Öğretmene Şiddete Ortak Tepki

Öğretmene Şiddete Ortak Tepki

Öğretmene şiddete, eğitimcilerden ortak tepki geldi.

Öğretmene şiddete, eğitimcilerden ortak tepki geldi.

İşte o açıklama;

Saygıdeğer Basın mensupları, 
Kıymetli meslektaşlarımız;

Keşke bugün burada bu açıklamayı yapmak yerine mutluluğu paylaşıyor olsaydık. Ancak içimiz yanarak görüyoruz ki her geçen gün ülkemizin bir köşesinde öğretmene şiddet ve benzeri olaylar yaşanmaya devam etmekte ve bu kadar yaşanan olumsuzluğa rağmen hala gereken tedbirler alınmamaktadır. Sincan Hacı Bektaşi Veli Ortaokulunda yaşanan saldırı olayı da bunun en son örneğidir. Öğretmenimize, yapılan bu saldırının aslında ülkemizin geleceğini şekillendiren tüm öğretmenlere yapıldığının bilinciyle bu çirkin saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Bu şekildeki cehalet örneği saldırılar öğretmeni itibarsızlaştırmaya çalışan siyasal anlayışlardan cesaret almaktadırlar.

Öğretmenlerimize sahip çıkmak, evlatlarımıza, çocuklarımızın geleceğine sahip çıkmak anlamına gelir. Dolayısıyla bu yaşanan olay sadece bu okulumuzda değil, tüm Türkiye’de yürekleri yaralamıştır. Öğretmenlere kalkan el, anne babaya kalkan el demektir.

Öğretmenini korumayan ve korumak bir yana sürekli öğretmenler ve eğitim çalışanları üzerinden karalama ve aşağılama kampanyalarıyla gözden düşürüp halka hedef gösteren iktidar öğretmene uygulanan şiddetin baş sorumlusudur. 

Bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum diyenlerin, hocasının atının ayağından sıçrayan çamuru bile onur sayanların izinden gitmek, peygamber mesleği olan öğretmenliğe ve de öğretmene sahip çıkmakla başlar. Bin bir zorluk içinde görev yapan öğretmenlerimize reva görülen bu davranış biçimi ancak öğretmenlik onurunu yok sayan karanlık zihniyetlerin iktidar olduğu toplumlarda görülebilir. 
Buradan bir kez daha soruyoruz. Öğretmenlere yönelik şiddet olayları ülkemizin dört bir yanında yaşanırken, Sayın Bakan başta olmak üzere Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri daha ne kadar seyredecek? Eğitim çalışanlarına sahip çıktıklarını, önemsediklerini ne zaman gösterecek?

Bugün gelinen noktada Öğretmenlerimizin öğrenci üzerindeki etkisi azaltılmış, öğretmenler okullarda neredeyse etkisiz ve yetkisiz hale getirilmiştir. Milli Eğitim Bakanlığı ödenek ayırmadığından okullarda alınan güvenlik önlemleri yetersiz kalmakta, özel uzmanlık gerektiren güvenlik işi bile nöbet kılıfı altında öğretmenlerimize yüklenmektedir.

Sayın Bakana soruyoruz bir güvenlik görevlisinin nasıl ki sınıfta ders anlatması abes ise öğretmenlerin de nöbet kılıfı altında güvenlik elemanı olarak çalışması da bir o kadar abes değil midir?
Öğretmenlerimize verilen nöbet görevi ile okul güvenliğinin tamamen öğretmene bırakılması ciddi bir güvenlik zafiyeti oluşturmaktadır. Öğrenci sayısının binlerle ifade edildiği okullarda bile kadrolu güvenlik çalışanları yoktur. Bu sorunun düzeltilmesi için her okula öğrenci sayısı doğrultusunda yeterli sayıda yetkili ve de etkili güvenlik görevlisi istihdam edilmelidir.


Eğitim öğretimin başarılı olarak yapılabilmesinin şartlarından biri de can güvenliği sorununun olmamasıdır. Bir okulda öğretmeninin bile can güvenliğini sağlayamayan bakanlık acaba hangi kurumun bakanlığıdır? Tüm bu hususlar ciddi bir şekilde ele alınmalıdır. Çünkü bir öğretmenin okulda kendisini güvende hissetmemesi önemli bir sorundur. Etrafında onlarca koruma ordusuyla gezenlerin ve bu sorunu sahiplenmeyenlerin o koltuklarda işi yoktur.

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖĞRETMENLERİ VE EĞİTİM ÇALIŞANLARININ GÜVENDİĞİ, ONLARI KORUYUP KOLLAYAN VE HAKLARINI SAVUNAN BİR BAKANLIK HALİNE GELMELİDİR.

Unutulmamalıdır ki öğretmenlerimiz şiddete maruz kaldıkça, itibarsızlaştırıldıkça, hor görüldükçe, maddi ve özlük hakları tırpanlandıkça, eğitim sistemi yazboz tahtasına döndürüldükçe bu ülkenin aydınlık yarınlara yürümesi mümkün olamayacaktır.

Öğrencilerini kendi çocuğu gibi gören onlar için türlü fedakârlıklarda bulunan öğretmenlere yönelik saldırılar artık son bulmalı, eğitimcilerimiz hak ettikleri şekilde baş tacı edilmelidir. Bu vesile ile öğretmenlerimize karşı yapılan şiddet olaylarını bir kez daha kınıyor, şiddete uğrayan meslektaşımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor, yetkililere de; onların da bir öğretmen tarafından yetiştirildiğini ve öğretmenleri sayesinde o koltuklarda oturduklarını bir kez daha hatırlatıyoruz.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
Açıklamaya katılan Eğitim Sendikalar :

Türk Eğitim-Sen Ankara 6 No'lu Şube
Eğitim-Sen Ankara 4 No’lu Şube
Eğitim-İş Ankara 1 No’lu Şube
Aktif Eğitim-Sen Sincan Temsilciliği Adına.

Aytaç ÇOŞAN 
Türk Eğitim-Sen Ankara 6 No'lu Şube 
Şube Başkanı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.