Öğretmenin meslek aşkı felci yendi

Öğretmenin meslek aşkı felci yendi

Geçirdiği felç sonrası konuşamayan ve yürüyemeyen öğretmen Sabahattin Yılmaz 9 ay sonra da kalp krizi geçirdi. Mesleğine tutkuyla bağlı olan Yılmaz, sabır ve azimle hastalığını yendi ve okuluna döndü

Ayşegül Kahvecioğlu

Fen bilgisi öğretmeni Sabahattin Yılmaz(57), 5 yıl önce beyninde atan emboli yüzünden felç oldu. Bir günde sağ kolu ve sağ bacağını kullanamaz ve tek kelime konuşamaz hale gelen Yılmaz, inmeden 9 ay sonra da kalp krizi geçirdi; bypass oldu. Yılmaz çok sevdiği mesleği öğretmenliğe geri dönebilmek için azmetti; felci yendi. Yeniden derslere başlayan Sabahattin öğretmen, raporlu geçirdiği 3 yılın telafisi için, emekli olmaktan da vazgeçti.

'Elim kalem tutmadı'

Anıttepe Ortaokulu'nda fen bilgisi öğretmeni olan Yılmaz, 5 yıl önce ailesiyle gittiği bir piknik dönüşünde fenalaşarak Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırıldı. Beynine atan emboli yüzünden felç geçiren Yılmaz, bir gecede kolunu, bacağını kullanamaz ve tek kelime konuşamaz hale geldi. Yılmaz, yaşadıklarını şöyle anlattı:

"Yoğun bakımda gözümü ilk açtığımda, konuşmak istedim ama fark ettim ki sesim yok. Konuşmak istiyorum ama ağzımdan ne ses çıkıyor, ne de kelime. Öyle olunca yazarak anlatmak istedim. Ama kalemi tutamadım; harflerin nasıl yazıldığını hatırlayamadım. 3 gün sonra ilk kez sesim çıktı ama kelimeler yine yok. Daha sonraki dönemde uzun bir süre sadece 'evet' ve 'hayır' diyebildim güçlükle. Sağ tarafım tamamen felç olmuştu. Yürüyemiyordum."

Yeniden öğrendi

Sağ elini tamamen kullanamaz hale gelen Yılmaz, yoğun bakımdan çıktıktan sonra, bir gün öğretmenliğe dönebilme umuduyla, en baştan yazı yazmayı öğrendi. Yılmaz, "A'dan Z'ye kadar tıpkı ilkokula başlamış çocuk gibi sol elle yazmayı öğrendim. Daha sonra bunu çok ilerlettim. Hastalığım süresince hiç bunalıma girmedim, hiç pes etmedim. Felç olduğumu kabul ettim ve iyileşmek için çalıştım" dedi.

Gazi Üniversitesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı'nda 2 ay yoğun rehabilitasyon tedavisi gören Yılmaz, 9 ay sonra bu kez de kalp krizi ve ardından bypass geçirdi. Kendisine uygulanan kardiyak rehabilitasyon programı ile krizin etkilerini de kısa zamanda aşan Yılmaz, öğretmenliğe dönebilmek için harekete geçti. Yılmaz, o günleri şöyle anlattı:

Emeklilikten vazgeçti

"Başta kendime güvenmiyordum. Konuşmam düzelmedi ya, emekli olup noktayı koyacaktım. '32 yıl bitti, mesleğimi çok seviyorum ama buraya kadarmış' dedim. Ama sonra 'Hayır, yeniden çalışabileceğimi kendime ispat edeceğim, ondan sonra noktayı koyacağım' dedim. Dönmeye karar verdim. Mesleğe başlarken emeklilik için 55 yaşını kendime hedef koymuştum. Yani 2 sene önce emekli olmam gerekiyordu. Geçirdiğim rahatsızlık yüzünden 3 yıl rapor hakkımı kullandım. Şimdi bu 3 yılın telafisi için, emekli olmaktan da vazgeçtim. Önümüzdeki sene 3 yıl doluyor. Ondan sonra emekli olacağım. Ömrüm öğretmenliğe başlamakla 10 yıl arttı. Artık bana karada ölüm yok."

Milliyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.