Öğretmenler Gezegenevi'nde 'kodlama' öğreniyor

Öğretmenler Gezegenevi'nde 'kodlama' öğreniyor

Gaziantep Milli Eğitim Müdürlüğü Ar-Ge birimi tarafından hayata geçirilen "Kodlantep Projesi" kapsamında Büyükşehir Belediyesi Gezegenevi ve Bilim Merkezinde 160 öğretmene "robotik kodlama" eğitimi veriliyor

Gaziantep Milli Eğitim Müdürlüğünce yürütülen Kodlantep Projesi kapsamında 160 gönüllü öğretmene kodlama ve robotik eğitimi veriliyor.

Öğretmenler, Büyükşehir Belediyesi Gezegenevi ve Bilim Merkezinde düzenlenen eğitim programına okullarındaki mesailerinin ardından 16'şarlı gruplar halinde katılıyor.

Gaziantep ve Hasan Kalyoncu üniversitelerinin de katkı sunacağı proje kapsamında eğitim-öğretim yılı sonuna kadar 800 öğretmene ulaşılması hedefleniyor.

Eğitim alan öğretmenlerin de meslektaşlarına ve öğrencilerine bu eğitimleri vererek "çarpan etkisi" oluşturmaları bekleniyor.

İl Milli Eğitim Müdürü Cengiz Mete, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bilgi ve teknoloji üretiminin çok değerli, kıymetli olduğu bir çağda yaşandığını anlattı.

Dünyada özellikle internet, sosyal medya gibi alanlarda çok büyük şirketler olduğunu belirten Mete, şunları kaydetti:

"Bunların tamamının başlangıç noktası kodlama. Türkiye'de gençlerimizin ve çocuklarımızın teknolojiyle ilişkili olma oranı, dünyadaki birçok ülkenin üstünde ancak biz kodlamayla teknolojik üretimden bahsediyoruz. Teknolojik üretime geçebilmenin yolu, küçük yaşta çocuklarımızı teknolojiyle buluşturmak ancak onların aynı zamanda ileride birer üretici haline dönüşmesine de imkan sağlamak. Bu, kodlamayla mümkün olacak. Bilim ve sanat merkezlerimiz ile bazı okullarımızda da kodlama ve robotik eğitimler veriyoruz. Bu tür eğitimlerle öğrencilerimizin farkındalıklarını artırmaya çalışıyoruz."

"Çarpan etkisi" sayesinde daha çok kişiye ulaşılacak

Katma değeri yüksek teknoloji üretiminin, çocukları küçük yaşlarda bu tür projelerle buluşturmakla mümkün olduğunu belirten Mete, buna öğretmenlerin eğitimiyle başladıklarını vurguladı.

Mete, eğitici eğitimlerini tamamladıktan sonra "çarpan etkisi" sayesinde daha çok kişiye ulaşacaklarını dile getirerek, "Eğitim verdiğimiz bu öğretmenlerimiz de diğer eğitimcilerimizi ve öğrencilerini eğitecekler. Okullarımızda teknolojik altyapının kurulması ve laboratuvarların sayısının artırılmasıyla öğrencilerimize bu imkanı sunmayı hedefliyoruz." dedi.

Yeterli deneyime ulaşmış öğretmenleri, içerik geliştirme ve STEM Projesi eğitimleriyle daha çok geliştireceklerini aktaran Mete, eğitimlerin bir kısmına kendisinin de katıldığını ve geri dönüşlerin çok olumlu olduğunu bildirdi.

"Üreten nesiller yetiştirmek istiyoruz"

Mete, bu tür eğitim programlarının ana hedefinin, öğrendiklerini hayatta kullanma becerisi kazandırmak olduğunu vurgulayarak, "Kafa yoran, hayal eden öğrenci üretiyor. Biz üreten nesiller yetiştirmek istiyoruz. Öğretmenlerimiz, görev yaptıkları okullarda bu eğitimleri çocuklarımızla paylaşacaklar. Öğrencilerimiz bugüne kadar öğrendiklerinin dışında yeni bir şeyle karşılaşacak." diye konuştu.

Kodlamanın öğrencilerin zihinsel gelişimine katkı sağlayan disiplinler arası bir yaklaşım olduğunu kaydeden Mete, ebeveynlerin de aslında hayatın bir kodlama, bir program, bir disiplin olduğunu göreceklerini sözlerine ekledi.

"Öğretmen eğitimi daha etkili"

Gezegenevi ve Bilim Merkezinde görevli bilgisayar ve robotik kodlama eğitmeni Mehmet Köseceli de robotik kodlama eğitiminin çağın olmazsa olmazı olduğuna işaret etti.

Bu trendi yakalamak için öğretmenlere ve öğrencilere ulaşmaları gerektiğine dikkati çeken Köseceli, şunları anlattı:

"Ülke olarak ileriye gidebilmemiz için kesinlikle bu yeni kodlama eğitimlerini kaçırmamamız gerekiyor. Burada da öğretmenlerimize büyük görev düşüyor. Öğretmenlere robotik kodlama eğitimi verdiğimiz zaman, o öğretmen bir dalga gibi çevresindeki öğrencilere de bunu öğretmeye başlıyor ve bu sayı katlanarak artıyor. Burada temel olarak kodlama eğitimi öğretildikten sonra öğrencilerin aklına gelen projeler, problemler öğretmenlerin de yönlendirmeleriyle robota dönüştürülecek hale getiriliyor."

Kodlama eğitimi alan sınıf öğretmeni Fatih Kaya da uzun süredir bu tür bir eğitim almak için araştırma yaptığını belirterek, "Buradaki eğitim son derece yararlı oldu. Bundan sonrasını planlayacağız. 'Çocuklara nasıl aktarabiliriz, nasıl malzeme temin edebiliriz', konuşuyoruz. İnşallah öğrencilerimize de bunları en iyi şekilde aktaracağız." dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.