bu önemli yönetmeliğin, "Ben yaptım oldu" anlayışı ile yapılmaması yönündedir. MEB, hazırladığı öğretmen atama ve yer değişikliği yönetmelik taslağını yayınlamalı, sendikalar ve eğitim çevrelerinin görüş ve önerilerini dikkate alarak üzerinde düzenlemeler yapmalı, sonrasında yayınlamalıdır. 

Milli Eğitim Bakanlığında İnsan Kaynaklarının istihdamı ve yer değiştirmesi konusunda yıllardır hata yapılıyor. 

Milli Eğitim Bakanlığında İnsan Kaynakları konusunda stratejik bir planlama yok. YÖK'le işbirliği yapılarak öğretmen ihtiyacı konusunda bir yapılandırma yok. 

Eş durumu ve özür grubu atamaları ile her yıl Doğu ve Güneydoğu'ya giden öğretmen bir yıl içinde Batı'ya geliyor. 

Hakkari , Siirt , Şırnak gibi illerimizde öğretmenin çalışma süresi 1,5 dır.

Buna karşın; Ankara , İstanbul , İzmir gibi illerimiz başta olmak üzere 30 yıldır aynı okulda çalışan binlerce öğretmen bulunuyor. 

Örneğin Ankara ilinde şu anda 1.000 sınıf öğretmeni fazlası bulunuyor. Eş durumu atamalarında en az 1.000 sınıf öğretmeni daha gelirse bu sayı 2.000'e çıkacak. Buna karşın emekli olacak sınıf öğretmeni sayısı 20 bile değil. Artık emekliliklerin büyük çoğunluğuda 65 yaştan mecburi oluyor. 

Ankara ilinde Çankaya , Yenimahalle , Etimesgut gibi ilçelerimizde aynı okulda 20 - 25 yıldır çalışan öğretmenler olmasına rağmen, yıllardır Bala , Haymana , Nallıhan gibi ilçelerimizde il içi tayin istediği halde merkeze gelemeyen öğretmenlerimiz var. 

Birde 20 - 30 yıldır aynı okulda bulunan öğretmenlerin yer değiştirmesi gerekmez mi ?

Milli Eğitim Bakanlığı öğretmen dışında tüm idari birimlere rotasyon uygulaması getirdi. 

Öğretmenlerimize de il içi rotasyonun önü açılmalıdır. 

Bulunduğu okulda 10 yılını dolduran öğretmenlerimize il için rotasyon yapılmalıdır. İl içi yapılacak rotasyonda, uzak ilçelere yapılacak yer değişikliği sorun oluşturacaktır. O bakımdan farklı ilçelere yapılacak yer değişikliğinde "İstek" ön planda olmalıdır. Tercih edilmeyen ilçeler varsa, bu ilçeleri tercih edecek çeşitli teşvik yöntemleri uygulanabilir. 

Milli Eğitim Bakanlığı öğretmenlere il içi rotasyon konusunda cesur adımlar atmalıdır. 

Ancak bu adımlar atılırken, alalacele yapılacak bir düzenleme "Kaş yapayım derken göz çıkartacaktır" 

Ülkemizde 30 bin üzerinde norm kadro fazlası öğretmen varken, buna karşın Doğu ve Güneydoğu'da 100 bin üzerinde öğretmen açığı vardır. Yıllardır konuşulmasına rağmen, bir türlü getirilmeyen sistem uygulanmaya konulmalıdır.

Sadece Doğu ve Güneydoğu değil, ülkemizin hemen her bölgesinde çeşitli nedenlerle tercih edilmeyen bölgelere teşvik getirilmelidir. Örneğin maaş veya ek ödemelere getirilecek küçük-büyük katkılar, lojman imkanları vs. yöntemlerle bölgeler arasındaki bu norm uçurumu giderilmelidir. 

Öğretmen yer değiştirme kriterleri değiştirilmelidir

Bir öğretmenin merkezi bir ilçede yada okulda çalışması için yaşlanmayı beklemesi gerekiyor. 

Şöyleki , öğretmenimiz alanında yüksek lisans , doktora ve ulusrarası arenada makaleler bile yazsa , hatta ve hatta alanında bir kitap yazsa ve Bakanlık tarafından onaylansa bile bu öğretmenimiz yaşlanmadan merkezi iyi bir okulda çalışamıyor. 

Yer değiştirme yönetmeliğini düzenleyen hizmet yılı kriteri değiştirilmelidir.

Öğretmenlerimizin yer değiştirmesi için hizmet yılınında kriter olarak değerlendirileceği ; Yüksek lisans , doktora , başarı belgeleri , ödül ve cezalar, yayınlamış olduğu eser ve makaleler vs. kriterlerin olduğu ek 1 formu üzerinden değerlendirme yapılarak puanlama yapılmalıdır. 

TurkiyeEgitim.Com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
9 Yorum