Öğretmen Rotasyonunda İhtimal Sorunlar

Öğretmen Rotasyonunda İhtimal Sorunlar

Öğretmen Rotasyonunda İhtimal Problemler

GENEL BAŞKAN İSMAİL KONCUK ÖĞRETMEN ATAMA VE YER DEĞİŞTİRME YÖNETMELİK TASLAĞINI YAZDI

En çok konuşulan ve tepki alan madde ise “rotasyondur”. Rotasyon konusunda, öğretmenler arasında farklı bakış açıları bulunmaktadır. Meseleye, ilke bazında değil de, faydacı bir yaklaşımla bakınca, bu farklı değerlendirmeler de tabi görünmektedir, ancak faydacı bir yaklaşımla dahi bakıldığında, rotasyon ne kadar faydalıdır? Bu konu, derinlemesine incelemeye değer bir konudur. Bunları maddeler halinde ifade etmek istiyorum.

1-Rotasyonu destekleyen öğretmenler, bu uygulamayı, merkeze gelmenin bir yolu olarak görmektedir. Taslak incelendiğinde, rotasyonun puan üstünlüğüne göre yapılacağı anlaşılmaktadır. Rotasyonu destekleyen birçok öğretmen de, yerini beğenmeyecek olan eski öğretmenlerin, emekli olacağını ve açılan yere gitme ihtimalinin güçleneceğine inanmaktadır. Bu ihtimal, akla yatkın gibi görünse de, emeklilik şartlarını, emekli maaşlarının ne oranda düştüğünü düşündüğümüzde, görev yeri değişikliğinin puan üstünlüğü dikkate alınarak yapılacağını da hesapladığımızda, puanı yüksek olan, emekliliği gelmiş öğretmenlerin yeni görev yerinin, eski okuluna pek de uzak olmayacağı ihtimal dahilindedir. Buradan, beklenen miktarda alan açılması zayıf bir ihtimaldir.

2-Rotasyon puan üstünlüğüne göre yapılacak olsa da, 25 tercihine yerleşemeyen öğretmenlerin,  il içinde resen yer değiştireceği açıktır. Bu durumda, rotasyon uygulamasında ilçe sınırları değil de, il sınırları esas alınacağı için rotasyona tabi tutulan birçok öğretmenin çok uzak ilçelere hatta köylere gitmesi ihtimaldir. Bu sonuç hem eski öğretmenler hem de 8 yıllık yeni öğretmenler için de söz konusu olabilecektir. Böyle bir ihtimalin gerçekleşecek olması rotasyonu destekleyen pek çok öğretmen tarafından da değerlendirilmelidir.

3-Rotasyon ilk defa, 2015 Haziran ayından sonra uygulanacaktır. İlk uygulamada binlerce öğretmen yer değiştirecek, ancak, sonraki dönemlerde, rotasyona tabi olmak istemeyen öğretmenler, belli zamanlarda, isteğe bağlı il içi yer değiştirmeye başvuru yapacağı için, zamanla rotasyon anlamsız kalacaktır. Bu sebeple, rotasyon, öğretmenlerin sürekli yer değiştirmesi sonucunu doğuracak, Bakanlık veya il milli eğitim müdürlükleri, devamlı olarak,  öğretmenlerin yer değişikliği işlemleri ile uğraşmak zorunda kalacaktır. Dolayısıyla, Bakanlık, yaşanması ihtimal problemleri, çok iyi hesap ederek rotasyon uygulamasını yeni baştan değerlendirmelidir.

4-Rotasyon uygulaması ile, illerimizde iyi, kötü oluşan dengeli öğretmen dağılımı da bozulabilecektir.  

5-Rotasyonun, ilçe içinde, 8 yılı aynı okulda dolduranlara değil 12 yılı dolduranlara uygulanması da, yukarda ifade ettiğimiz problemlerin tamamını ortadan kaldırmaya yetmeyecektir. İlçe içinde olması, merkezde olan öğretmenlerin kaygısını, 12 yıl olması kapsamı azaltır, ancak bundan bir fayda beklemek mümkün değildir. Bu tür teklifleri yapanların, bir şey söylemiş olmak dışında, bir kaygısı olduğunu zannetmiyorum. Bakanlık dibi görünmeyen suya girmek üzeredir. Bir batağa saplanmadan, rotasyonu enine boyuna tartışmak şarttır.

Sonuç olarak, yönetmelik taslağı her yönüyle yeniden gözden geçirilmelidir. Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerinin açıklamasında yer alan, rotasyonla, öğretmen dinamizmini artıracağız iddiası, komik olmanın ötesinde boş bir iddiadır. Taslak, sendikaların katılımı ile yeni baştan ele alınmalıdır.

 

     İSMAİL KONCUK

      GENEL BAŞKAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum