Öğretmen Rotasyonunda Eksik Düzenlemeler

Öğretmen Rotasyonunda Eksik Düzenlemeler

Milli Eğitim Bakanlığı, zorunlu hizmet yükümlüsü öğretmenlere tanıdığı mazeret haklarını rotasyona tabi öğretmenlere vermedi.

Bilindiği üzere, Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği 17 Mayıs 2015 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yönetmeliğin 48. maddesine göre, aynı eğitim kurumunda, en fazla 8 yıl görev yapılabilecektir. Diğer taraftan bu kuralın uygulaması; 2014-2015 öğretim yılında 12 yıl, 2015-2016 öğretim yılında 11 yıl, 2016-2017 öğretim yılında 10 yıl, 2017-2018 öğretim yılında 9 yıl olarak belirlenmiştir.

Ancak, bu rotasyon düzenlemesi eksiktir ve sıkıntılar oluşturacaktır.

Zira, Yönetmeliğin, "Zorunlu çalışma yükümlülüğü ertelenecekler" başlıklı 45. maddesindeki hükümlerle zorunlu çalışma yükümlülüğü ertelenen öğretmenlere tanınan haklar rotasyona tabi tutulacak öğretmenlere tanınmamıştır.

Örneğin, zorunlu hizmet yükümlüsü bir öğretmen eğer aile birliği veya sağlık mazereti var ise zorunlu hizmet yükümlülüğü ertelenmektedir. Bu mazeret durumları yönetmelikte oldukça ayrıntılıdır.

MEB'in rotasyon için hiçbir mazeret düzenlemesine imkan vermemesi, yarın açılacak davaların kazanılması anlamına geliyor. Çünkü siz bir öğretmeni 12 yıl çalıştığı için rotasyona tabi tutup başka bir ilçeye atarsanız, o öğretmen yarın aile birliği veya sağlık mazeretinden dolayı geri gelebilecektir. Bu halde de yapılan rotasyonun bir anlamı olmayacaktır.

Bu bağlamda, rotasyon işlemlerinin anlamlı olabilmesi için,

  • Aile birliği, sağlık, can güvenliği mazeretlerinin devam ettiğini belgelendirenlerin,
  • Eşi aday memur olanların, eşinin adaylığının kaldırıldığı tarihten bir sonraki yer değiştirme dönemine kadar,
  • Eşi, 30 Eylül tarihi itibarıyla askerde olanların, bir sonraki yer değiştirme dönemine kadar,
  • Başvuruların son günü itibarıyla kendisi veya eşi aylıksız izinli olanların, bir sonraki yer değiştirme dönemine kadar,
  • Başvuruların son günü itibarıyla son altı ay içinde eş, çocuk, anne, baba veya kardeşlerinden birinin hayatını kaybettiğini belgelendirenlerin,
  • Başvuruların son günü itibarıyla son bir yıl içinde eşi veya çocuğu ölen öğretmenler,
  • Başvuruların son günü itibarıyla son bir yıl içinde eşi emekli olan öğretmenler,
  • Başvuruların son günü itibarıyla son bir yıl içinde afet bölgesi ilan edilen yerlerde bulunan eğitim kurumlarında görev yapanların,

istemeleri halinde bulundukları ilçe içinde yer değiştirmesinin yapılması, istemiyorlarsa bir sonraki yer değiştirme dönemine kadar rotasyonun ertelenmesi yönünde bir düzenleme yapılmalıdır.

Ahmet KANDEMİR

Memurlar.Net - Özel

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum