Öğretmenlerin zorunlu hizmeti ne olacak?

Öğretmenlerin zorunlu hizmeti ne olacak?

Büyükşehir olacak illerdeki öğretmenlerin zorunlu hizmeti ne olacak?

TBMM İçişleri Komisyonu'nda, 13 ilin büyükşehir olmasını öngören ''Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile Bazın Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'' kabul edildi.

Tasarıya göre, Aydın, Balıkesir, Denizli, Hatay, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa ve Van, büyükşehir belediyesi olacak.

Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Eskişehir, Erzurum, Gaziantep, İzmir, Kayseri, Konya, Mersin, Sakarya ve Samsun büyükşehir belediyelerinin sınırları, il mülki sınırı olarak belirlenecek.

Bu illere bağlı ilçelerin mülki sınırları içinde yer alan köy ve belde belediyelerinin tüzel kişiliği sona erecek, köyler mahalle olacak, belediyeler ise mahalleleriyle birlikte bağlı bulundukları ilçenin belediyesine katılacak.

Peki, 13 ilin büyükşehir olması halinde bu yerlerdeki eğitim kurumlarının hizmet puanları ve zorunlu hizmet kapsamında olup olmadıkları etkilenecek mi?

Eğitim kurumlarının hangi hizmet alanları içerisinde yer alacağı; 06.05.2010 tarihli ve 27573 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan ''Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin" Zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen eğitim kurumlarının belirlenmesi başlıklı 49. maddesi 3. fıkrasındaki hükümlerine göre belirlenir.

“Zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen eğitim kurumlarının belirlenmesi
Madde 49/3- Eğitim ve öğretime yeni açılan ya da dönüştürülen eğitim kurumları ile eğitim kurumlarının yer aldığı yerleşim yerlerinin idari bağlılıklarının değiştirilmesi ve benzeri nedenlerden dolayı hizmet alanlarının yeniden belirlenmesi gereken eğitim kurumlarının hangi hizmet alanları içerisinde yer alacağına ilişkin düzenlemeler, her yıl valiliklerin kasım ayı içinde yapacakları teklifler doğrultusunda Aralık ayı içinde Bakanlıkça değerlendirilir ve Bakanlık Tebliğler Dergisinde yayımlanarak Ocak ayında yürürlüğe konulur.”

Hizmet alanları ve hizmet puanları ise yönetmeliğin “Hizmet alanları ve hizmet puanı” başlıklı 47. maddesi 8. Fıkrasındaki hükümlerine göre belirlenir.

“Hizmet alanları ve hizmet puanı
Madde 47/8- Eğitim ve öğretime yeni açılması, dönüştürülmesi ya da benzeri nedenlerden dolayı bu Yönetmelik eki EK–2 Hizmet Alanları ve Hizmet Puanları Çizelgesinde yer almayan eğitim kurumlarının yer alacağı hizmet alanları ile hizmet puanları, EK–2 Hizmet Alanları ve Hizmet Puanları Çizelgesine ekleninceye kadar o eğitim kurumunun bulunduğu yerleşim yerindeki diğer eğitim kurumları emsal alınarak değerlendirilir. Bu durumdaki eğitim kurumları her yıl kasım ayı içinde Bakanlığa bildirilir. Bakanlıkça yapılacak değerlendirmeden sonra EK–2 Hizmet Alanları ve Hizmet Puanları Çizelgesinde yer verilerek Tebliğler Dergisinde yayımlanır.”

Milli Eğitim Bakanlığı, Hizmet Alanları ve Hizmet Puanları Çizelgesini (EK–2) Mayıs 2010 tarihli ve 2632 sayılı ek Tebliğler Dergisinde yayımlamış ardından eğitim ve öğretime yeni açılan veya adı ve kodu değişen ya da dönüştürülen okullara ait hizmet puanı çizelgesini ise Şubat 2011 tarihli ve 2641 sayılı Tebliğler Dergisinde yayımlamıştır.

13 ilin büyükşehir olması halinde bu yerlerdeki eğitim kurumlarının hizmet puanları ve zorunlu hizmet kapsamında olup olmadıkları etkilenmeyecektir.

Milli Eğitim Bakanlığının yeni bir değerlendirme yapması ve bu değerlendirmeyi yönetmeliğin “Hizmet alanları ve hizmet puanı” başlıklı 47. maddesi 8. fıkrasındaki hükümlerine göre belirleyerek Tebliğler Dergisinde yayınlaması halinde yürürlüğe girecektir.

Yürürlüğe girdiği tarihten önce bu eğitim kurumlarında çalışanlar yine de zorunlu hizmetini yapmış sayılacaklardır. Bu bağlamda bu eğitim kurumlarında çalışan öğretmenler için zorunlu hizmet açısından herhangi bir sorun bulunmamaktadır.

Ahmet KANDEMİR

Memurlar.net Öğretmenler Bölüm Sorumlusu

www.memurlar.net

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.