Öğretmenlerin ek göstergesi 3600 olabilir mi?

Öğretmenlerin ek göstergesi 3600 olabilir mi?

Öğretmenlerin ek göstergesi 3600 olabilir mi?

Basına yansıyan haberlere göre polislerin ve öğretmenlerin ek göstergelerinin 3600 olması talep ediliyor ve birileri de bu durumu sürekli haberleştiriyor. Hesaplamalar da 3600 ek gösterge üzerinden yapılınca ortaya çıkan emekli maaş artışı ve ikramiye farkı da isteristemez ümitleri yeşertiyor. Öncelikle niyetin halis olduğunu ifade etmekistiyorum.

 

 

Hatırlanacağı üzere bazı basın organlarında öğretmenlerin ek göstergelerinin 3000'den 3600'e çıkarılacağına dair haberler üzerine konuyu köşemize taşımış ve bu işin olup olamayacağını analiz etmiştik.

 

Yine bir milletvekili tarafından hazırlanan Kanun taslağına dayanan bu tür haberlerin umut tacirliği ve haber avcılığından öteye geçmeyeceğini ifade etmiştik. Aşağıda bu konunun zannedildiği kadar basit olmadığını ve yapılması halinde de yüzbinlerce insan adına sevineceğimizi açıklamaya çalışacağız.

 

Polislerin ve öğretmenlerin ek göstergesi 3600 olabilir mi?

 

1- 3600 ek gösterge çalışan polise ve öğretmene ne getirir?

 

Haberler dikkatle incelendiğinde yapılan düzenlemenin memurlar arasındaki maaş dengesizliğini gidermeyeceği açıkça görülecektir. Çünkü, yapılacak ek gösterge iyileştirmesi çalışan polise brüt 108 TL ve öğretmene de sadece brüt 46 TL katkı sağlayacaktır. Emekli kesintisindeki artış dikkate alındığında ise maaşta eksilme dahi olabilecektir.

 

Ek gösterge artışıyla maaştaki düşüş sadece 5510 sayılı Kanun'a tâbi olan polis ve öğretmenler için olmayacaktır. Dolayısıyla çalışan polis ve öğretmene şu aşamada 3600 ek göstergenin çok fazla faydası olmayacaktır.

 

Şu ana kadar öğretmenlerin ve sendikaların gündeme getirdikleri asıl sorun öğretmen maaşlarının düşüklüğüdür. Asıl yapılması gereken artış ise düşük olan ek ödeme oranlarının arttırılarak öğretmen maaşlarının yükseltilmesidir. Ancak, polislerin maaşları düşük olmakla birlikte öğretmenlere göre nispeten daha iyi durumdadır.

 

2- 3600 ek gösterge emekli polis ve öğretmen maaşını nasıl etkiler?

 

3600 ek göstergenin en önemli katkısı bu iki unvan için emekli olduğunda kendini gösterecektir. Bu durumu örneklendirecek olursak; Derece ve kademesi 1/4 olan ve 25 yıllık hizmeti olan bir öğretmenin 3000 ek gösterge üzerinden alacağı emekli aylığı 1,640 TL ve emekli ikramiyesi 52.558 TL iken, bu öğretmenin 3600 ek gösterge üzerinden emekli olması halinde ise; 2.018 TL emekli aylığı ve 64.685 TL emekli ikramiyesi alması mümkün olacaktır.

 

Derece ve kademesi 1/4 olan ve 25 yıllık hizmeti olan bir polisin 2200 ek gösterge üzerinden alacağı emekli aylığı 1,591.75 TL (+100 ) ve emekli ikramiyesi 51.018 TL iken, bu polisin 3600 ek gösterge üzerinden emekli olması halinde ise; 1.976,6 TL emekli aylığı ve 60,147.46 TL emekli ikramiyesi alması mümkün olacaktır.

 

Yine 20 hizmet yılını tamamlamış ve 1'inci derecenin 1'inci kademesinde ek göstergesi 3000 olan bir bayan öğretmen ise; 1,524.87 TL emekli aylığı ile 41.892 TL emekli ikramiyesi alırken, ek göstergenin 3600'e yükseltilmesi durumunda; 1.878 TL (+100) emekli aylığı ve 51.593 TL emekli ikramiyesi alabilecektir.

 

Ek gösterge emekli maaşını niçin bu kadar etkiliyor?

 

5434 sayılı Kanunun ek 70 inci maddesinde yer alan emekli maaşı matrahına ilave edilecek tutarların ek göstergeye dayandırılması konuyu izah etmektedir. Dolayısıyla 5434 sayılı Kanuna tabi memurların emekli maaşını ek göstergenin çok fazla etkilemesinin sebebi yukarıda belirtilen tutarların emekli maaşı matrahına ilave edilmesidir. Yani 3000 ek göstergeli öğretmenin emekli maaşı matrahına eklenecek ilave tutar 512 TL olurken ek göstergenin 3600 olması halinde ise 951 TL olacaktır.

 

Görüleceği üzere, iki ayrı ek gösterge üzerinden emekli olan polis ve öğretmenin önceki ve sonraki emekli maaş ve ikramiyeleri arasında ciddi bir fark bulunmaktadır. Bu iki unvanda görev yapan memurların büyüklüğü ise en büyük handikaptır. Geçmiş yıllarda emekli olan polis ve öğretmenlerin de emekli maaşlarının yeniden hesaplanma zorunluluğunu ve oluşacak maliyetin boyutunu dikkate aldığımızda böyle bir ek gösterge artışının hayal olduğu görülecektir. Ek gösterge artışı yerine özel hizmet tazminat artışı veya ek ödeme artışı talebi daha fazla sonuç almaya müsaittir. Ancak, polis ve öğretmenlerin ek göstergelerinin yükseltilmesi ve emeklilikte iyi koşullarda hayat sürmelerinin bizleri sevindireceğini de belirtmek isterim.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.